Wstępny kosztorys dla 200SX

Moderator: Moderator

Norb
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam,jestem nowy na forum, dotychczas czytałem wszystko co na temat 200sx czytać się dało, nic nie zostało. Widoki na przyszłość są już całkiem ciekawe, więc pora na konkretne wyliczenia w których mam nadzieje nieco mi pomożecie.

Otóż w przeciągu 2 miesięcy chciałbym dozbierać pieniądze potrzebne mi na Nyskę. Nie jestem jednak jeszcze do końca zorientowany w kosztach co_gdzie_za ile. A więc po kolei, projekt przewiduje:

*200 sx z silnikiem w bardzo dobrym stanie(koniecznie z klimą-angielskie warunki ;) i budą nie odstającą zbytnio od stanu silnika. Nie jestem jeszcze jednak pewien który rocznik byłby najlepszy...na pewno poliftingowy ale czy pomiędzy poszczególnymi latami produkcji były jakieś znaczące różnice poza zmianami modeli silników?

*modyfikacje silnika do minimum 200-210 koni. Ile wydam na hamownię, strojenie, intercooler,wydech, obudowany stożek?

*przyciemnienie wszystkich szyb

*obniżenie na 15" lub 16" alufelgach i czerwonych sprężynach

*Tutaj może być kontrowersyjnie, ale poważnie zastanowiłbym się nad instalacją gazową na pełnym wtrysku. Wiem,że to rozwiązanie ma stoje minusy, ale zwykłem duuuuuużo jeździć. Proszę o logiczne argumenty przeciw jeśli takowe są ("gaz jest do kuchenek" odpada :P ;) )

Nooo, na początek wystarczy :twisted: jeśli ktoś mógłby mi mniej więcej rozrysować koszty modyfikacji silnika, napisać ile kosztuje dobre zawieszenie do nyski i przede wszystkim ile warto dać za dobrą nyskę byłbym wdzięczny. Ceny na allegro wahają się w sporym zakresie,nie jetem do końca pewien który jest tym jedynym słusznym :mrgreen:
Awatar użytkownika
przemekD
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Zacznę od tego, że większość rzeczy, o które pytasz jest na forum i z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że wcale ich nie szukałeś. Zacznę od tego, że możesz kupić Nissana za 12tys. wraz z zapewniem, że to świetny wóz itp., a możesz też kupić za kilka tys. i po pewnym czasie poruszać się nim z satysfakcją, że to w czym siedzisz jest okupione Twoim trudem i litrami wylanego potu, jednym słowem nie musiałbyś wierzyć zapewnieniom sprzedającego, bo po "remoncie" sam wiesz co masz. Jeśli chodzi o modyfikacje silnika to tak jak powiedziałem - wszystko wyjdzie w praniu. Przy konstrukcjach tego typu jedna pierdoła może popsuć caly efekt. Dobre gwintowane zawieszenie kosztuje ok. 2,3tys, chociaz jeden z kolegów na forum oferował zamienniki chyba za 1600zł. Przyciemnienie szyb zależy od zakładu, metody i ilości szyb... O reszcie niech się wypowiedzą koledzy
I pamiętaj że gaz jest bleee...
Awatar użytkownika
ZyZZyX
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Norb pisze: *modyfikacje silnika do minimum 200-210 koni. Ile wydam na hamownię, strojenie, intercooler,wydech, obudowany stożek?
Powiem tak, ku mojemu zdziwieniu, jak bylem swoją nyską na hamowni, stuknęło 207HP po w sumie trzech modach :)

1. pompa paliwa na walbro 255 - w sumie to nie bylo zamierzone bo stara padla i trzeba bylo cos kupic więc kupilem to co jest dobre ;]
2. MBC i T25 ustawiona na 1 Bar - moze to nie najlepsze rozwiązanie dla tej dmuchawki ale jak umiesz sie powstrzymywac z dmuchaniem 1 bara jak jedziesz do sklepu po bulki to turbinka wytrzyma dluzej.
3. komputer - stage2 by Skyracing

do tego doszedl FMIC

i razem wlasnie to dalo taki przyrost mocy.

Jesli wymienisz wydech i dasz T28 to na serii bedzie więcej.

Ceny:
-komp w skyracing.pl - 450zl
-IC - uzywka z allegro od iveco - ok 200zl (w moim przypadku taka byla cena) + orurowanie i materiały (w zaleznosci co i gdzie kupisz i kto to zrobi)
-MBC by ProPerfekt - 70zl
-walbro - mnie kosztowała 360zł

-wydechu jeszcze nie mam ale jest w planach: u zaprzyjaznionego zakladu koszt 500zl + cena samego tlumika + DP (od pająka za 200zl)

A co do stożka to musi być dobrej firmy, zadne opdroby z allegro bo jak dmuchniesz większe cisnienie to ci go po prostu rozsadzi i wciągnie do turbinki. K&N np - cena chyba 350zl jak sie kiedys dowiadywalem.
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Powiem tak, ku mojemu zdziwieniu, jak bylem swoją nyską na hamowni, stuknęło 207HP po w sumie trzech modach :)
mi na samym t28 0,8 bara bez szczególnych modów(wyciety katalizator i koncowy tlumik upgrade)dalo 209,5hp wiec przy twoich chipach i 1 bar powinno byc lepiej uwolnij wydech !!!!
Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

Norb pisze:Witam,jestem nowy na forum, dotychczas czytałem wszystko co na temat 200sx czytać się dało, nic nie zostało. Widoki na przyszłość są już całkiem ciekawe, więc pora na konkretne wyliczenia w których mam nadzieje nieco mi pomożecie.

