Jaki olej polecacie ?

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Hmm juz to pisalem, ale napisze jeszcze raz. Ja uzywam Competition 15w-50 lato i zima w moim CA18DET. Jak narazie nie mialem na tym oleju jakis przebojow. Pytalem sie w przedstawicielstwie Motula i tez nie maja jakis przeciwskazan co do uzywania go w zimie.

Mozna lac Chrono jednak jest drozszy, temperature plyniecia maja ta sama czyli -36C...

Co do Motula to jak ktos nie ma gdzie kupic mozna zamowic u mnie...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

locdog pisze:Poprzedni wlasciciel uzywal oleju 5W, a co do tych turbin to jest to dla mnie zagwozdka, bo wczesniej mialem saaba z turbo i tam producent zalecal 0W :O
kwestia modelu turbiny - turbo na panewkach (np. T25, T28) nie jest przystosowane do oliwy z niską lepkością

jeżeli producent danego samochodu zaleca stosowanie 0W
to znaczy że dmuchawka jest do tego przystosowana
T25 i T28 nie są ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Michael
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam, przeczytałem skrupulatnie cały temat jednak nie rozwiało to do końca moich wątpliwości co do doboru oleju. Opiszę po krótce sytuację, proszę o porady.

200sx s14a, 99 rok, 2,0 turbo, automatyczna przekładnia, przebieg: 110.000
Samochód bardzo zadbany, od nowości serwisowany, jeździła nim Pani bardzo spokojnie, zwykle pod turbinę. Olej wymieniany w serwisie co 10.000 km(tak jest napisane w książeczce serwisowej), silnik w idealnym stanie, nie ma ubytków ani wycieków oleju. Samochód w 100% seryjny, nic nie zmieniane. I teraz mam pare pytań.

1) Co ile w końcu się wymienia w tym modelu olej? W książeczce serwisowej napisane jest 10.000, czyżby producent nie przewidział ostrego traktowania samochodu? Mój styl jazdy jest spokojny, używam mocy czasem jak mam na to ochotę i przy wyprzedzaniu, na codzień raczej spokojnie. Więc co ile mam wymieniać?

2) To może akurat było, ale ile wchodzi do mojego konkretnego silnika oleju?

3) I najważniejsze jeśli chodzi o wybór oleju. Przez całe życie samochodu, był lany w serwisie Shell 10w60, w sumie nie spotkałem się nigdy z takim olejem, a w temacie nie padła jakaś konkretna odpowiedź czy to dobry olej? Bardzo zależy mi na utrzymaniu w jak najlepszej kondycji silnika i turbiny, a generalnie zawsze lepiej lać taki olej jaki był. Czy może lepiej przejść na Motula 10w60, lub Valvoline, mam do wyboru jeszcze Castrola 10w60, cena nie gra roli ponieważ ojciec prowadzi hurtownię motoryzacyjną i każdy olej w sumie jest do załatwienia. Co doradzicie?:

-Shell 10W60 - taki był cały czas lany w serwisie (to wogóle pół, czy syntetyk?)
-Castrol 10W60 -taki mam na bierząco w hurtowni jest dla mnie najłatwiej dostępny, nie wiem czy jest dobrej jakości, towar biorę z Foty lub Intercarsu
-Motul 10W60 - na codzień go nie sprzedajemy, ale jak się uprę to pewnie sobię skadś sprowadzę, a słyszałem, że jest najlepszy.
-Valvoline 10W60 - alternatywa dla Motula, sam nie wiem co mi by było łatwiej załatwić ale chyba valvo

Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale proszę o fachową poradę :) Najważniejsza jest jakość, cena nie jest aż tak istotna :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jak cene masz gdzies to przejdz na motula i bedziesz mial swiety spokoj

