Cziko to wałek..-ku przestordze - nie róbcie z nim interesów

Moderator: Moderator

l0c0
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Bedzie wypracowanie, więc dla wytrwałych.

Mam nadzieję że temat nie zostanie skasowany przez moderatorów. Takie kurewstwo powinno się tępić. Zawsze asertywnie mówię i pisze to co myślę i szczerze gdzieś mam to, że ktoś nie będzie później pałał do mnie sympatia, takie mam zasady.

Więc od początku.

Kupiłem szarego nissana s13 od Lutka (Wojtek własiciel firmy EL-TEC) jakieś pół roku temu. Od razu nadmienię że do Wojtka nie mam żadnych pretensji - to za poczciwy człowiek i na pewno nie był świadomy, w przeciwieństwie do naszego głównego bohatera CZIKO, który wyj... go ( i siłą rzeczy mnie) na super-hiper remont silnika.
Wojtek oddał mu swojego nissana do kapitalnego remontu. Miało być zrobione wszystko na TIP-TOP włącznie z kapitalką silnika.
Tak się niby - stało i po roku użytkowania i wpompowania ponad 10 tyś w nissana - Wojtek postanowił sprzedać go. Święcie wierzył w idealny remont, ten kto zna Wojtka osobiście, wie że trudno by było go posądzać o jakiekolwiek machlojki i próby oszustwa.

Wystawił swoją s13 za 14500 tys złotych. Jak wszyscy wiemy jest to cena przynajmniej 2x rynkowa. Nie chciałem szrota do remontu i skusiłem się na ofertę wcześnie DZWONIĄC DO CZIKA! wiedziałem ze remontował to auto. Dowiedziałem się że remontu nie robił On osobiście, lecz jakiś gość, ale na nowych częściach z serwisu... ba, dowiedziałem się że WAŁ KORBOWY JEST NOMINALNY ZZA GRANICY i że koszt takiego wały to minumum 4 tyś zł. Powiedział również że rozebrał silnik żeby zobaczyć czy wszystko jest dobrze poskładane i złożył z powrotem.
Po takich zapewnieniach przestałem miec wątpliwości odnośnie kupna tego egzemplarza i czym prędzej kupiłem rzeczony samochód.

i zaczęło się.

Nadmienię że od momentu zakupu zrobiłem ok 5 tyś km (przez pół roku przypominam).

Okazało się że Wojtek jeździ na maxymalnie skreconym ćiśnieniu. Jak pojechałem do Macka na okęcie się shamować wyszło zawrotne 148 KM (seria ma 170 :). ... BRT ustawił zapłon, ciśnienie paliwa i boost na 0,9 bara - auto odżyło. Dupochamownia mówiła ok 200 KM jak nic.... uśmiech na twarzy się pojawił.

Nie oszczędzając auta przejchałem jakieś 300 lub 400 Km i zaczęło ostro dymic z turbo. Wcześniej nie było żandych objawów zużycia. Zwaliłem to na karb podkecenia ciśnienia doładowania. Równiecześnie zaczeło coś stukac w silniku. Zanim pomyslicie to dodam że przez 5 tyś km wymieniałem olej 4 razy!. Zawsze syntetyk 10 w 60. Pierwszy raz zalałem Valvo racing.. z później tylko i wyłącznie motula V300. Auto ma turbo timer i zawsze się studziło przed wyłączeniem i nagrzewało min 15 przed katowaniem. Olej zawsze na maxa... przed jazda sprawdzałem stan na bagnecie. W między czasie kupiłem świece platynowe NGK o stopień zimniejsze za 60zł/szt. Jak widać nie oszczędzałem na niczym. Turbo się rozsypało to kupiłem idealne T28 za półtora koła.

