Czesc
Mama pytanko. Jak dbac o silnik, turbo?? Chce zeby ktos tak poludzku powiedzial na co trzeba uwazac, co mozna robic odrazu (po odpalenia auta) a co po chwili, i jak ta chwile odm,ierzyc??
Do tego pare razy zetknolem sie ze twierdzeiem ze ochrona turbo to miedzy innymi niewylanczanie silnika odrazu. O co w tym chodzi??
Sadze ze ten temat zainteresuje tesz wiele osob ktore zaczynaja zabawe z nyskami, albo tak jak ja planuja zakop.
Z gory dzieki
NARXXX
JAK DBAC O SILNIK??????
Moderator: Moderator
-
trzosa
Witaj!
Co do turbo to polega to mniej więcej na tym ze turbina bardzo mocno się rozgrzewa podczas jazdy ale ciągły przepływ spalin i pow.sprawia ze temperatura nie przekracza pewnych poziomów.Kiedy wyłączasz silnik bezposrednio po ostrej jeździe turbina nie ma czasu się wychłodzić i na łopatkach wirnika mogą wytworzyć sie mikropękniecia co znacznie skruci ich żywot i turbina bedzie kaput.Najlepszym rozwiązaniem jest zakup turbotimera który sprawi ze po wyjęciu kluczyka auto bedzie jeszcze chodzić przez kilka minut.W kwestii silnika to napewno ważna jest wymiana oleju, która 200sx przypada o wiele częściej niż w innych autach ze względu na turbo i stosunkowo małą ilość oleju w misce(jakies3,5l).Wymiany o ile pamiętam to max po 7,5 tys.Ważny jest też olej ale w tej sprawi poczytaj na forum bo dokladnie nie pamiętam a sam mam zalany nienajlepszy i musze go wymienić.Trzeba oczywiście pamiętać też o świecach a z tego co mówi plakietka pod maską to powiinno sie je zawsze wymieniać na platynówki i to też dość często(jak nie zmieniłem to mi zaczął palić na 3 a czasem 2 gary).
Pozdrawiam!
Co do turbo to polega to mniej więcej na tym ze turbina bardzo mocno się rozgrzewa podczas jazdy ale ciągły przepływ spalin i pow.sprawia ze temperatura nie przekracza pewnych poziomów.Kiedy wyłączasz silnik bezposrednio po ostrej jeździe turbina nie ma czasu się wychłodzić i na łopatkach wirnika mogą wytworzyć sie mikropękniecia co znacznie skruci ich żywot i turbina bedzie kaput.Najlepszym rozwiązaniem jest zakup turbotimera który sprawi ze po wyjęciu kluczyka auto bedzie jeszcze chodzić przez kilka minut.W kwestii silnika to napewno ważna jest wymiana oleju, która 200sx przypada o wiele częściej niż w innych autach ze względu na turbo i stosunkowo małą ilość oleju w misce(jakies3,5l).Wymiany o ile pamiętam to max po 7,5 tys.Ważny jest też olej ale w tej sprawi poczytaj na forum bo dokladnie nie pamiętam a sam mam zalany nienajlepszy i musze go wymienić.Trzeba oczywiście pamiętać też o świecach a z tego co mówi plakietka pod maską to powiinno sie je zawsze wymieniać na platynówki i to też dość często(jak nie zmieniłem to mi zaczął palić na 3 a czasem 2 gary).
Pozdrawiam!
-
SPOON
Dzieki za szybka odp
Mam jeszcze pytanko.
Ile trfa "rozgrzewanie" silnika przed "ostra" jazda??
Jak to sie okresla??
Jak mozna to oczuc, spr??
Mam jeszcze pytanko.
Ile trfa "rozgrzewanie" silnika przed "ostra" jazda??
Jak to sie okresla??
