Witam,
Jako ze przepis o uzywaniu swiatel mijania/dziennych zapewne zostanie zatwierdzony (aby przepis wszedł w życie potrzebna jest tylko zgoda Senatu i podpis Prezydenta) mam pytanie do znawcow przepisow K.D. - czy jest szansa aby nie otwierac lamp (np. w s13) ktore psuja linie auta poprzez zamontowania dodatkowych lamp "dziennych" ??
Moze pytanie z dziedziny "głupich" ale np dla mnie otwarte lampiony nie wygladaja zbyt estetycznie... a auto wyglada niezbyt ladnie....
Oczywiscie mozna "slipnąć aje" ale chodzi mo o dodatkowe lampiony...
Czekam na pomoc....
le MassageR
[ Dodano: Sob Lut 17, 07 15:55 ]
dobra ... sorry za zamieszanie - juz znalazłem:
wyciag z kodeksu kodeks
info od Policji... p-o-l-i-c-j-a
tylko modlic sie zeby zatwierdzili mozliwosc stosowania zamiennie swiatej dziennych a nie TYLKO mijania ....
światła przez cały rok...
Moderator: Moderator
- le_massageR
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
No jak to nie przejdzie to trzeba będzie jeździć z przysniętymi...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
Też znaleźli sposób na "poprawianie bezpieczeństwa"
zamiast się wziąć za pijaków na drogach!!!
U nas wszystko jest normalne!!!
Ale pewnie, więcej paliwa to więcej podatku i akcyzy, dodatkowo mandatów za brak świateł, więc same korzyści
Ale pewnie, więcej paliwa to więcej podatku i akcyzy, dodatkowo mandatów za brak świateł, więc same korzyści
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
jazda z przysnetymi n ie jest do konca zdrowa dla mechanizmu otwierania wiec to tez nie jest najlepsze wyjscie
live fast, die sidewayz
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
Możesz rozwinąć myślś szkodzenia w przypadku uchylonych świateł??
Bo dziś sobie ręcznie tak ustawiłem i muszę przyznać że kapitalna sprawa tak że zrobię takie otwieranie chyba na stałe...
Bo dziś sobie ręcznie tak ustawiłem i muszę przyznać że kapitalna sprawa tak że zrobię takie otwieranie chyba na stałe...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
- roball
- Postojebca Nałogowy

co do pijaków na drogach - w Niemczech mają 4x wyższy dopuszczalny próg alkoholu we krwi a wielokrotnie mniej wypadkówkamil pisze:Też znaleźli sposób na "poprawianie bezpieczeństwa"zamiast się wziąć za pijaków na drogach!!!
![]()
znam ludzi którzy wypiją flaszkę i są w stanie bezpiecznie prowadzić samochód
znam też debili którzy na trzeźwo są niebezpieczni
problem zaczyna się jak debil wypije flaszę...
jak widać kłopot nie tkwi w alkoholu tylko w tym czy ktoś jest debilem.. niestety to ciężko zmierzyć ...
preferuję model obowiązujący w USA:
możesz jechać najebany jak działo - jeżeli jedziesz sprawnym autem i przepisowo to mogą ci skoczyć ...
Wracając do świateł
jazda na światłach mijania (przednich) BEZWZGLĘDNIE poprawia bezpieczeństwo innych użytkowników drogi ...
ten przepis akurat nie jest durny - w Skandynawii obowiązuje od wielu lat
pytanie czy sobie z nim nasz genialny rząd poradzi w detalach - na razie im nie idzie ...
Właściwie jest tylko jedno wyjście żeby nie psuć linii s13 A być w zgodzie z prawem -
wymiana spojlera na jakiś fajny z ładnie osadzonymi światłami do jazdy dziennej ...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
tez uwazam przepis za sluszny, niewiem ile kto jezdzi i na jakich trasach itp. ale wiele razy zdaza sie nie widziec samochodu w sloneczny dzien ktory bylby widoczny z wlaczonymi swiatlami, gdzies w sieci byly nawet piekne przykladowe zdjecia tego zjawiska, osobiscie wlaczam swiatla zawsze
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Panowie mylicie pojęcia
Na trasy i w pochmurne dni zawsze jeżdżę na światłach dla swojego bezpieczeństwa, ale jak jest lampa i jasno na maXa to po co mi na światłach jeździć????
