HKS SSQV 2
1)
Widoczny znaczek R przy logo HKS na górze zaworu.
2)
Oryginał ma krótkie łby śrub, podróbki mają je dłuższe.
3)
Widoczny znaczek R przy logo HKS z tyłu zaworu.
4)
Trójniki mają logo HKS (tak było u mnie - nie wiem jak jest w podróbkach)
5)
Oryginał ma wybite G176, część podróbek nie ma tego oznaczenia.
6)
Oryginalny filterek jest przezroczysty. Podrabiane zestawy mają filterek koloru czarnego.
Oglądając fotki podróbek zauważyłem, że wszystkie są z czarnym filterkiem. U mnie w oryginale był przezroczysty.
7)
Oryginał nie ma w pudełku flanszy. Podróbki mają od razu flanszę pod montaż bova.
GREDDY TYPE RS
1)
Króciec podciśnienia zamontowany jest w dodatkowym półokręgu (co widać na zdjęciu po prawej).
2)
Oryginał ma złoty pierścień uszczelniający zawór.
3)
a) Oryginał ma okrągły znaczek na każdej stronie kryzy.
b) Tylna strona zaworu ma równą linię odlewu, z centralnym otworem wentylacyjnym.
3)c)
Oryginał ma lepsze wykończenie powierzchni.
4)
Chrom na podróbce jest dużo ciemniejszy od oryginału, a krawędzie są bardziej ostre. Oryginalne otwory na śruby mają wrąbki w kształcie V przy krawędzi.
5)
Oryginalne logo wraz z wszystkimi wyrazami, jest trochę bardziej grube od podróbki.
6)
Opakowanie i dodatki:
APEXI TURBO TIMER
1)
Rozmiar turbotimera
2)
Oryginalne okablowanie jest prążkowane na czerwono. W podróbce brakuje trytytek, taśm i złaczek. Oryginał na czarnym pudełku ma wybite numery seryjne.
3)
Oryginał ma wyższe pudełko
4)
Oryginał otwiera się na bok od turbotimera, podróbka otwiera się na dole turbotimera.
5)
Oryginalny wyświetlacz mimo braku zasilania jest czerwony, i nie ma folijki ochronnej.
HKS SUPER POWER FLOW
1)
Odlew bardziej wyraźny (szczególnie kółko pod HKS)
2)
Napisy są wyżej nad kodem kreskowym
3)
Napisy na dole po prawej po japońsku, „Made in japan” wyraźnie widoczne na dole pudełka.
SPRĘŻYNY TEIN
1)
2)
Większe logo na pudełku podróbki, umieszczone wyżej nad dolną kreską, resztę widać na zdjęciach.
3)
4)
TE KORKI WLEWU OLEJU NALEŻY OMIJAĆ
TE KORKI CHŁODNICY RÓWNIEŻ NALEŻY OMIJAĆ
TIAL WASTEGATE
1)
2)
3)
4)
SARD FUEL REGULATOR
Oryginał:
Podróbka:
Górna zakreślona część jest większa w oryginale. Śruba do ustawiania ciśnienia jest złotawo/żółta w podróbce, a w oryginale biało/srebrna. Niebieski na dolnych przyłączach jest jasny w podróbce a w oryginale zbliżony do niebieskiego z Subaru Impreza. Siateczka filtrująca w oryginale ma dużo mniejsze otwory niż w podróbce (można ją obejrzeć przez otwór widoczny na pierwszym zdjęciu.