StefanS
oczywiście gaz odbiera mniej ciepła przy parowaniu niż woda
ale V generacji nie montujesz po to żeby obniżać temperaturę...
to obniżenie temperatury to gratis, niejako skutek uboczny
LPG też można przelewać - więc należy porównywać silniki pracujące na tych samych założeniach - a przelewanie gazem jest tańsze

5* to niewiele, ale pomyśl jak to się odbija na temperaturze spalin - a konkretniej temperaturze mieszanki tuż przed zapłonem..
pi razy drzwi różnica temperatury mieszanki przed sprężeniem i po sprężeniu to jakieś 5x
czyli te 5* zmieni się 25* różnicy,
na EGT przy pałowaniu zamiast 900 będzie ~860
sam oceń czy to dużo czy mało

cały czas pamiętając że to skutek uboczny dzięki któremu EGT na gazie zbliża się do poziomu EGT na Pb(nieprzelanym) - czyli prawie eliminuje główną wadę LPG w silniku turbo
wtrysk wody to inna bajka,
efekt jest znacznie bardziej spektakularny - 100..150* różnicy na EGT pozwala na dowalenie silnikowi
@Tom
jazda na lekko ubogiej mieszance jest optymalna z punktu widzenia mocy,
jednak problemem są stuki i EGT- jeżeli stroisz auto w ten sposób to sprawdź je w środku upalnego dnia

strojenie na AFR daje zakres bezpieczeństwa
ciekawe dlaczego nie ma ECU biorących w mapach pod uwagę EGT - toż te czujniki nie są znowu takie strasznie drogie, a można by wyciskać z auta ostatnie rezerwy...
a może są takie rozwiązania?
Wracając do tematu
ja też śmigam wyłącznie na Pb i inaczej nie będzie
ale jeżeli niektórzy mają sx do lansu i przekraczają 5000obr raz w miesiącu
to czemu nie mają bangalć na gazie?
to trochę tak jakby twierdzić że wszyscy posiadacze SUV'ów powinni jeździć non stop na napędzie 4x4 i ze zblokowanymi dyferencjałami
w końcu to są terenówki i nie wolno robić wsi
ja tam jestem liberałem
jak ktoś chce mieć sx, dużo się toczy po mieście to niech se ma LPG - mnie to nie przeszkadza
a czy to jest wieś... myślę że ci co robią to z wiejskich pobudek szybko znikają z dróg
jedno ostre pałowanie na LPG i zwiększa się pula części na allegro