Jak nie katujesz samochodu to na dobra sprawe spokojnie wystarczy shell
ten 10 w 60 o ktorym piszesz jest to full syntetyk, kiedys go tez lalem i nie zauwazylem niczego niepokojacego (tyle ze wszystko co pisze pisze o swoim CA18 - S13) ty masz SR20
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Michael pisze: 1) Co ile w końcu się wymienia w tym modelu olej? W książeczce serwisowej napisane jest 10.000, czyżby producent nie przewidział ostrego traktowania samochodu? Mój styl jazdy jest spokojny, używam mocy czasem jak mam na to ochotę i przy wyprzedzaniu, na codzień raczej spokojnie. Więc co ile mam wymieniać?
Zmiana oleju według serwisówki co 6000 km.
Michael pisze: 2) To może akurat było, ale ile wchodzi do mojego konkretnego silnika oleju?
Jest napisane w instrukcji że wymiana oleju to 3,5l ale praktycznie to wchodzi 3l. Reszta pewnie siedzi w chłodnicy oleju i się nie zleje przy zmianie.
Michael pisze: 3) I najważniejsze jeśli chodzi o wybór oleju. Przez całe życie samochodu, był lany w serwisie Shell 10w60, w sumie nie spotkałem się nigdy z takim olejem, a w temacie nie padła jakaś konkretna odpowiedź czy to dobry olej? Bardzo zależy mi na utrzymaniu w jak najlepszej kondycji silnika i turbiny, a generalnie zawsze lepiej lać taki olej jaki był. Czy może lepiej przejść na Motula 10w60, lub Valvoline, mam do wyboru jeszcze Castrola 10w60, cena nie gra roli ponieważ ojciec prowadzi hurtownię motoryzacyjną i każdy olej w sumie jest do załatwienia. Co doradzicie?:
Z wielu opisów na różnych forach wynika żeby unikać Castrola. Resztę co wymieniłeś będzie OK.

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
katod
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

w moim SR20 miałem mobila 5w50, często po katowaniu na 6000+ obrotów stukały szklanki
po zmianie na motula Competition 15w50 problem zniknął.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Motul 15W50
Valvoline 10W60

te są najlepsze i stosuje je większość ludzi w sporcie.

Motula można kupić w sklepie Turbokillers, lub u przedstawicieli - wejdź na stronę to znajdziesz najbliżej siebie.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Michael
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

StefanS pisze:
Michael pisze:

Zmiana oleju według serwisówki co 6000 km.
Michael pisze: 2
S
To chyba mamy różne serwisówki. Wklejam skan z mojej

http://img58.imageshack.us/img58/2599/skan1oy4.jpg

A ten Valvoline 10W60 tak wogóle to Syntetyk czy pół? A motul?
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Zgadza się my mamy serwisówki wydane w Japonii, a Ty masz wydaną w Polsce - zgadnij która jest wiarygodniejsza? BTW możesz ją pobrać z działu Download.

Valvoline - półsyntetyk
Motul - jest i pół- i pełny syntetyk
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
Michael
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

I producent pozwala na takie zabiegi? No to jestem w szoku. Oczywiście nie miałem zamiaru zmieniać co 10.000 oleju, ale sam fakt tak rzadkiej wymiany w takim silniku mnie poprostu ździwił. Dzięki za info
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

moj olej valvo po 5 tysiach jest czarny jak smola tylko tyle chcialem dodac
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jest teraz w ofercie 10w60 racing shella. jakbys chcial zostac przy nazwie ;)
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
Michael
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dziubas pisze:moj olej valvo po 5 tysiach jest czarny jak smola tylko tyle chcialem dodac
O no to dziwne, bo naprzykład u mnie w Cordobie po 1000km był czarny (Mobil 10w40), a w nisssanie mam już 6.000 a olej jest taki bursztynowy, ale napewno nie czarny, no ale poprzednia właścicielka nie jeździła właściwie ostro. Póki co chyba zostane przy tym shellu, później zobacze.
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Michael pisze:

To nie jest serwisówka tylko książeczka użytkownika. Serwisówka jest w dziale download i ma ponad 600 stron opisu i diagnostyki całego samochodu.
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Michael
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

StefanS pisze:
Michael pisze:

To nie jest serwisówka tylko książeczka użytkownika. Serwisówka jest w dziale download i ma ponad 600 stron opisu i diagnostyki całego samochodu.
No dobrze zwał jak zwał, to moje to książeczka serwisowa toto co się wpisuje wymiany oleju, naprawy i przeglądy. No ale chyba nie powinno być różnicy w częstości wymian oleju? To przecież jedna z najważniejszych spraw, dlatego byłem w szoku widząc informacje że olej zmienia się w tym silniku co 10.000 km !!! Oczywiście przy moim stylu jazdy raczej się przyda wymiana co 5.000, mimo że olej wygląda bardzo ładnie mimo sporego przebiegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”