A co alkoholu we krwi to absolutnie się nie zgadzam - alkohol bardzo znacznie wydłuża czas reakcji.
Byłeś kiedyś w Skandynawii i widziałeś jakie tam przeważnie panują warunki drogowe? Poczytaj trochę o tym pięknym kraju.
Na trasy i w pochmurne dni zawsze jeżdżę na światłach dla swojego bezpieczeństwa, ale jak jest lampa i jasno na maXa to po co mi na światłach jeździć????
A co alkoholu we krwi to absolutnie się nie zgadzam - alkohol bardzo znacznie wydłuża czas reakcji.
Byłeś kiedyś w Skandynawii i widziałeś jakie tam przeważnie panują warunki drogowe? Poczytaj trochę o tym pięknym kraju.
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
Jesli lece w trase to zawsze na swiatłach, ale wymagania włączonych swiateł przez cały rok to bzdura.
Niema co porownywac skandynawii z polska !! nierobmy sobie jaj, pomyslcie lepiej ile mniej słonca dociera do Skandynawii ze wzgledu na położenie geograficzne a kazdy z was zrozumie dlaczego swiatła w skandynawii maja sens.
Niemcy wogóle niemaja przepisu o właczonych swiatłach w okresie zimowym.
Czasami grubo po zmierzchu widac debili bez swiatel i policja niemiecka ma to głęboko w dupie !!
Zamiast wymyslac przepisy o swiatłach zajeliby sie debile z polskiego rzadu za pierd....one drogi !!
Na gownianych drogach nic niezapewni bezpieczenstwa !!!
A w czasie wypasku w zimie na oblodzonej drodze ZAWSZE winny jest kierowca bo niedostosowal predkosci do warunków drogowych !!
W niemczech jesli chcesz zaroic na ubezpieczeniu to wyjezdzasz na 2 dzien od kiedy zaczal padac snieg i utrzymujesz PRZEPISOWA PREDKOSC 100km/h poza miastem i napier...asz po rowach !!! nigdy zaden policjant niepowie ze niedostosowałes predkosci do warunkow na drodze !!!
To jest kurwa skandal wymyslony przez oszołomów z polski !!
50km/h to 50km/h, 90km/h to 90km/h wiec jakim kurwa prawem mam jechac 5km/h poza miastem tylko dlatego ze jakiemus skórwielowi niechcialo sie wsiasc do bługa i drogi odsniezyc.
To samo tyczy sie dziur !!
Gdyby nie to ze kocham moje auto i niechce go niszczyc to jezdziłbym na felach 19" z oponami 225/25R19 !!! i co 100m rozwalallbym fele i kasował ubezpieczenie, a nastepnie kupowal nowe oponki i felunie oraz nowa zawieche !!
Zyjemy w powalonym kraju !! a zeby sie cos zmienilo na lepsze to trzeba rozjechac WSZYSTKICH aktualnych politykow, i zwalic na dziure na drodze ktora spowodowala pekniecie opony i sciagniecie auta w bok wprost na polityka !!
Jak sie jeszcze przyczepia do tuningu i nadwymiarowych felg i niskich opon ktore to powoduja uszkodzenie felgi to juz calkiem wykarza sie glupota.
Jednak prawda jest taka ze w kaczkolandii wszystko jest mozliwe !!
Niema co porownywac skandynawii z polska !! nierobmy sobie jaj, pomyslcie lepiej ile mniej słonca dociera do Skandynawii ze wzgledu na położenie geograficzne a kazdy z was zrozumie dlaczego swiatła w skandynawii maja sens.