Dalej idąc zaczęło coś w silniku cykać przy schodzeniu z obrotów. Brt stwierdził że to szklanki (popychacze zaworów). Niby nie groźna awaria, mozna tak jeździc i jeździć... ale mówię.. nikuta.. kupię szklanki i zrobię zanim zaczną się inne awarie na głowę zrzucać. Zadzwoniłęm do CZIKA i okazało się że ma kpl za 500 zł. Wysłał szklanki IGIEŁKI jak twierdził do BRT, i jak się po tygodniu okazało dostałem je po starej znajomości za jedyne 250 zł !... Pomyślałem.. ale ten CZIKo to fajny gość.. Szybko zmieniłem zadanie. Po zamontowaniu Zaczęło tak napierdalać w głowicy że wszyscy drifterzy którzy jeździli na Imoli nie słyszeli swoich myśli. Obwiniałem Bartka bogu ducha winnego (widze to po przemyśleniu sprawy i po wyjebaniu za 2 krotną wymianę szklanek ponad 650 zł) Teraz wiem dlaczego nie chciał pośredniczyć w sprzedazy tych szklanek. Wkurwiłem się ostro. Po wymianie z powrotem stuki ustały, ale nie do końca... pykanie nadal było słyszalne przy schodzeniu z obrotów. W międzyczasie turbo zaczeło kopcić jak parowóz i kupiłem od Suchara zajebiste T28 w super stanie. Zostało zamontowane i ustawione na 0,6 bara. Juz sie umówiłem z Macpl na zamontowanie świnki i zestrojenie.. kiedy po przejachaniu jakis 200 km zaczęło ostra walić w głowicę - wiedziałem że to nie szklanki.. bo stukot był bardzo głośny i wogóle nie podobny do poprzedniego. Kilka dni temu padła diagnoza... wywalone panewki korbowodowe wał nadaje się tylko na drugi lub trzeci szlif - dla nieśwadomych druciarzy - wał śmietnik - silnik do remontu.

I mój post na pewno nie miałby miejsca, gdyby nie zapewnienia Czika o zajebistym remoncie i nominalnej zawartości silnika. Moje wkurwienie osiągneło apogeum, kiedy dowiedziałem że wspomniany WAŁ KORBOWY był już szlifowany i to nie RAZ !!! Więc kolega CZiko perfidnie kłamał mówiąc że jest to nominalna igiełka zza granicy. Pewnie zaraz się okarze że nie widział że wał jest po szlifie, ale logicznie myślący człowiek wie że handlarz i gość który zna się na nissanach jak kilka osób w kraju-dokładnie wie w jakiej kondycji były poszczególne części. Jestem na maxa wkurwiony, wiem że wyrzygam kupę kasy, tylko i wyłącznie dlatego że w tym <font class="red">PIP</font> kraju naprawdę nie można nikomu ufać, patrzeć na ręce, trzeba wszystko sprawdzać i rozglądać się dookoła, żeby Cię ktoś nie wyjebał. Chwila nieuwagi może Cię kosztować dużo, a wszystko dlatego że masz jakiś kredyt zaufania oraz wiarę w ludzi.
Wierze że to się kiedyś odbije czkawką wsponianemu wałkarzowi.

Mam nadzieje że moje słowa dotrą przynajmniej do kilku osób, które zastanowią się nad rzekomą "uczciwościa" forumowego handlarzyny.

Jako zakończenie dodam że jakby ktoś nie zauważył ,to teraz Cziko rozebrał swój silnik, uznał że wał korbowy z jego SR-a jest do śmietnika - i co ? Tak Panowie, wystawił go na allegro i na bank zachwala że jest zajebisty - tylko wsiadać i jeździć - ciekawe dlaczego go wymienia ? Daje do myślenia co ? Ciekawe dlaczego sprzedaje ten IDEALNY wał.

http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... 6172#65593

"szlifierze z krasnobrodzkiej zrobili pasowanie tłoków na 14setek a powinni na 7 tłoki napierdalały jak dzwonki po gładziach co w efekcie sprawiło ze gładzie sa podrapana a tłoki powycierały się i teraz juz miały ponad 20 setek luzu w tulejach,zmieniając blok głowice i tłoki doszedłem do wniosku ze wał tez trzeba dac nowy nie wiem dlaczego bo panewy były cacy wał ok ale trzeba i tyle :wink: składając nowy silnik nie chciałem zostawiac starej pompy oliwy wiec pompeczka tez jest nowa a zatem stare zostały : miska oleju,korby eagla,pokrywa wałków"

http://allegro.pl/item197668938_wal_kor ... zesci.html

Nie ja pierwszy i pewnie nie ostani dałem się wyj..., Jak ktoś siedzi na forum dłużej to zna sumienność tego gościa.

