podróbki z chin - lista części

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Jest tego pełno u nas, na ebay'u, w sklepach internetowych itp. Niestety część jest sprzedawana za grube pieniądze jako oryginały. To małe zestawienie powinno pomóc w odróżnieniu oryginału od podróbki. Listę najlepiej niech każdy uzupełnia jeśli ma info na temat jakiejś podróbki a nie ma jej w temacie. Oczywiście jeśli ktoś natknął się na sprzedawcę/sklep oferujący podróbę jako oryginał - można zrobić listę dealerów chińszczyzny.

HKS SSQV 2
1)
Obrazek
Widoczny znaczek R przy logo HKS na górze zaworu.

2)
Obrazek
Oryginał ma krótkie łby śrub, podróbki mają je dłuższe.

3)
Obrazek
Widoczny znaczek R przy logo HKS z tyłu zaworu.

4)
Obrazek
Trójniki mają logo HKS (tak było u mnie - nie wiem jak jest w podróbkach)

5)
Obrazek
Oryginał ma wybite G176, część podróbek nie ma tego oznaczenia.

6)
Oryginalny filterek jest przezroczysty. Podrabiane zestawy mają filterek koloru czarnego.
Oglądając fotki podróbek zauważyłem, że wszystkie są z czarnym filterkiem. U mnie w oryginale był przezroczysty.

7)
Obrazek
Oryginał nie ma w pudełku flanszy. Podróbki mają od razu flanszę pod montaż bova.

GREDDY TYPE RS
1)
Obrazek
Króciec podciśnienia zamontowany jest w dodatkowym półokręgu (co widać na zdjęciu po prawej).

2)
Obrazek
Obrazek
Oryginał ma złoty pierścień uszczelniający zawór.

3)
Obrazek
a) Oryginał ma okrągły znaczek na każdej stronie kryzy.
b) Tylna strona zaworu ma równą linię odlewu, z centralnym otworem wentylacyjnym.
3)c)
Obrazek
Oryginał ma lepsze wykończenie powierzchni.

4)
Obrazek
Chrom na podróbce jest dużo ciemniejszy od oryginału, a krawędzie są bardziej ostre. Oryginalne otwory na śruby mają wrąbki w kształcie V przy krawędzi.

5)
Obrazek
Oryginalne logo wraz z wszystkimi wyrazami, jest trochę bardziej grube od podróbki.

6)
Opakowanie i dodatki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

APEXI TURBO TIMER
1)
Obrazek
Rozmiar turbotimera

2)
Obrazek
Oryginalne okablowanie jest prążkowane na czerwono. W podróbce brakuje trytytek, taśm i złaczek. Oryginał na czarnym pudełku ma wybite numery seryjne.

3)
Obrazek
Oryginał ma wyższe pudełko

4)
Obrazek
Oryginał otwiera się na bok od turbotimera, podróbka otwiera się na dole turbotimera.

5)
Obrazek
Oryginalny wyświetlacz mimo braku zasilania jest czerwony, i nie ma folijki ochronnej.

HKS SUPER POWER FLOW
1)
Obrazek
Odlew bardziej wyraźny (szczególnie kółko pod HKS)

2)
Obrazek
Napisy są wyżej nad kodem kreskowym

3)
Obrazek
Napisy na dole po prawej po japońsku, „Made in japan” wyraźnie widoczne na dole pudełka.

SPRĘŻYNY TEIN
1)
Obrazek

2)
Obrazek
Większe logo na pudełku podróbki, umieszczone wyżej nad dolną kreską, resztę widać na zdjęciach.

