Szarpanie ....

Moderator: Moderator

pioter89
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam. Jestem nowy na forum ostatnio zakupiłem sobie nyske 94r. rs13 i problem jest taki: wolne obroty w normie później do ok. 4000 jest ok ale powyżej zaczyna szarpać i jakby nie równo pracować i tak skacze sobie co 800rpm ciągnie i przerywa, nierówna praca. Tak już jest do końca skali. Ogólnie to nawet bajki idzie lecz przez te szarpanie to chyba zwariuje. Dodam jeszcze że objawy występują tylko podczas jazdy, na postoju obroty idą jak burza nic nie świruje. Pomocy, co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

sprawdż pompe paliwa :(
ewentualnie strzelność przewodów ic-a

ps. jak odejmniesz gaz dalej szarpie czy idzie normalnie ???
pioter89
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Pompa Walbro powinna być dobra. Przewody tez raczej szczelne, nie wiem jak z IC bo nie zaglądałem. Jak odejmę gazu to przyśpiesza trochę lepiej, szarpanie dalej jest ale mniejsze. Te szarpanie to jakby silnik chwilami nierówno pracował. Wydaje mi się jak by na 3 garach pracował, albo spalanie stukowe, ale przy tym to słychać metaliczny dźwięk a u mnie go niema. Tylko wyraźnie słychać zmiany pracy silnika.
Dziś sprawdzałem i po odjęciu gazu gdy dodaje powolutku szarpanie prawie nie występuje.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

sprawdź pompe paliwa ja miałem identyczne obiawy , może pompa pada . Walbro też może paść :(

jak nie dostanie paliwa to zaczyna tak dziwnie pracować tak jaby na 3-gary .Spróbuj podmienić pompe paliwa na test

pozdro
Janek
Awatar użytkownika
mako
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

kurcze mam problem i to duzy przeczytalem wszytskie 18 stron i dupa. robilem mala kape w swoim s13 uszczelniacze itp poskladalem go w kupe i teraz miedzy 3 a 4 tys sie dlawi czy nie wiem jak to nazwac jak wskoczy na 4 to idzie do odciecia dzis zauwazylem ze od 3 do 4.5 tys obrotow tak ma i tylko jak sie jedzie na postoju elegancko tzryma obroty. przeczyscilem przeplywomierz posprawdzalem wsyztsko i nie wiem;/ poratujcie:D z gory dzieki\
Awatar użytkownika
ogon
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czy problem rozgryziony????
Awatar użytkownika
czarnyy
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

U mnie problem został rozwiązany . Przyczyn było kilka . Jedna cewka wymieniona , przepływka , krokowy i wszystkie gumy w dolocie zostały wymienione oraz założone solidne opaski . To na tyle co moge powiedziec o swoim problemie .
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

generalnie moze byc to pompa paliwa bo dzieje sie to w momencie gdzie silnik wchodzi w boost.

przestawiales walek ssacy o zabek? niestety organoleptycznie sprawdzone ze bez strojenia robi sie strasznie ubogo wlasnie w tym przedziale obrotow .

pozdro
Awatar użytkownika
mako
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

tez nad tym myslalem ze pompai to chyba w 100% t3 dni temu mialem tak ze przerywal od 1000 obr wiecej jak 3 sie nie wkrecal wygladalo to tak ze docodzil do ok 3 tys i calkiem odcinalo paliwo na postoju jak i w ruchu. przeczyscilem acc valve zasyfione byl starsznie i teraz o dziwo lepiej chodzi od 0 do odciecia ale przy stopniowym dodawaniu gazu jak sie doda gwaltowanie to sie dusi a przy jezdzie do 3 tys jest spoko i zeby go wykrecic na 4.5 to ciezka misja i szkoda go tak meczyc ale jak juz wejdzie na 4.5 to idzie do odciecia. rozrzad przestawialem na rozne sposoby ale tak samo caly czas nie mam lampy stroboskopowej i zaplon mam ustawiony na znaki ale tez go przestawialem w rozne sposoby i jak go troche na wczesniejszy ustawie to tak niby lepiej jest. wsadzilem manometr(zreszta ten do mierzenia kompresji)bo innego nie mialem w przwod od filtra paliwa to niby 3 bary pokazalo. i nie wiem co z tym fantem zrobic;/

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2008 14:12 ]
aha sprawdzalem jeszcze kompresje ... w przy blizeniu 12 do 12.4 a w 3 cylindrze 11.8
pioter89
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Pompę sprawdziłem i jest ok. Mam założony gaz sekwencyjny i na gazie jest to samo więc chyba to nie pompa. Rury od dolotu posprawdzałem jeszcze tylko IC nie wyjmowałem ( z czego on jest zrobiony? może zardzewieć?). Jeszcze przepływke przeczyszczę rozpuszczalnikiem i odtłuszczaczem i jak to nie pomoże to się załamka. Co jeszcze mogę sprawdzić? Chce żeby to szarpanie się skończyło bo nie wyrabiam :angered:
pioter89
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Nareszcie!! :airborne: :D Rozgryzłem problem mojego szarpania, przyczyna była tak banalnie prosta, że nawet bym o tym nie pomyślał. Na jednej z cewek rozerwała się ta mała uszczelka przy wtyczce i dwa małe kawałeczki utknęły w stykach cewki, wtyczka się wciskała ale gumki ją blokowały i formułka nie dostawała prądu na jeden gar, ot cała przyczyna. Teraz mogę się rozkoszować płynnym przyśpieszaniem 8) :D Mam małe pytanko jeszcze czy na ostatniej cewce powinno nie być tego małego węgielka na sprężynce? Bo u mnie na 3 cewkach jest a na ostatniej niema.
trabirider
Stały gość
Stały gość

pioter89 pisze: Mam małe pytanko jeszcze czy na ostatniej cewce powinno nie być tego małego węgielka na sprężynce? Bo u mnie na 3 cewkach jest a na ostatniej niema.
chyba sobie sam na to pytanie odpowiedziałeś :D
pioter89
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Aha to dobrze wiedzieć bo chciałem założyć cewkę z węgielkiem :oops: Dobrze, że się od tego powstrzymałem. Chyba bym sobie nie wybaczył jakby coś się stało z moim motorkiem.
Ciekawe co mogłoby się stać gdybym to zrobił :?:
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

hmmm,
węgielek?

jaka jest funkcja węgielka w układzie cewka-świeca?
ja rozumiem w aparacie zapłonowym - ale w cewce...

no nic, zerknę w serwisówkę..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

roball pisze:hmmm,
węgielek?

jaka jest funkcja węgielka w układzie cewka-świeca?
ja rozumiem w aparacie zapłonowym - ale w cewce...

no nic, zerknę w serwisówkę..
dalem info scooterowi - on z tym walczyl ostatnio.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”