Jak mozna to oczuc, spr??
nie wiem jak inni ale ja czekam az mi sie podniesie wskaźnik temp silnika do 2giej kreski od dołu ( mam licznik z jakiejś cudacznej wersji do 115 mil i 180 km wiec nie wiem czy jest roznica w zegarze temp) wtedy wiem ze wszystko jest wystarczająco nagrzane do ostrzejszego kręcenia dmuchawki 
-
trzosa
Tak naprawde wystarczy jak wskazówka dźwignie się choć troszkę ale ja czekam az sie ustabilizuje mniejwiecej na środku.
nie butujesz dopoki silnik nie osiagnie temperatury pracy,nie gasisz od razu po butowaniu tylko odczekujesz dluzsza chwile(czasem nawet ok 2min),wymieniasz olej co 5-7tys km i to pozadny olej a nie jakis syf,i nie czekasz z naprawami jak cos ci siadzie na maksa tylko od razu jak cos wykryjesz.a reszta tak jak w kazdym innym samochodzie.
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
Nie zgodzę się z tym bo ja tak pozbyłem sie jednej turbiny choć wskazówka była już praktycznie w połowie skali...Tak naprawde wystarczy jak wskazówka dźwignie się choć troszkę ale ja czekam az sie ustabilizuje mniejwiecej na środku.
A stało się tak z prostego powodu że olej nagrzewa się dużo wolniej niż woda.
Ja osobiście to wolę się poturlać tak z 10min bez przekraczania 3tyś. obr a po odpaleniu na zimnym z rana zawsze czekam jakieś 2 minuty aż się lekko zagrzeje...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
Witam
Temat już był gdzieś opisywany ale nie przeszkadza napisać po raz kolejny.
Zacznijmy od początku w naszych autach ( standardowo ) nie ma zegara temperatury oleju a o temo. oleju tutaj głownie chodzi.
Posiadamy tylko temp wody. Należy pamiętać że woda z racji na gęstość rozgrzewa się i stygnie znacznie szybciej niż olej.
Wychylenie wskazówki temp wody nie oznacza że olej jest również nagrzany i odwrotnie...
Po odpaleniu silnika ( np po nocy ) należy poczekaż aż chociaż drgnie wskazówka z temp wody zanim w ogóle ruszysz samochód z miejsca. Przez cały okres od ruszenia z miejsca przez nagrzanie się wody ( wskazówka zatrzyma się w połowie skali ) aż do nagrzania sie oleju ( będziesz wiedział kiedy - a do czasu kiedy nie załapiesz sam tego momentu to po prostu poczekaj jeszcze kilka minut lub kilometrów ) jedziesz :
1. tylko i wyłącznie na podciśnieniu i starasz się nie dochodzić nawet do 0
2. nie przekraczasz 2,500 i 3000 obr w momencie nagrzania sie wody ( oczywiście przyspieszasz tocząc się a nie wciskasz gazu do podłogi do osiągnięcia tych 2,5 3t obrotów )
Przed zgaszeniem silnika:
jeśli masz turbo timer ( przeważnie ustawiony jest na 1-2 min ) nie ma problemu, jeśli nie musisz pamiętać o gaszeniu silnika sam.
Po dojechaniu na miejsce jeśli nie upadlałeś zbytnio auta czekasz na wolnych obrotach chwilę ( 1 min ) i gasisz auto
Jeśli katowałeś przez dłuższy czas to lepiej przewidzieć postój zawczasu i już przed dojechaniem na miejsce studzić układ
czyli ostatni odcinek jechać spokojnie najlepiej na podciśnieniu.
po zatrzymaniu w zależności od tego aj bardzo upalaliśmy czekasz chwilkę lub dłuższą chwilkę i gasisz.
Niestety ale trzeba robić takie szopki aby długo cieszyć się z posiadania turbiny która po dobrym upalaniu potrafi zaświecić pięknym białym światłem
Temat już był gdzieś opisywany ale nie przeszkadza napisać po raz kolejny.
Zacznijmy od początku w naszych autach ( standardowo ) nie ma zegara temperatury oleju a o temo. oleju tutaj głownie chodzi.
Posiadamy tylko temp wody. Należy pamiętać że woda z racji na gęstość rozgrzewa się i stygnie znacznie szybciej niż olej.
Wychylenie wskazówki temp wody nie oznacza że olej jest również nagrzany i odwrotnie...