Niemcy wogóle niemaja przepisu o właczonych swiatłach w okresie zimowym.
Czasami grubo po zmierzchu widac debili bez swiatel i policja niemiecka ma to głęboko w dupie !!
Zamiast wymyslac przepisy o swiatłach zajeliby sie debile z polskiego rzadu za pierd....one drogi !!
Na gownianych drogach nic niezapewni bezpieczenstwa !!!
A w czasie wypasku w zimie na oblodzonej drodze ZAWSZE winny jest kierowca bo niedostosowal predkosci do warunków drogowych !!
W niemczech jesli chcesz zaroic na ubezpieczeniu to wyjezdzasz na 2 dzien od kiedy zaczal padac snieg i utrzymujesz PRZEPISOWA PREDKOSC 100km/h poza miastem i napier...asz po rowach !!! nigdy zaden policjant niepowie ze niedostosowałes predkosci do warunkow na drodze !!!
To jest kurwa skandal wymyslony przez oszołomów z polski !!
50km/h to 50km/h, 90km/h to 90km/h wiec jakim kurwa prawem mam jechac 5km/h poza miastem tylko dlatego ze jakiemus skórwielowi niechcialo sie wsiasc do bługa i drogi odsniezyc.
To samo tyczy sie dziur !!
Gdyby nie to ze kocham moje auto i niechce go niszczyc to jezdziłbym na felach 19" z oponami 225/25R19 !!! i co 100m rozwalallbym fele i kasował ubezpieczenie, a nastepnie kupowal nowe oponki i felunie oraz nowa zawieche !!
Zyjemy w powalonym kraju !! a zeby sie cos zmienilo na lepsze to trzeba rozjechac WSZYSTKICH aktualnych politykow, i zwalic na dziure na drodze ktora spowodowala pekniecie opony i sciagniecie auta w bok wprost na polityka !!
Jak sie jeszcze przyczepia do tuningu i nadwymiarowych felg i niskich opon ktore to powoduja uszkodzenie felgi to juz calkiem wykarza sie glupota.
Jednak prawda jest taka ze w kaczkolandii wszystko jest mozliwe !!
- roball
- Postojebca Nałogowy

pająk,Pajak2444 pisze:Jesli lece w trase to zawsze na swiatłach, ale wymagania włączonych swiateł przez cały rok to bzdura.
rzecz w tym że jak jedziesz pod słońce to nie widzisz aut z przeciwka
tak więc to że u nas jest więcej słońca wcale nie jest argumentem przeciw włączaniu świateł..
Bynajmniej nie bronię naszych rządzących
a "niedostosowanie prędkości" jest debilnym zapisem
pytanie który policjant odważy się napisać w raporcie "żaden z kierowców nie zawinił, winę ponosi zarząd dróg - tj. państwo polskie"
jest znana sprawa wypadku na A4 przed Katowicami (jadąc od Gliwic, kawałek przed uskokiem sztygara
gość jechał lewym pasem ternówką, wpadł w kałużę, aquaplaning i wydzwonił ..
auto zdemolowane, gość otarł się o śmierć
zaskarżył zarząd dróg i zdaje się że wygrał (jechał z dopuszczalną prędkością)
teraz te debile ustawiają barierki na lewym pasie jak spadnie deszcz zamiast wyremontować pas....
remont dróg wymaga nakładu czasu i ogromnych pieniędzy - które notabene są (unia dała) - problem w tym że nie ma kto tych dróg budować - 3 000 000 fachowców wyjechało z polski...
część z nich to fachowcy od dróg...
tak więc mamy takie drogi jakie mamy i nie wygląda na to żeby miał kto je naprawić...