a najbardziej mnie smuci fakt że ogarnięty niegdyś gość w różnych wałkach (mowa tym razem o mnie) dał się zrobić jak frajer.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Moja diagnoza zajebana pompa oliwy dostał w piz... i zawór sie zawiesił ... Co do historii wozu to sie nie wypowiadam ... Pan W.L. wie wiecej..
Co do osoby czikka > mnie nigdy nie wyjebał na fruty ani na kase.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Krystian
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Nie dziwie sie ze stopień twojego wkórwienia osiągnął maximum :? . Co do mechaników to zupełnie sie zgodzę ,że ,, fachowców" :lol: ,,mechaników" :? jest a co jeden to lepszy partacz. Wydaje mi sie ,że nie możesz obwiniać tylko i wyłącznie Czika. Ja brałem od niego czesci i zawsze byłem zadowolony. Trafiłaeś na felerny egzemplarz jesli można delikatnie tak to nazwać :roll: Sprzedałbym ten samochód i nie zainwestował w niego nawet złamanego zeta. Ale to już twoja decyzja. Gdy nasze nissany jeżdżą i sie nie psują wszystko jest cacy do momentu gdy cos nie zacznie sie sypać. Wtedy kurwujemy i szukamy przyczyn.
Niestety. Można je kochać ale i tak samo nienawidzić. :-x
Awatar użytkownika
hackie
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Zmeczenie materialu :)
tak na powanie to nie chce winic tutaj czika za takie historie - jak kierownik do dupy to nawet nowka silnik nie pomoze - gwarancji moglbys sie domagac tylko wtedy gdyby wszystko bylo seryjne - grzebales na swoj rachunek teraz trzeba bulic !!!
jak podkreciles cisnienie AFR sprawdzales ???
jak dasz nowki sztuki tloki z aso i dasz mu w palnik na ubogiej mieszance to ci splyna i bedziesz z miski zeskrobywal !!!

Kupiles SX-a to trzeba sie liczyc z kosztami :) ja na swoja silvie juz przestalem liczyc ile wybulilem :)

nie rzucaj od razu miesem na ludzi bo to nie ladnie !!! Cziko na pewno nie robil silnika bo Cziko nie szlifierz - on mogl jedynie skladac - jakby zle zlozyl to by sie od razu rozsypalo !!!

A dla czego sprzedaje wal ???
moze jest "psychol" i lubie miec nowe czesci tak jak ja ??? :) :) :)
SILVIA CA18ET / T25 / bedzie IC, wiekszy bost i remont nadwozia :)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Kupiles SX-a to trzeba sie liczyc z kosztami
No bez przesady, jest pewien limit, przy ktorym trzeba sie zastanowic czemu sie to az tak sypie wszystko.

mysle ze kolega Ic0c0 albo mial pecha, albo ma padake w wyniku wlasnego uzytkowania, albo wujek cziko jak zwykle przesadzil troche w opisach swoich rakiet.

Post Ic0c0 zostal napisany informacyjnie, i mysle ze nikt winnego nie znajdzie.

Jedynie pozostana wzajemne pretensje i osobista ocena pewnych osob.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
masterkamil

a juz chcialem kupic ten wał... :twisted:
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Fakt jest jeszcze taki ze jesli remont jest wykonany dobrze to niema byc prawa problem z panewkami po tak małym prebiegu
a ważniejsza sprawa jest taka ze WAŁ m iał być nominal a takim niebył- tu sie pojawia aspekt powiedzmy NIEPEWNOSCI.

I znów pojawia sie słuszność kupowania SXa z silnikiem po remoncie albo do remontu.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

hackie pisze:Zmeczenie materialu :)
tak na powanie to nie chce winic tutaj czika za takie historie - jak kierownik do dupy to nawet nowka silnik nie pomoze - gwarancji moglbys sie domagac tylko wtedy gdyby wszystko bylo seryjne - grzebales na swoj rachunek teraz trzeba bulic !!!
jak podkreciles cisnienie AFR sprawdzales ???
jak dasz nowki sztuki tloki z aso i dasz mu w palnik na ubogiej mieszance to ci splyna i bedziesz z miski zeskrobywal !!!

Kupiles SX-a to trzeba sie liczyc z kosztami :) ja na swoja silvie juz przestalem liczyc ile wybulilem :)

nie rzucaj od razu miesem na ludzi bo to nie ladnie !!! Cziko na pewno nie robil silnika bo Cziko nie szlifierz - on mogl jedynie skladac - jakby zle zlozyl to by sie od razu rozsypalo !!!

