ja mam nyske zalana 0w40. niestety producenta nie znam. nakulane ma troche ponad 130. i teraz mam pytanie. czy zalewac syntetykiem , czy polsyntetykiem?mam obawy ze jak zaleje porzdnym syntetykiem to moze sie rozciec, lub co gorsza zatrzec.w silniku raczej nie ma na razie zadnych wyciekow. .w gre wchodza tylko 3 firmy: motul,valvoline lub midland.
jak ktos bedzie laskaw odpisac to wielkie dzieki.
pozdro
Jaki olej polecacie ?
Moderator: Moderator
- Piter84
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Kupiłem Valvoline vr1 racing 10w60 półsyntetyk. Czy jest ten sam olej w pełnymsyntetyku??
Tylko bez ściemy. Jak ktoś nie miał w ręku syntetyka niech nie pisze że jest.
Chyba do motocykli jest w pełnymsyntetyku ale to się raczej do auta nienada
Tylko bez ściemy. Jak ktoś nie miał w ręku syntetyka niech nie pisze że jest.
Chyba do motocykli jest w pełnymsyntetyku ale to się raczej do auta nienada
przecież 0w40 to 100% syntetyk, i jak ci nie bierze go ,ani nie kopci ani nie klekocze silnik to zostań przy takim np. jakiś mobil 1. Jeśli bierze to możesz spróbować 5w40 np. motul 8100 x-cess lub jakiś shell. Albo jeszcze gęściejszy 5W50 .Dopiero potem półsyntetyk...A.K. pisze:ja mam nyske zalana 0w40. niestety producenta nie znam. nakulane ma troche ponad 130. i teraz mam pytanie. czy zalewac syntetykiem , czy polsyntetykiem?mam obawy ze jak zaleje porzdnym syntetykiem to moze sie rozciec, lub co gorsza zatrzec.w silniku raczej nie ma na razie zadnych wyciekow. .w gre wchodza tylko 3 firmy: motul,valvoline lub midland.
jak ktos bedzie laskaw odpisac to wielkie dzieki.
pozdro
10W60 wystrzegałbym się to jest olej nie do codziennej jazdy i bardzo gęsty.
Jak już 10W60 znika szybko z silnika to tylko czeka remont....
A co do motula to IMO ale tylko godne polecenia seria 300 V czyli rajdowa.
Reszte motul ma oleje o przeciętnych parametrach i shell/mobil/LM lepiej tutaj wypadają.
LiquiMoly to chyba najlepsze oleje ,wszędzie je chwalą. Są produkowane wyłącznie w germanii w najlepszej technologii.
Castrola wystrzegałbym się bo widziałem silnik w 3000 gt jak smigał na 10w60 RS. -mnóstwo nagaru po odkręceniu tylko korka wlewu!!!
"Poza tym przed Edge castrol nie miał ani jednego 100% syntetyka tylko hydrokrakowane czyli coś jakby ulepszone półsyntetyki ale zawsze gdzieś ta baza/komponenty mineralne. Natomiast w pełni od podstaw 100% syntetyki ma niewiele firm : valvo, LM ,shell i mobil. Np. taki castrol GTX 5w40 (full synt) nie jest tak na prawde w pełni ,jest to hydrokrakowany olej z bazą mineralną jeszcze..."
- wyczytałem ze źródła z niemieckiego forum jak wypowiadał sie jakiś anonimowy pracownik/inżynier ze znanej firmy motoryzacyjnej. Niestety nie mam linka,ale mam całego PDF'a o tym...
- roball
- Postojebca Nałogowy

hmm, coś za dużo tych teorii
cyferka przed W jest oznaczeniem dotyczącym eksploatacji oleju w warunkach zimowych, im niższa cyferka w tym niższej temp. OTOCZENIA może być eksploatowany dany olej
cyferka po W oznacza górną granicę temperatury otoczenia w której można używać danego oleju
tutaj macie to w postaci obrazka
jak widać dla naszych warunków klimatycznych najodpowiedniejszy jest olej 10W40
przy pałowaniu silnika dobrze jest lać Motula 300V 15W50
wynikająca z oznaczeń, dolna granica bezpiecznej pracy dla tego oleju to -25*C (temp. płynięcia chyba -29*C - czyli bardziej odpowiednik 10W),
górna granica ponad +50*C (cały czas mowa o temperaturze powietrza a więc tym co pokazuje termometr umieszczony w cieniu)
oczywiście u nas nie ma takich upałów więc lanie tego oleju jest "na zapas"
ale jeśli zdarzy się jakiś fuckup to ten zapas pozwoli przeżyć podzespołom o kilka sekund dłużej - te kilka sekund to granica między "o kurwa, ale miałem fuksa" a "o kurwa, gdzie ja kupię wał na 1 szlif i dmuchawkę w dobrym stanie.."
jeszcze cytat z serwisówki s13
cyferka przed W jest oznaczeniem dotyczącym eksploatacji oleju w warunkach zimowych, im niższa cyferka w tym niższej temp. OTOCZENIA może być eksploatowany dany olej
cyferka po W oznacza górną granicę temperatury otoczenia w której można używać danego oleju
tutaj macie to w postaci obrazka
jak widać dla naszych warunków klimatycznych najodpowiedniejszy jest olej 10W40
przy pałowaniu silnika dobrze jest lać Motula 300V 15W50
wynikająca z oznaczeń, dolna granica bezpiecznej pracy dla tego oleju to -25*C (temp. płynięcia chyba -29*C - czyli bardziej odpowiednik 10W),
górna granica ponad +50*C (cały czas mowa o temperaturze powietrza a więc tym co pokazuje termometr umieszczony w cieniu)
oczywiście u nas nie ma takich upałów więc lanie tego oleju jest "na zapas"
ale jeśli zdarzy się jakiś fuckup to ten zapas pozwoli przeżyć podzespołom o kilka sekund dłużej - te kilka sekund to granica między "o kurwa, ale miałem fuksa" a "o kurwa, gdzie ja kupię wał na 1 szlif i dmuchawkę w dobrym stanie.."
jeszcze cytat z serwisówki s13
- For warm and cold areas: 10W-30 is preferable for ambient temperatures above -20*C
- For hot areas: 20W-40 and 20W-50 are suitable
- For turbo engines: 5W-20 is not recomended. 5W30 should be used only under extremely cold conditions
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
- roball
- Postojebca Nałogowy

