Mam kilka pytań dotyczących 200SX-a ponieważ przymierzam się do kupna takowego auta .
Konkretniej chodzi oto czy auta da się używać nacodzień i zimą. Czy eksploatacja nie jest drastycznie droga czy da sie takim autem bez problemu jeździć nie tracąc na tym fortuny ???
Pytanie zadaję dlatego gdyż 200Sx to bardzo charakterne auto i wyróżniające się z tłumu nie to co BMW E30,E36 lub E46 i chodzi Mi też auto z możliwością tuningu ponadczasowym wyglądzie i w miarę możliwości tanie w zakupie i najlepiej tylno napędowe z uwagi na to że auta tylno napedowe tak szybko sie nie nudzą jest sporo frajdy z jazdy nimi nie toco FWD . A moze polecicie jakieś inne auta niż 200SX ???
200 Sx do jazda codzinnej ... pomoc w wyborze auta
Moderator: Moderator
Kup sobie MR2, a jak chcesz się wiecej dowiedzieć to pod opcją szukaj znajdzież już kilka tematów dotyczących SXów. SX nie należy do ekonomicznych samochodów...
Against All Authority
Hmmm z tego co czytałem na temat spalanie Sx-ów to da się przeżyć ale chciałbym usłyszeć też wasze opinie na temat spalania jak to auto pali przy normalnej jeździe i nie kręceniu go do końca przy każdym starcie bardziej interesuje Mnie to czy sypią się tylko zajechane egzemplarze czy te zadbane też chodzi konkretnie oto czy jeśli zakuł bym silnik zregenerował turbinkę i dbał o autko czy zmieniał oleje na czas itp. itd. to czy jest możliwość że będzie długo bezproblemowo hulał ???
Jezeli masz go zamiar uzywac na codzien, opcja kucia jest nie na miejscu, chyba ze masz wobec niego jakies konkretne plany.
Zajechane czy nie, to sa juz 20 letnie samochody, wiec zanim zaczniesz jazde, wypadalo by przejrzec silnik, pod katem zuzycia czesci jak i wszystkich uszczelek (chyba ze jest to super zdrowy egzemplarz... i wierzy sie sprzedajacemu. hm)
Jezeli juz pytasz o spalani - ten samochod pali tyle ile mu sie wleje. Spokojna jazda? chyba w zimie...
Zajechane czy nie, to sa juz 20 letnie samochody, wiec zanim zaczniesz jazde, wypadalo by przejrzec silnik, pod katem zuzycia czesci jak i wszystkich uszczelek (chyba ze jest to super zdrowy egzemplarz... i wierzy sie sprzedajacemu. hm)
Jezeli juz pytasz o spalani - ten samochod pali tyle ile mu sie wleje. Spokojna jazda? chyba w zimie...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
-
Wajser
- Coś już wiem

Właściwie jeśli nie chcesz robić jakiegoś drastycznego tuningu mocowego to kute części raczej nie będą ci potrzebne... trzeba sie liczyć z tym że zabawa w kowala nie jest tania, spokojnie będziesz musiał wydać koło 8 koła. Ja na twoim miejscu poszukałbym ładnej, zadbanej budy ( jeśli chodzi o s13, nie sprecyzowałeś jaki model cie interesuje ) wsadził w nią silnik SR , dobre zawieszenie i ładne felgi
. Oczywiście wszystko zależy od tego ile masz pieniążków do wydania. Nissany to auta japońskie wykonana z dbałością, prawda jest taka, że jeśli będziesz o niego dbał, nie będziesz go katował, po prostu jeździł jakby to było zwykłe auto raz po raz trochę się bawiąc będzie ci służył długo
.
Co do jazdy autem z napędem na tył zimą nie wiem jak w przypadku nissana bo nie nacieszyłem się nim w zimę. Obecnie jeżdżę BMW e39 i powiem tak lód/śnieg + górka + lekka dupa = męczarnia z podjechaniem pod każde wzniesienie
Nie pomogą ci nawet najdroższe i najlepsze zimówki.
Co do jazdy autem z napędem na tył zimą nie wiem jak w przypadku nissana bo nie nacieszyłem się nim w zimę. Obecnie jeżdżę BMW e39 i powiem tak lód/śnieg + górka + lekka dupa = męczarnia z podjechaniem pod każde wzniesienie
Moje wymagania Są konkretniej następujące :
Zimą interesuje Mnie tylko i wyłącznie Codzienny dojazd do pracy i 2-3 razy w miesiący trasa około 100 km
Cały czas mam na myśli model S13
Jeśli chodzi o jazdę ogólnie to wolę bardziej Sprint niż Drift aczkolwiek raz w tygodniu dosłownie troszeczkę bym pewnie chciał też polatać boooookiem
Co do Mocy interesuje Mnie 250 - 350 km więcej nie potrzebuję
I chodzi oto czy na takim użytkowaniu auta jak opisuję 200 Sx nie będzie za bardzo kłopotliwy i paliwożerny ...