Po odpaleniu silnika ( np po nocy ) należy poczekaż aż chociaż drgnie wskazówka z temp wody zanim w ogóle ruszysz samochód z miejsca. Przez cały okres od ruszenia z miejsca przez nagrzanie się wody ( wskazówka zatrzyma się w połowie skali ) aż do nagrzania sie oleju ( będziesz wiedział kiedy - a do czasu kiedy nie załapiesz sam tego momentu to po prostu poczekaj jeszcze kilka minut lub kilometrów ) jedziesz :
1. tylko i wyłącznie na podciśnieniu i starasz się nie dochodzić nawet do 0
2. nie przekraczasz 2,500 i 3000 obr w momencie nagrzania sie wody ( oczywiście przyspieszasz tocząc się a nie wciskasz gazu do podłogi do osiągnięcia tych 2,5 3t obrotów )
Przed zgaszeniem silnika:
jeśli masz turbo timer ( przeważnie ustawiony jest na 1-2 min ) nie ma problemu, jeśli nie musisz pamiętać o gaszeniu silnika sam.
Po dojechaniu na miejsce jeśli nie upadlałeś zbytnio auta czekasz na wolnych obrotach chwilę ( 1 min ) i gasisz auto
Jeśli katowałeś przez dłuższy czas to lepiej przewidzieć postój zawczasu i już przed dojechaniem na miejsce studzić układ
po zatrzymaniu w zależności od tego aj bardzo upalaliśmy czekasz chwilkę lub dłuższą chwilkę i gasisz.
Niestety ale trzeba robić takie szopki aby długo cieszyć się z posiadania turbiny która po dobrym upalaniu potrafi zaświecić pięknym białym światłem
- roball
- Postojebca Nałogowy

jak to jest z nagrzewaniem się oleju...
coś mi tu nie gra od strony fizycznej
nie jest prawdą że to co gęste nagrzewa się wolniej
ważna jest pojemność cieplna substancji
woda ma bardzo dużą pojemność
nie wiem jak płyny chłodzące - ale też tak powinny mieć
nie wiem jaką pojemność cieplną ma olej silnikowy
wiem że oleju jest w aucie 3.5 L (płynu chłodzącego jest 7L)
wiem że jest natrysk oleju na denka tłoka
wnioski:
zarówno olej jak i woda grzeją się bezpośrednio od komory spalania
oleju jest 2x mniej niż płynu chłodzącego
wydaje mi się że olej nie powinien nagrzewać się wolniej niż woda...
tutaj prośba do osób które mają wskaźnik temp. oleju
jak to wygląda w praktyce?
coś mi tu nie gra od strony fizycznej
nie jest prawdą że to co gęste nagrzewa się wolniej
ważna jest pojemność cieplna substancji
woda ma bardzo dużą pojemność
nie wiem jak płyny chłodzące - ale też tak powinny mieć
nie wiem jaką pojemność cieplną ma olej silnikowy
wiem że oleju jest w aucie 3.5 L (płynu chłodzącego jest 7L)
wiem że jest natrysk oleju na denka tłoka
wnioski:
zarówno olej jak i woda grzeją się bezpośrednio od komory spalania
oleju jest 2x mniej niż płynu chłodzącego
wydaje mi się że olej nie powinien nagrzewać się wolniej niż woda...
tutaj prośba do osób które mają wskaźnik temp. oleju
jak to wygląda w praktyce?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
- TURBO maniac
- Stały gość

- Kontakt:
W praktyce jednak olej nagrzewa się wolniej od cieczy chłodzącej.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
tak tylko że nie ma płaszcza olejowego wokół cylindrów w bloku...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
a moglbys sprawdzic ile czasu mniej wiecej potrzeba na nagrzanie oleju po nagrzaniu wody?TURBO maniac pisze:W praktyce jednak olej nagrzewa się wolniej od cieczy chłodzącej.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
- TURBO maniac
- Stały gość

- Kontakt:
Około 3 min może...EnDrIu pisze:a moglbys sprawdzic ile czasu mniej wiecej potrzeba na nagrzanie oleju po nagrzaniu wody?TURBO maniac pisze:W praktyce jednak olej nagrzewa się wolniej od cieczy chłodzącej.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
ja bym powiedział że nawet czasami dłużej jak się jedzie spokojnie, stałą prędkością powiedzmy 60-70
najlepiej zainwestować we wskaźnik temp. wtedy jest się świadomym co się dzieje
najlepiej zainwestować we wskaźnik temp. wtedy jest się świadomym co się dzieje
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru