Szarpanie ....
Moderator: Moderator
ma ktos pojecie co moglo nawalic jesli auto szarpie przy odpuszczeniu gazu czyli hamowaniu silnikiem??? W obroty wchodzi ladnie nie szarpie 
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Sprzedam s13
-
express
Kolega sprawdził mi wszystko pod kontem mehanicznym, sczelność dolotów , zapłon, świece, cewki, kable, i wszystko co trzeba, mówi że teoretycznie wszystko jest ok. Jedynie wyprzedził mi zapłon do granicy podawanej w instrukcji czyli podajże 17stopni i trochę się poprawiło, ale ni jest idealnie. Teraz jest tak,że nie ma wyraźnego szarpania, ale przy ok.2200-2800 obr. silnik ma momenty zawachania jakby lekkiej słabości czy przyśpieszać czy nie. Potem już ciągnie. Z kolei poniżej 2000 jest chyba słabszy niż jak zapon był na 15 stopni. Potrzebuje też więcej czasu na ustabilizowanie obrotów na luzie, po dojeździe do skrzyżowania (spadają doi ok.500).
Moje pytanie brzmi: czy przyczyna może ttkwić w kompie lub innej elktronice ?
Kolega chce zawieść mój samochód do elektronika.
Moje pytanie brzmi: czy przyczyna może ttkwić w kompie lub innej elktronice ?
Kolega chce zawieść mój samochód do elektronika.
-
express
nie mam bova, mam gaz ale emulgator, który ewentualnie mógłby być przyczyną był sprawdzany i jest w porządku, sam już nie wiem, jakoś intuicyjnie nie przypuszcam że to komputer, ale może ?
Miał ktoś podobne problemy i przyczyną okazał się komp ?
Dodam że mam instalację gazową, ale chodzi o regulację na benzynie.
Miał ktoś podobne problemy i przyczyną okazał się komp ?
Dodam że mam instalację gazową, ale chodzi o regulację na benzynie.
-
express
Tak, jest zwężenie, ale wcześnie chodził dobrze, a miał gaz, mam go już prawie rok.
Nic pojadę za tydzień do tego Wielkiego Elektronika, podobno speca od trudnych przypadków...
Nic pojadę za tydzień do tego Wielkiego Elektronika, podobno speca od trudnych przypadków...
-
kmink
Ja co prawda mam zwykłego sr20deh ale problem z szarpaniem mnie już też dobijał, pisał w jakimś temacie na temat świec chyba o dymieniu na biało itp. po zmianie paliwa na95vprzy przyspieszonym zapłonie z 15 na 18stopni szarpanie przy ok 2300obr ustało - a raczej przeniosło sie jakby na niższe obroty....
Sprawdzał ktoś z was CZUJNIK TLENU(PRAWA STRONA) - nie mam pojecia gdzie to jest ale kiedys mi taki bład wywalało - właśnie wtedy jak szarpanie sie pojawiło, teraz szarpie ale błedu nie wywala, w ASO za free mi pod kompa podpieli i jak to w ASO nic sie nie dowiedzieli
gdzie jest ten czujnik? ma on wpływ na skald mieszanki?
Już próbowałem różnych rzeczy uszczelnianie układu dolotowego itp. zawsze coś pomogło ale to nie to
Sprawdzał ktoś z was CZUJNIK TLENU(PRAWA STRONA) - nie mam pojecia gdzie to jest ale kiedys mi taki bład wywalało - właśnie wtedy jak szarpanie sie pojawiło, teraz szarpie ale błedu nie wywala, w ASO za free mi pod kompa podpieli i jak to w ASO nic sie nie dowiedzieli
Już próbowałem różnych rzeczy uszczelnianie układu dolotowego itp. zawsze coś pomogło ale to nie to
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
Czujnik tlenu to jest sonda lambda a mieści się ona w down pipie. Uszkodzona sonda lambda może powodować przelewanie ( ecu w trybie awaryjnym daje bogatą mieszankę), przez to kopci ci na szaro, bo mieszanka cała się nie spala. Jak sonda jest uszkodzona dziejom się dziwne rzeczy np. może szarpać, sprawdź też ciśnienie paliwa.kmink pisze:Sprawdzał ktoś z was CZUJNIK TLENU(PRAWA STRONA) - nie mam pojecia gdzie to jest ale kiedys mi taki bład wywalało - właśnie wtedy jak szarpanie sie pojawiło, teraz szarpie ale błedu nie wywala, w ASO za free mi pod kompa podpieli i jak to w ASO nic sie nie dowiedzieligdzie jest ten czujnik? ma on wpływ na skald mieszanki?