Otóż w przeciągu 2 miesięcy chciałbym dozbierać pieniądze potrzebne mi na Nyskę. Nie jestem jednak jeszcze do końca zorientowany w kosztach co_gdzie_za ile. A więc po kolei, projekt przewiduje:

*200 sx z silnikiem w bardzo dobrym stanie(koniecznie z klimą-angielskie warunki ;) i budą nie odstającą zbytnio od stanu silnika. Nie jestem jeszcze jednak pewien który rocznik byłby najlepszy...na pewno poliftingowy ale czy pomiędzy poszczególnymi latami produkcji były jakieś znaczące różnice poza zmianami modeli silników?

*modyfikacje silnika do minimum 200-210 koni. Ile wydam na hamownię, strojenie, intercooler,wydech, obudowany stożek?

*przyciemnienie wszystkich szyb

*obniżenie na 15" lub 16" alufelgach i czerwonych sprężynach

*Tutaj może być kontrowersyjnie, ale poważnie zastanowiłbym się nad instalacją gazową na pełnym wtrysku. Wiem,że to rozwiązanie ma stoje minusy, ale zwykłem duuuuuużo jeździć. Proszę o logiczne argumenty przeciw jeśli takowe są ("gaz jest do kuchenek" odpada :P ;) )

Nooo, na początek wystarczy :twisted: jeśli ktoś mógłby mi mniej więcej rozrysować koszty modyfikacji silnika, napisać ile kosztuje dobre zawieszenie do nyski i przede wszystkim ile warto dać za dobrą nyskę byłbym wdzięczny. Ceny na allegro wahają się w sporym zakresie,nie jetem do końca pewien który jest tym jedynym słusznym :mrgreen:
-200km, to powinieneś miec na samym chipie stage 1 od jarkowego. czyli 450zł.
Oczywiście do tego pompa paliwa wallbro - niecałe 400zł

-Felgi 16" można kupić na allegro już za 800zł (używane)

-"czerowne sprężyny" -35mm, można kupić na allegro za 360zł (ale co one dadzą oprócz obnizenia to ja nie wiem?)

-nie dawaj gazu - 0 zł - logiczne uzasadnienie - Jarkowy ci nie da gwarnacji na czipa z gazem:)

-szyby przyciemnisz za 280zł (bez przednich)

To sa koszty w przypadku jak kupisz samochód TIP-TOP, czyli możesz o tym w zasadzie zapomnieć. Remont silnika, w zależnosci kto Ci go zorbi i co bedzie konieczne do roboty to od 2500zł ( jedynie poprawki robione u zaprzyjaźnioinego mechanika) do 6000 (pełen remont we firmowym zakładzie ). I za tuning to powinieneś się brać dopiero po doprowadzeniu silnika do stanu IGŁA, lub osobistym upewnieniu się że zakupiony silnik jest w takim stanie.
ja-no

witam wszsystkich, jestem jano i jestem tu nowy.
Nie chcialem robic offtopa i zapytam w tym temacie.
Co sadzicie o tym nissanie?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=273918013

Jak wyglada spalanie takiego nissana, ceny czesci to sie troszke orientuje, co najczesciej pada w tych wozach? Mam nadzieje ze ktos mi odp, z gory wielkie dzieki. pozdr
Awatar użytkownika
koniu83
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja-no pisze:witam wszsystkich, jestem jano i jestem tu nowy.
Nie chcialem robic offtopa i zapytam w tym temacie.
Co sadzicie o tym nissanie?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=273918013

Jak wyglada spalanie takiego nissana, ceny czesci to sie troszke orientuje, co najczesciej pada w tych wozach? Mam nadzieje ze ktos mi odp, z gory wielkie dzieki. pozdr
Jest od tego dzial Allegro Toplista:) a co do nissana to juz kiedys ktos o niego pytal- podobno wart uwagi.
Awatar użytkownika
jarekrk
Stały gość
Stały gość

o spalaniu tez bylo duzo tematow,
w miescie od ok 14-15 w zwyż
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

jarekrk pisze:o spalaniu tez bylo duzo tematow,
w miescie od ok 14-15 w zwyż
Nie wprowadzaj kolegi w błąd bo takie spalanie to chyba podczas ganiania jak wariat non stop.

Temat o spalaniu w tym wątku kończymu, ewentualnie kontynuujemy tutaj http://forum.turbokillers.com/tematy13/ ... vt5688.htm

Jako, że wszystkie odpowiedzi są w innych działach forum to zamykam
EMWU is dead
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”