3)
Obrazek

4)
Obrazek

TE KORKI WLEWU OLEJU NALEŻY OMIJAĆ
Obrazek

TE KORKI CHŁODNICY RÓWNIEŻ NALEŻY OMIJAĆ
Obrazek

TIAL WASTEGATE
1)
Obrazek

2)
Obrazek

3)
Obrazek

4)
Obrazek

SARD FUEL REGULATOR
Oryginał:
Obrazek

Podróbka:
Obrazek

Górna zakreślona część jest większa w oryginale. Śruba do ustawiania ciśnienia jest złotawo/żółta w podróbce, a w oryginale biało/srebrna. Niebieski na dolnych przyłączach jest jasny w podróbce a w oryginale zbliżony do niebieskiego z Subaru Impreza. Siateczka filtrująca w oryginale ma dużo mniejsze otwory niż w podróbce (można ją obejrzeć przez otwór widoczny na pierwszym zdjęciu.
Ostatnio zmieniony pt 11 wrz, 2009 14:08 przez mysza, łącznie zmieniany 2 razy.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

O jezu... to juz w nic wierzyć chyba nie bede.

Chociaz bova hksa mam oryginał to z turbo timerem apexi (który kipiłem jako 100% oryginał) musze sprawdzic bo mam wątpliwości, wogóle nie myslałem ze ten tt tez podrabiają.

Niedługo na rynku to śmietnik bedzie niesamowity bo zaczną podrabiać części silnikowe i bedzie kupa (o ile juz tego nie robią).
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Mój HKS POWER FLOW FILTER = real ... na szczęście...
:mrgreen:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Radziłbym sprawdzić każdemu kto brał części z ebaya, amazona itp. Tam jest tego multum podobno, a najgorsze jest to, że w zasadzie takie rzeczy wychodzą po zakupie. Choć w Polsce też się trafiają Fake'i o czym najlepiej świadczy przypadek Bybsa.

Swojego HKSa sprawdziłem dzisiaj - dlateo całe szczeście dałem fotki oryginału :D

Możliwe, że coś mi umknęło przy przeglądaniu neta, także jak ktoś ma info na temat innych podróbek to pisać w tym temacie :)

BTW: Ten turbotimer też mnie zdziwił...Ale o nim jest napisane na stronie Apexi także informacja oficjalna.

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

co do bova to jeszcze dlugosc rurki co wchodzi na podcisnienie jest dluzsza w STYLE
tez mamy porwownaienie bova, niebawem mamy zamiar wzuce porownanie bovow
co do mojej sytuacji to fakt jest faktem
Kumel ma Ori HKS i porownanie poszlo odrazu i wyszlo ze to STYLE

jak ktos chce poczytac cos na temat to zapraszam do lektury moze komus dupe jeszcze uratuje ;)
jeden z zakupu bova
a drugi to jak dzial firma GTauto jak bardzo mozna im ufac
KLIK
troche zjechalem z tematu ale moze ktos od nas wziol tez bova a o tym nie wie ze zaplacil 450 zl za cos co jest warte 250zl
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

moj hks ssqv tez oryginal jak w morde szczelil a sie rozpadl wiec teraz doszedlem do wniosku ze kupuje te tansze :)
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Patrząc po fotkach z ogłoszenia TGauto coś mi się zdaje, że i czarny i srebrny to podróbki.

Srebrny: czarny filterek i kształt flanszy - flansza dokładnie w takim samym kształcie jak ta ze zdjęcia podróbki w pierwszym poście (pkt 7 dla HKSa). Porównajcie ją z flanszą którą kupowałem oddzielnie do HKSa z Tomsona - pkt 5. Podróbki jest kanciasta, a moja zaokrąglona. Poza tym znaczek HKSa na górze zaworu nie wystaje trochę ponad zawór, a powinien (o ile on tam wogóle jest - bo do podróbek dodają naklejki HKSa które samemu można przykleić)

Czarny: Długość śrubek i zdaje się znaczek HKS na tylnej stronie BOVa jest do góry nogami. Albo to wina zdjęcia i tak wyszlo, albo rzeczywiście HKS jest odwrócony - w oryginale ten znaczek jest w drugą stronę co widać na zdjęciu z pkt 3. Na zdjęciu tego czarnego z ogłoszenia TGauto jest na odwrót jak w mordę strzelił.