A dla czego sprzedaje wal ???
moze jest "psychol" i lubie miec nowe czesci tak jak ja ??? :) :) :)
ja mysle, ze glownie jest pretensja o to, ze Cziko powiedzial mu, ze wal jest super, a jak sie rozebralo silnik to widac bylo, ze dupa a nie wal...
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Przyczyne padu juz raczej wyjasnil Rafi... ja mialem pad silnika wlasnie przez pompe.
A niestety malo kto po remoncie ja wymienia i mamy po tem bledne kolo...

He he a ja mam pytanie gdzie mozna kupic te nowe waly za granica w cenie mniejszej niz ASO... wiem ze sa za 1200$ ale to cena bardzo podobna :) No i jeszcze Pajakowe waly z chin ale je bedzie trzeba najpierw zaprojektowac, wykonac i zrobic testy co sa warte...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

$1200????

ponizej $1000 mozna spokojnie znalezc...

pozwolisz ze zacytuje...
fabrycznie nowy wal, nowy komplet panewek ACL (calico coated), komplet nowych zaworow dolotowych, komplet nowych prowadnic zaworow (dolotowych i wydechowych)

Koszta calosci razem z wysylka i oplatami - troche ponad 4370zl. I tak taniej niz gdziekolwiek polsce... :)
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Sebof
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

a może cziko by się ustosunkował do tematu...
Hmm dla mnie temat jest bardzo ważny bo zamierzam kupić samochód od czika, a ten temat może dużo zmienić :(
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ODINN gdzie to jest bo przeoczylem chyba temat. I to sa waly o wiadomym pochodzeniu czy moze to byc jakis wynalazek... W sumie reszta oferty typu zawory itp. mnie nie interesuje a ta kwota to okolice 1400$ wiec nadal sporo...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
damiano
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

każdy wie jak jest z używanymi częściami :roll: raz trafisz malinki raz szrot a na oko nie widać co to jest :!: to co mam do powiedzenia na temat szklanek :wink:
co do remontu i wału korbowego to niech cziko się wypowie :roll: i dziwi mnie to że jeszcze się nie odezwał :roll:
pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ToM pisze:ODINN gdzie to jest bo przeoczylem chyba temat. I to sa waly o wiadomym pochodzeniu czy moze to byc jakis wynalazek... W sumie reszta oferty typu zawory itp. mnie nie interesuje a ta kwota to okolice 1400$ wiec nadal sporo...
u mnie na www masz fotki tego walu - zwykly nominalny fabrycznie nowy wal do CA

Moge ci sciagnac cena w granicach $800-900 (z tendencja znizkowa), jeszcze tylko musisz mi powiedziec gdzie to mam wysylac - czy jakos do uk zeby ominac oplaty sprytnie, czy bezposrednio do ciebie, wtedy ryzyko celniczej napasci bierzesz na siebie :) , cena wysylki nie jest mi jeszcze znana, ale nieduzo.

jak jestes zainteresowany to pisz.
Turbokj

Temat prosty jak je**nie . Jak nie zrobisz sam remontu albo nie widzisz jak ktoś go robi. Sam nie kupisz częsci i nie widzisz jak sie je wkłada to możesz być pewny niedociągnieć technicznych :lol: .

Ja tam do czika nic nie mam ale żeby mnie sam Pan Bóg zapewniał że fura jest cyc malina to i tak bym nie kupił !!!!!!!!!! Ludzie nie można być az tak naiwnym . Czyjeś sugestie można wziąść pod uwagę ale nie na tyle że na ich podstawie podjemujemy ostateczną decyzje.

IMHO autor postu kupił bubla i szuka winnych ! Jak już tyle wyjebał siana na fure to opłacało sie przed kupnem rozebrać silnik i jednak zobaczyć co w nim jest nowe a co nie. 14 K za nissana to sporo wiec takie zabieg mógł być potrzebny .

Pytanie do autora : Czy jak cziko by zapewnił że skok z 10 pietra na beton jest wypas i trzeba spróbować to byś skoczył ? Jesteś dorosły i ponosisz kare za błedy

Rada do czikosa widzisz chłopie jak sie kończy zapewnienie innych .... teraz ty bedziesz ten be i wogule .

Btw tam jest napisane że cziko nie robił remontu a podejżewam że suwmiarki w oczach tez nie ma wiec nie widział który szlif wału mogł nie popatrzyc na rozmiar panewki , tez jest człowiekiem i może sie pomylić .

ps. to już widze jak mnie teraz wszyscy pojadą :chainsaw:
Zablokowany

Wróć do „Ogólne”