Zimą interesuje Mnie tylko i wyłącznie Codzienny dojazd do pracy i 2-3 razy w miesiący trasa około 100 km
Cały czas mam na myśli model S13
Jeśli chodzi o jazdę ogólnie to wolę bardziej Sprint niż Drift aczkolwiek raz w tygodniu dosłownie troszeczkę bym pewnie chciał też polatać boooookiem
Co do Mocy interesuje Mnie 250 - 350 km więcej nie potrzebuję
I chodzi oto czy na takim użytkowaniu auta jak opisuję 200 Sx nie będzie za bardzo kłopotliwy i paliwożerny ...
Mi sx pali w miejscie 12-13l przy spokojnej jezdzie, w trasie zalezy jakiej ale udawalo mi sie schodzic do 9l bez zamulania.
Jesli chodzi o awaryjnosc moge podac na swoim przykladzie ze dlugo szukalem s13 w dobrym stanie, trafila sie w bardzo dobrym. Jezdze juz prawie 2lata s13 i nigdy absolutnie nigdy mnie nie zawiodla, zawsze odpala i jedzie. Zdarzaly sie jakies mniejsze usterki ale to normalne w aucie 20letnim. Jednak to wszystko nie zmienia faktu ze przez ten okres ktory mam sx wsadzilem w niego jeszcze raz ponad to za ile go kupilem, a kupilem jak euro(3 cos zl) bylo tanie na gotowo za 10tys zl z duzym upustem bo kupowalem od znajomego.
I mimo tego ze duzo(jak dla mnie, dla kazdego duzo to inna kwota...) w nie wsadzilem wcale nie jest jakos niewiadomo jak namodzone poprostu jest UTRZYMYWANE w dobrej formie.
Jesli chodzi o awaryjnosc moge podac na swoim przykladzie ze dlugo szukalem s13 w dobrym stanie, trafila sie w bardzo dobrym. Jezdze juz prawie 2lata s13 i nigdy absolutnie nigdy mnie nie zawiodla, zawsze odpala i jedzie. Zdarzaly sie jakies mniejsze usterki ale to normalne w aucie 20letnim. Jednak to wszystko nie zmienia faktu ze przez ten okres ktory mam sx wsadzilem w niego jeszcze raz ponad to za ile go kupilem, a kupilem jak euro(3 cos zl) bylo tanie na gotowo za 10tys zl z duzym upustem bo kupowalem od znajomego.
I mimo tego ze duzo(jak dla mnie, dla kazdego duzo to inna kwota...) w nie wsadzilem wcale nie jest jakos niewiadomo jak namodzone poprostu jest UTRZYMYWANE w dobrej formie.
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 14:31 przez ige, łącznie zmieniany 2 razy.
Zależy co dla kogo znaczy paliwożerny, jeden się przejmie jak spali mu więcej niż
8-9 litrów, a inny powie, że jeszcze 15 na 100 km da rade...
Przy ponad 200 koniach nie licz na mniej niż 15-17 średnio.
8-9 litrów, a inny powie, że jeszcze 15 na 100 km da rade...
Przy ponad 200 koniach nie licz na mniej niż 15-17 średnio.
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 14:34 przez BloodS, łącznie zmieniany 1 raz.
Tez miałem plany na 270KM
ale jesli podniose do 200 z małych haczykiem to wystarczy mieszcząc sie w rozsadnej ilosci spalanego paliwa... Prosze nie porównywać SX do BMW (tylko RWD je łączy, tak samo miski porszaki i inne) nie wiem jak reszta ale jezeli ktoś zastanawia sie nad SX lub BMW to niech sobie odrazu kupuje BMW!!!!
BMW
-sa ciezsze od SX
-uzytkowane sa przez kazdego Pioniera w polsce
-wogole mają kijową karme
SX
-bez tłumaczenia TURBO
-Lekkie
-niekazdy moze sobie pozwolić
-Poczucie bycia Unikatowym:P
Aby oszczedzić pisania odwiedź stronki
Polska Jazda - opinie kierowników
Motostat - spalania i opinie
oraz Youtube - wiadome
ale jesli podniose do 200 z małych haczykiem to wystarczy mieszcząc sie w rozsadnej ilosci spalanego paliwa... Prosze nie porównywać SX do BMW (tylko RWD je łączy, tak samo miski porszaki i inne) nie wiem jak reszta ale jezeli ktoś zastanawia sie nad SX lub BMW to niech sobie odrazu kupuje BMW!!!!