w tych warunkach to że ktoś jadący z przeciwka ma włączone światła może TOBIE uratować życie (o ukochanej furze nie wspominając)
Moim zdaniem przepis nie jest glupi. Tylko wydaje mi sie, ze powinno dotyczyc to tylko terenu niezabudowanego. W miescie zapalone swiatla nie pomoga, w trasie faktycznie lepiej sa samochody widoczne.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
- roball
- Postojebca Nałogowy

w terenie zabudowanym też są miejsca gdzie powinno się mieć te światła włączone
np. trasy przelotowe przez pipidówy (pamiętaj o pieszych - jak lecisz na światłach to oni mają większą szansę nie wejść ci pod machę)
poza tym proste prawo to dobre prawo
prościej niż "zawsze włączone" się nie da
ktoś wcześniej poruszył kwestię zużycia paliwa
powyżej 10*C włączone światła dają różnicę w zużyciu ok 0,1L...0,2L na 100km,
czyli u nas ok 2zł na baku
sami oceńcie czy to dużo...
jest inny, ciekawy aspekt tej sprawy
ze statystyk wynika że auta czerwone rzadziej ulegają wypadkom bo są lepiej widoczne
ciekawe kiedy wejdzie ustawa o obowiązkowym przemalowywaniu samochodów na czerwono...
sam już nie wiem gdzie leży granica ...
np. trasy przelotowe przez pipidówy (pamiętaj o pieszych - jak lecisz na światłach to oni mają większą szansę nie wejść ci pod machę)
poza tym proste prawo to dobre prawo
prościej niż "zawsze włączone" się nie da
ktoś wcześniej poruszył kwestię zużycia paliwa
powyżej 10*C włączone światła dają różnicę w zużyciu ok 0,1L...0,2L na 100km,
czyli u nas ok 2zł na baku
sami oceńcie czy to dużo...
jest inny, ciekawy aspekt tej sprawy
ze statystyk wynika że auta czerwone rzadziej ulegają wypadkom bo są lepiej widoczne
ciekawe kiedy wejdzie ustawa o obowiązkowym przemalowywaniu samochodów na czerwono...
sam już nie wiem gdzie leży granica ...
Nie mowice ze nie ma co porownywac skandynawii z Polską. Latem u nich przez 22 godziny swieci slonce , nawet sie latarnie uliczne nie zapalają. W lipcu i sierpniu to nie widzialem jak wyglada ciemnosc
W Finlandii ruchu praktycznie wcale , a jak juz ktos jedzie , to jedzie przepisowo i na swiatlach. Wg mnie to u nich ten przepis troche na wyrost. Co innego zimą , ciemno prawie non stop 
Mysle ze przepis by trzeba bylo dostosowac , nie koniecznie caly rok , ale tylko w czasie i miejscu niedostatecznej widocznosci, no ale jak tą niedostateczną widocznosc okreslic ??
Pomysl dobry , ale jakis taki niedorobiony. Najlepiej by bylo montowac w autach jakis czujnik zmierzchowy i swiatla same by sie zapalaly kiedy trzeba
Ja sobie zamontuje jakies swiatla do jazdy dziennej , coby nie otwierac lamp.
Mysle ze przepis by trzeba bylo dostosowac , nie koniecznie caly rok , ale tylko w czasie i miejscu niedostatecznej widocznosci, no ale jak tą niedostateczną widocznosc okreslic ??
Pomysl dobry , ale jakis taki niedorobiony. Najlepiej by bylo montowac w autach jakis czujnik zmierzchowy i swiatla same by sie zapalaly kiedy trzeba
Ja sobie zamontuje jakies swiatla do jazdy dziennej , coby nie otwierac lamp.
- roball
- Postojebca Nałogowy

zgoda,kamil pisze:Panowie mylicie pojęcia![]()
(...)