A co do tego kopcenie co opisałeś w temacie o świecach sprawdź także czy któryś wtrysk nie leje.
power by DRiFT
Wiec od początku
Auto : Nissan 200sx S13 CA18DET
Zakres modyfikacji :
- silnik po remoncie
- wałek ssacy CA16DE
- pompa paliwa Walbro 255l/h
- fimc na bazie ic ze sprintera
- zapłon ustawiony na 15st
- turbina t28
- świece Denso platynowe
- wydech 3"dp reszta 2,5" i przelotowy tłumik na końcu
Co sprawdzone :
- ciśnienie paliwa 2,2bara na wolnych , pod obciażeniem 3,5 stabilne bez skoków
- świece ok na wszystkich cylindrach
- max ciśnienie doładowania narazie 0,6bara
- szczelność dolotu nie sprawdzona w 100%
Objawy :
Auto ma czkawke . Jak wyjezdza sie nim na początku to szarpie praktycznie na każdym biegu i niechce jechać bez wzgledu na stopień obciążenia , po przejechaniu ok 100-150m zaczyna jechać na I biegu do końca z delikatnym szarpaniem , na drugim do ok 5 tyś i zaczyna szarpać i strzelać w wydech , na trzecim zaczyna sie szarpanie i strzelanie w wydech od ok 4,5-4,8 , na czwartym od ok 4,2-4,5 , na piątym poniżej 4tyś obr zaczyna szarpać i strzelać , już dalej niechce jechać rozpędzi sie do 120km/h i na tym koniec nie chce szybciej jechać .
Co wy na to ? Jakieś pomysły oprócz sprawdzenia w 100% szczelności dolotu ?
Temat o szarpaniu przeczytałem już także proszę mnie tam nie odsyłać .
Czekam na jakieś odkrywcze pomysły
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc .
Auto : Nissan 200sx S13 CA18DET
Zakres modyfikacji :
- silnik po remoncie
- wałek ssacy CA16DE
- pompa paliwa Walbro 255l/h
- fimc na bazie ic ze sprintera
- zapłon ustawiony na 15st
- turbina t28
- świece Denso platynowe
- wydech 3"dp reszta 2,5" i przelotowy tłumik na końcu
Co sprawdzone :
- ciśnienie paliwa 2,2bara na wolnych , pod obciażeniem 3,5 stabilne bez skoków
- świece ok na wszystkich cylindrach
- max ciśnienie doładowania narazie 0,6bara
- szczelność dolotu nie sprawdzona w 100%
Objawy :
Auto ma czkawke . Jak wyjezdza sie nim na początku to szarpie praktycznie na każdym biegu i niechce jechać bez wzgledu na stopień obciążenia , po przejechaniu ok 100-150m zaczyna jechać na I biegu do końca z delikatnym szarpaniem , na drugim do ok 5 tyś i zaczyna szarpać i strzelać w wydech , na trzecim zaczyna sie szarpanie i strzelanie w wydech od ok 4,5-4,8 , na czwartym od ok 4,2-4,5 , na piątym poniżej 4tyś obr zaczyna szarpać i strzelać , już dalej niechce jechać rozpędzi sie do 120km/h i na tym koniec nie chce szybciej jechać .
Co wy na to ? Jakieś pomysły oprócz sprawdzenia w 100% szczelności dolotu ?
Temat o szarpaniu przeczytałem już także proszę mnie tam nie odsyłać .
Czekam na jakieś odkrywcze pomysły
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc .
problem z zaplonem?
zerkales na kompresje? moze nie pali na ktorys gar w pewnym momencie?
dupnieta przeplywka, albo kable od niej?
pompe paliwowa masz nowa? czy po kims uzywana?
albo po prostu skrzaty ci szczaja do baku.
zerkales na kompresje? moze nie pali na ktorys gar w pewnym momencie?
dupnieta przeplywka, albo kable od niej?
pompe paliwowa masz nowa? czy po kims uzywana?
albo po prostu skrzaty ci szczaja do baku.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
wyglada na problem z zaplonem ... po kolei: cewki, power transistor, CAS
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
mierzony AFR??
Było: 200sx s13 SR20DET
Sprzedam s13
Sprzedam s13
Ja proponuje przełożyć cewki z jakiegoś jeżdżącego normalnie sx-a i szerokopasmówke w wydech.
Jesli te 2 rzeczy nic niewykaża/niepomoga to szukaj dalej błędów w instalacji- sprawdź multimetrem przewody do cewek,CASa i przepływki.
Kompresja mile widziana.
Jesli te 2 rzeczy nic niewykaża/niepomoga to szukaj dalej błędów w instalacji- sprawdź multimetrem przewody do cewek,CASa i przepływki.
Kompresja mile widziana.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Jezdzilem tym autem wczoraj. Napewno zalewa tylko dlaczego . Czy nieszczelnosc dolotu moze powodowac takie az prychanie? i jeszcze jedno czarny przesadzil troche z tymi obrotami auto prycha przy wejsciu w pelen boost czyli jak teraz ma ustawione 0.6.
acha nawet na wolnych spaliny smierdza tak ze oczy wypadaja i lzawia
acha nawet na wolnych spaliny smierdza tak ze oczy wypadaja i lzawia