im szerszy temperaturowy zakres pracy oleju tym gorsze jego właściwości smarne w skrajnych wartościach zakresu
przy czym VR1 nie jest złym olejem - przejechałem na nim 10kkm i było ok,
ale motul zauważalnie lepszy (praca po rozruchu)
[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 16:59 ]
VR1 to półsyntetyk, dzięki temu może mieć taki zakres temperaturowy pracy
jednak jak coś jest do wszystkiego to ogólnie w niczym nie jest dobre
taki olej będzie gorszy niż 10w40 o tej samej klasie jakościowej
naprawdę nie szalejcie z tym co jest napisane po W
chyba że auto jest przeznaczone na tor i będzie po nim jeździć w wyjątkowo upalny lipiec..
ale auto na tor dostaje z automatu inny olej...
powtórzę raz jeszcze, w naszym klimacie optymalny jest 10w40,
motul 15W50 jest zdrowy dla turbiny a ma bardzo duży zapas lepkości w wysokich temperaturach
natomiast warto zwrócić uwagę na klasę API i ACEA - te oznaczenia mówią o jakości (ilości) dodatków uszlachetniających
w przypadku Motula informacja "przewyższa wszystkie istniejące standardy" mówi sama za siebie
chyba że auto jest przeznaczone na tor i będzie po nim jeździć w wyjątkowo upalny lipiec..
motul 15W50 jest zdrowy dla turbiny a ma bardzo duży zapas lepkości w wysokich temperaturach
natomiast warto zwrócić uwagę na klasę API i ACEA - te oznaczenia mówią o jakości (ilości) dodatków uszlachetniających
w przypadku Motula informacja "przewyższa wszystkie istniejące standardy" mówi sama za siebie
Człowiek człowiekowi wilkiem,
-
elemenateur
- Proszę nie bić nowego

roball pisze:im szerszy temperaturowy zakres pracy oleju tym gorsze jego właściwości smarne w skrajnych wartościach zakresu
Wiele sportowych teamów ferrari czy Subaraków śmiga właśnie na 300V. Dlatego do mocnych uturbionych aut polecam motula z serii 300V. Sam śmigam mocnym NA i leje olej 300V. Zapraszam do swojego sklepu po ten olej, w przypadku zamówień grupowych cena będzie zdecydowanie lepsza
dzisiaj zajechalem do sklepu zeby miec obycie ile tam kosztuja oleje (motul valvo i inne) i sprzedawca polecil mi oleje firmy Lucas. Moze mial ktos z nimi stycznosc bo w sumie olej tej firmy nie byl u nich dostepny i po cichu polecil mi inny sklep dlatego mnie to zaciekawilo.
Będę zmieniał olej w skrzynce. Wiadomo, że Motul, wiadomo, że ma mieć lepkość 75W90 i standard GL-5.
Wszystko jasne ale znalazłem Motula Gear i Motula Gear 300. Jeden jest półsyntetyk, drugi pełen. Cena podobna. Czym się kierować przy zakupie?
Wszystko jasne ale znalazłem Motula Gear i Motula Gear 300. Jeden jest półsyntetyk, drugi pełen. Cena podobna. Czym się kierować przy zakupie?
-
machej
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Hi,jestem tu nowy,jak cos to z gory sorrki za pomylki,a nawiazujac do tematu to co powiecie na motula 8100 eco-nergy 5w30,taki jest zaleca ny no s14?
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 19:42 ]
czy ktos mi odpowie na temat motula 8100 5w30?
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 19:42 ]
czy ktos mi odpowie na temat motula 8100 5w30?
http://moto.allegro.pl/item486693482_mo ... _wawa.html
to jest oryginalny Motul??bo cos cena dziwnie niska.wszedzie po 200zł za 4l a tu 170
to jest oryginalny Motul??bo cos cena dziwnie niska.wszedzie po 200zł za 4l a tu 170
Ja mam SR20DET-a w S13, latam na drifcie, prawie non stop na odcince(a nie jest to tez seryjny silnik!)Mam zalany motor VALVOLINEM 10W-40 i jest gitara!Mnie ten olej po rabacie na warsztat wychodzi 130zeta.I nie jest to olej rozlewany w Polsce!Tak jak Castrol.
Porownajcie sobie Castrola Edge 10w60 butelke polska i niemiecka czym on sie różni-ja nie wieżyłem!Pozdro!
Porownajcie sobie Castrola Edge 10w60 butelke polska i niemiecka czym on sie różni-ja nie wieżyłem!Pozdro!