Witam,
Chciałem sprawdzić czujnik położenia przepustnicy.
Było jakieś 1.25kOhm prze zamkniętej, około 9.5 prze otwartej do końca.
Ustawiłem więc równo na 1kOhm prze zamkniętej.
Po ustawieniu zaczął jakoś szarpać jak jadę na 2500 na dwójce, puszcze gaz by przyhamować silnikiem i jak zejdzie do 2000 wcisnę lekko gaz, by trzymać obroty 2000 to jest szarpnięcie. Wcześniej przed regulacją tego nie było. Poprostu płynnie. Przespiesza tak, jak powinien, tylko trzeba przy ruszaniu więcej gazu wcisnąć. To byłoby logiczne, bo czujnik jest jakby cofnięty z 1.25 na równe 1 i by osągnąć dajmy 2kOhm trzeba wychylić czujnik o 1, nie o 0.75.
Jeszcze zauważyłem, że spadło spalanie po regulacji.
Palił około 17, pali 14.
Ustawiał ktoś ten czujnik?
Jak powinno być?
Szarpanie ....
Moderator: Moderator
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Idle Switch działa prawidłowo.
Sprawdzałem według serwisówki.
Były tematy o szapaniu, ale podczas przyspieszania.
Przyspiesza dobrze, tylko szarpnięcie pojawia się gdy chce jechać z idealnie stałą prędkością.
Sprawdzałem według serwisówki.
Były tematy o szapaniu, ale podczas przyspieszania.
Przyspiesza dobrze, tylko szarpnięcie pojawia się gdy chce jechać z idealnie stałą prędkością.
Powoli powoli, bo się rozp.....li
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Nie zauważyłem, że posty przeniesiono
Myslałem, że temat poszedł do kosza.
Na 5 biegu nie czuć, bo przełożenie małe, ale od 1 do 4 szarpie.
Przyspiesza gładko, szarpie tylko przy stałej prędkości.
Myslałem, że temat poszedł do kosza.
Na 5 biegu nie czuć, bo przełożenie małe, ale od 1 do 4 szarpie.
Przyspiesza gładko, szarpie tylko przy stałej prędkości.
Mnie też ostatnio nawiedził problem z szarpaniem, a mianowicie wciskając gaz płynnie idzie ładnie ale gdy wcisnę gaz do spodu zaczyna przerywać (styttttt) coś w podobnie do odcinki tylko wolniej. Im większe doładowanie tym bardziej problem się nasila. Na seryjnym doładowaniu wszystko ok tylko czasem mu coś odwali i przerywa ale rzadko... MBC ok bo myślałem że to przez nie i kupiłem nowe. Jakieś pomysły??
pompa paliwa
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Najlepiej sprawdź ciśnienie paliwa przy pełnym bucie. Jak zacznie spadać, to pompa.
Mnie chyba też czeka pompa, bo do odcinki ciężko się wkręca. Od 6500 już prawie nie idzie...
Wiem już co u mnie powodowało szarpanie.
Przepustnica kłóciła się z Idle Switchem.
Jak przepustnica była lekko uchylona, to Idle Switch dalej był załączony.
Ustawiłem czujnik nie patrząc na opór w czujniku wychylenia przepustnicy, tylko na Idle Switch, by przy milimetrowym otwarciu już nie był załączony.
Mnie chyba też czeka pompa, bo do odcinki ciężko się wkręca. Od 6500 już prawie nie idzie...
Wiem już co u mnie powodowało szarpanie.
Przepustnica kłóciła się z Idle Switchem.
Jak przepustnica była lekko uchylona, to Idle Switch dalej był załączony.
Ustawiłem czujnik nie patrząc na opór w czujniku wychylenia przepustnicy, tylko na Idle Switch, by przy milimetrowym otwarciu już nie był załączony.
Już mu przeszło... Tak samo z siebie
Widocznie strzelił jakiegoś focha
A pompa paliwa jest w miarę nowa Walbro. Ale dla pewności i tak sprawdzę ciśnienie paliwa. Dzięki. Pozdro.
Cześć, mam problem bo jak odpalam na zimnym silniku to strasznie szarpie i nie chce wejść na obrotu po 30 sekundach szarpania wchodzę na 3 tys rpm i już jest ok, potrzymam go tak chwile i działa dobrze, co się może dziać? ehhh 
Mi lekko Falowal na zimnym,wymieniłem świece i po problemie
Sprawdz zapłon moze cos jest nie tak
Dla niektórych JDM jest jedynie sposobem na przeróbki auta, inni idą znacznie dalej i czynią styl JDM swoim sposobem na życie, przejawiającym się we wszystkich jego dziedzinach
Wiem że muszę przestawić rozrząd o jeden ząbek bo mechanik ustawił zgodnie ze znakami. A potem się dowiedziałem że trzeba przesunąć.
To może być przyczyną? Fakt wcześniej nie szarpał przed wymianą uszczelki pod głowicą.
Ale to dziwne bo jak już wejdzie na obroty i się rozgrzeje jest malina! Ehh.
To może być przyczyną? Fakt wcześniej nie szarpał przed wymianą uszczelki pod głowicą.
Ale to dziwne bo jak już wejdzie na obroty i się rozgrzeje jest malina! Ehh.
Ostatnio zmieniony ndz 09 paź, 2011 02:04 przez Pawel_92, łącznie zmieniany 1 raz.
zawsze jak mymienia sie rozrzad nowy pasek jest ciasny nawet ja wymieniałem chyba we wtorek. Jak juz pasek dalem uciekł mniej wiecej 0,5-1 cm ale zaplonu nie ruszałem. Wymienialeś uszczelke tak?? Naj lepiej pobaw sie z zaplonem
Ostatnio zmieniony ndz 09 paź, 2011 01:06 przez HouK, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla niektórych JDM jest jedynie sposobem na przeróbki auta, inni idą znacznie dalej i czynią styl JDM swoim sposobem na życie, przejawiającym się we wszystkich jego dziedzinach
Tak wymieniłem. Rozrząd jest źle ustawiony bo mechanik nie wiedział że trzeba od ustawienia na znakach przesunąć o jeden.
Jest tylko wg znaków ustawione. - czyli źle o jeden ząbek.
Ale czy to tego wina?
Edit: Oczywiście rozrząd a nie zapłon : p
Jest tylko wg znaków ustawione. - czyli źle o jeden ząbek.
Ale czy to tego wina?
Edit: Oczywiście rozrząd a nie zapłon : p
Ostatnio zmieniony ndz 09 paź, 2011 02:05 przez Pawel_92, łącznie zmieniany 2 razy.
Miałem ten sam problem i przyczyna była błaha. Czujnik temperatury silnika, a konkretniej wtyczka od niego nie była dobrze wpięta. Po wpięciu jak, gdyby nigdy nic. Już rok śmigam i żadnych problemów.