BMW
-sa ciezsze od SX
-uzytkowane sa przez kazdego Pioniera w polsce
-wogole mają kijową karme
SX
-bez tłumaczenia TURBO
-Lekkie
-niekazdy moze sobie pozwolić
-Poczucie bycia Unikatowym:P
Aby oszczedzić pisania odwiedź stronki
Polska Jazda - opinie kierowników
Motostat - spalania i opinie
oraz Youtube - wiadome
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
200sx nie jest i nie bedzie autem tanim w eksplatacji (szczególnie na polskich diurawych drogach), jak zresztą większość aut sportowych. 250-350 km - hym nie wiem czy miałeś już samochód RWD ale to już jest sporo mocy , 200km w s14 to już chodzi troche , a w zime tyle mocy to nie wiem chyba nie do wykożystania w napędzie na tył. Dość tanim samochodem w eksplatacji jest mazda mx5 ,chodź też potrafi spalić.
Kto hamuje ten przegrywa !
BMW porównałem do S13 tylko ze względu na RWD i nie Mam zamiaru kupić be-emki bo tak jak pisałem a może jeszcze nie jestem jej anty-fanem . Z tego co piszecie spalanie Mi odpowiada dał bym radę miedzy innymi dlatego ze nie jeżdżę dużo . Jeździłem wcześniej autami RWD i mniej więcej wiem jak to smakuje i co do jazdy zimą to rzecz jasna nie chodziło o auto po tuningu bo myśląc o S13 i tuningu to najlepiej zapomnieć też o jeździe zimą . Chodziło Mi tylko czy seria da się pojeździć trochę zimą bo będzie to moje auto numer jeden przez jakiś czas a potem kupie jakieś padło żeby tylko przemieszczać się do pracy zimą i na co dzień a S13 będę trzymał na wieczorne i weekendowe przejażdżki ,albo poprostu na zimę zainwestuję w bilet komunikacji miejskiej
A co powiecie np. o takich rzeczach eksploatacyjnych co ile kilometrów trzeba zadbać o nowe klocki i tracze przy normalnej jeździe czy olej się wymienia co 10tyś. km jak w normalnym samochodzie i o zawieszenie jak często trzeba do niego zaglądać wszystko oczywiscie przy normalnej jeździe ???
..........
Kup najpierw lepiej padlo FF do przemieszczania sie. Potem mysl o samochodzie do zabawy.
Wszystkim da sie jezdzic w zimie, nawet na 5 biegu nie ruszajac sie z miejsca.
Kup najpierw lepiej padlo FF do przemieszczania sie. Potem mysl o samochodzie do zabawy.
Wszystkim da sie jezdzic w zimie, nawet na 5 biegu nie ruszajac sie z miejsca.
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 19:06 przez ODINN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Pytasz o smieszne koszta eksplatacyjne takie jak klocki i zawias, olej.
Majac 2 samochody prawdopodobnie najwiekszym kosztem w rocznym rozrachunku bedzie paliwo. Chyba za kupisz padaki sypiace sie co chwile, a to juz inna sprawa...
Wg mnie najpierw kup pojazd ktorym wszedzie dojedziesz, a potem zabawki. Bo kupujac najpierw zabawki, moze ci juz nie styknac na auto do podstawowego uzytku i w sytuacji awaryjnej bedziesz musial dymac autobusem... zima jak i latem.
Majac 2 samochody prawdopodobnie najwiekszym kosztem w rocznym rozrachunku bedzie paliwo. Chyba za kupisz padaki sypiace sie co chwile, a to juz inna sprawa...
Wg mnie najpierw kup pojazd ktorym wszedzie dojedziesz, a potem zabawki. Bo kupujac najpierw zabawki, moze ci juz nie styknac na auto do podstawowego uzytku i w sytuacji awaryjnej bedziesz musial dymac autobusem... zima jak i latem.
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 19:12 przez ODINN, łącznie zmieniany 1 raz.
Niby pytam o śmieszne koszta ale po prostu nigdy niczym japońskim nie jeździłem a S13 to nie jest zwykłe auto a słyszałem ze olej co 5tysiecy km trzeba zmieniać co do klocków i tarcz też słyszałem że bardzo szybko się zużywają i że zawias też się sypie dosć szybko dlatego nie chcę wyciągać wniosków z tego co gdzieś tam Sobie usłyszałem tylko dowiedzieć się od użytkowników tych aut jak jest naprawdę .