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

Regulator Sarda jest złożony na nity, podróbki nie zawsze. poza tym przy wejściu jest mała kropeczka lub dwie zależnie od typu regulatora. Mój na szczęscie ori :)
Stand Alone Haltech, Sprzęgła XTD, kute korby tłoki, HKS SSQV, Reg. ciśn. paliwa Sard, Apexi AVC-R ----> PW
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mysza pisze:Patrząc po fotkach z ogłoszenia TGauto coś mi się zdaje, że i czarny i srebrny to podróbki.

Srebrny: czarny filterek i kształt flanszy - flansza dokładnie w takim samym kształcie jak ta ze zdjęcia podróbki w pierwszym poście (pkt 7 dla HKSa). Porównajcie ją z flanszą którą kupowałem oddzielnie do HKSa z Tomsona - pkt 5. Podróbki jest kanciasta, a moja zaokrąglona. Poza tym znaczek HKSa na górze zaworu nie wystaje trochę ponad zawór, a powinien (o ile on tam wogóle jest - bo do podróbek dodają naklejki HKSa które samemu można przykleić)

Czarny: Długość śrubek i zdaje się znaczek HKS na tylnej stronie BOVa jest do góry nogami. Albo to wina zdjęcia i tak wyszlo, albo rzeczywiście HKS jest odwrócony - w oryginale ten znaczek jest w drugą stronę co widać na zdjęciu z pkt 3. Na zdjęciu tego czarnego z ogłoszenia TGauto jest na odwrót jak w mordę strzelił.
ja mam filterek przezroczysty od TGauto, trojnik bialy z napisem HKS, brak R przy logo,
nissans13
Coś już wiem
Coś już wiem

Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ciezko stwierdzic, slabe foto.
ale jak dla mnie Chinol, slabo cos widac napis HKS
ktos chyba specjalinie takie foto robil.
sugeruje sie tym ze to CHINOL napis HKS w orginale ma inne wypelnienie i slabo cos widac znaczek R jak sie powiekszy napis ale moze dlatego ze tak ktos zrobil to foto. nie wspomne o cenie tego bova
jak jestes zainteresowany to nich koles zrobi wiecej fotek zapodaj nam je to ci sie podpowie co to za bov :)
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Strasznie niewyraźne te fotki. Poproś go żeby zrobił ostre zdjęcie znaczka z góry i z tyłu bova i najlepiej śrubek z boku - jeśli koleś nie ma nic do ukrycia to powinien cyknąć :) Albo spytaj się czy od razu daje flanszę - jak będzie to sprawa jasna :)
Ale za 550 to coś tanio...

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

nissans13
Coś już wiem
Coś już wiem

Ogólnie zero pudełka, zestaw instalacyjny jakoś tajniacko ukryty... zamówiłem SSQV 3 bo do niej jeszcze chińskie rączki się nie dobrały i hologram z tyłu ciężko im będzie podrobić;)
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

nissans13 pisze:Ogólnie zero pudełka, zestaw instalacyjny jakoś tajniacko ukryty... zamówiłem SSQV 3 bo do niej jeszcze chińskie rączki się nie dobrały i hologram z tyłu ciężko im będzie podrobić;)
Oj nie był bym taki pewny, teraz to juz wszystkiego mozna sie spodziewać ;)

Ps. nie miałem okazji porównać jeszcze mojego apexi tt z tymi fotami ale ja mam inne pudełko.

Takie jak tu na allegro (tt mam czarny) - http://moto.allegro.pl/item716898126_tu ... mocja.html - ciekawe czy to fake.
Ostatnio zmieniony pn 14 wrz, 2009 13:38 przez Neo2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Toman
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Niestety podróbka. Punkt drugi w porównaniu Myszy. Brak trytytek, złączek i prążków:)
Dzięki Mysza, chciałem takiego przygarnąć:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”