(...)
tyle że czas reakcji jest osobniczo zmienny
może być tak że osoba po flaszce ma lepszy czas reakcji niż osoba trzeźwa - prawda?
kto ma lepszy czas reakcji - Ty po 5 piwach czy 70-letni dziadek (rozejrzyj się w dzień - sporo ich jeździ)
więc może badać czas reakcji a nie ilość alkoholu we krwi?
pewnie widziałeś na amerykańskich filmach jak policjant każe robić komuś jaskółkę i dotykać nos... - prosty i skuteczny test na stan psycho-motoryki
po prostu w Polsce wygodniej jest ładować kupę kasy w alkomaty i robić temat społeczny zamiast szukać rzeczywistej przyczyny problemu i sposobu jego rozwiązania... (zgadnij ile firm oferuje alkomaty i jakie są ich koneksje)
podobnie łatwiej jest kupować radary po 500 000 zł za sztukę zamiast 100 wag drogowych po 5000zł
lepiej rozstawiać pały po krzakach niż kazać im mierzyć nacisk na osie, co by eliminować ciężarówki i autobusy odpowiedzialne za niszczenie dróg budowanych za kurwa NASZE PIENIĄDZE
pewnie by się okazało że większość pojazdów jest ok
i szwagier wojewody zostałby zlicytowany na poczet naprawy drogi którą jego firma wybudowała...
Witam
BARDZO nie jestem fanem aktualnego rządu ale przepis z wlączonymi światłami jest jedynym ich dobrym pomysłem.
Przejeżdzam miesięcznie tyle kilometrów ile większość ludzi w naszym kraju w ciągu roku! i twięrdzę że włączone światła tylko pomagają a nie utrudniają poruszanie się po drogach.
Jeżdzę cały rok wszystkimi swoimi autami ( no może tylko poza regułą jest moje s13
nawet czasami nocą - ale to z innych względów )
Przykłądów ZA jest wiele, przytoczę tylko jeden chyba naj istorniejszy czy w mieście, czy na trasie, łatwiej jest określić prędkość auta poruszjącego się z przeciwka z włączonymi światłami (pojazd jest latwiej zauważalny, szybciej reagujemy, szybciej jesteśmy w stanie podjąć odpowiednią decyzję )
Niestety ale nikt mnie nie przekona do tego że jest to zbędny lub głupi przepis...głupi to jest przepis że na płatnej autostradzie mogę jechać tylko 110 (...)
Jeżeli chodzi o zamknięte światłą w S13 troszkę sobie nie wyobrażam szybkiej jazdy bez otwartych oczków lub chociaż przymrużonych... jak wszyscy wiemy standardowo ( przy układzie nie przerabianym ) dostęm świeżego ( zimnego powietrza ) jest bardzo utrudniony. Możliwy jest jedynie przy uchylonym lewym reflektorze ( lekko lub całkowicie )
Reasumując: kolejne plusy z jazdy s13 z właczonymi światłami

BARDZO nie jestem fanem aktualnego rządu ale przepis z wlączonymi światłami jest jedynym ich dobrym pomysłem.
Przejeżdzam miesięcznie tyle kilometrów ile większość ludzi w naszym kraju w ciągu roku! i twięrdzę że włączone światła tylko pomagają a nie utrudniają poruszanie się po drogach.
Jeżdzę cały rok wszystkimi swoimi autami ( no może tylko poza regułą jest moje s13
Przykłądów ZA jest wiele, przytoczę tylko jeden chyba naj istorniejszy czy w mieście, czy na trasie, łatwiej jest określić prędkość auta poruszjącego się z przeciwka z włączonymi światłami (pojazd jest latwiej zauważalny, szybciej reagujemy, szybciej jesteśmy w stanie podjąć odpowiednią decyzję )
Niestety ale nikt mnie nie przekona do tego że jest to zbędny lub głupi przepis...głupi to jest przepis że na płatnej autostradzie mogę jechać tylko 110 (...)
Jeżeli chodzi o zamknięte światłą w S13 troszkę sobie nie wyobrażam szybkiej jazdy bez otwartych oczków lub chociaż przymrużonych... jak wszyscy wiemy standardowo ( przy układzie nie przerabianym ) dostęm świeżego ( zimnego powietrza ) jest bardzo utrudniony. Możliwy jest jedynie przy uchylonym lewym reflektorze ( lekko lub całkowicie )
Reasumując: kolejne plusy z jazdy s13 z właczonymi światłami