Problem z kierownica

Moderator: Moderator

Russel555
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam mam problem znowu :wink: zdjalem stara kierownice ale nie ustawilem na wprost kol zalozylem nabe zrobilem jazde probna i co sie okazalo zeby jechac na wprost musze miec pod katem 25 stopni w lewo skierowana.Kierunek w lewo odbija i wraca ale w prawo juz nie wiec chcialem zdjac nabe i poprawic moze znaczek top nie bylo idealnie na kierunku i co sie okazuje nie moge zdjac naby za chiny odkrecilem wszystkie sruby i ciagnalem kierownica na boki zeby tak jak stara zeszla nawet nie drgnie co robic ??
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Sprawdź jeszcze raz czy wszystko poodkręcałeś ;)
Może wystarczy użyć troszkę więcej siły.
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Na kierownice mam taki sposob ze nakrecam lekko nakretke(na tyle by nie uszkodzic gwintu) na kolumne kierownicza-bije w nia przez jakis klucz/rurke a druga osoba ciagnie kierownice do siebie.
pozdro
Russel555
Coś już wiem
Coś już wiem

Spoko jeszcze dzis postaram sie zabrac do tego tylko pozniej po na 14 mam oficjalny obiad z tesciami w sprawie zareczyn wiec trzymajcie kciuki jak przyjade i nie bede za bardzo zalany to sie wezme a jak odmowia to pewnie sciagne ja golymi rekoma hehe :).
brrupsz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja za to mam nie do ruszenia srube ktora jest w nabie w srodku. znaczy odkreca sie z 2-3obroty i koniec. tak ma byc? potem trzeba cos wyszarpac? bo na 100% nie da sie tego odkrecic probowalismy kluczem ktory ma mega siłę i przestalismy zeby kiery nie złamać czy cos..
F*** JDM be a ricer. :]
brrupsz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

robacek pisze:ja za to mam nie do ruszenia srube ktora jest w nabie w srodku. znaczy odkreca sie z 2-3obroty i koniec. tak ma byc? potem trzeba cos wyszarpac? bo na 100% nie da sie tego odkrecic probowalismy kluczem ktory ma mega siłę i przestalismy zeby kiery nie złamać czy cos..
Rozumiem, że chodzi Tobie o śrubę główną, tą na drążku kierowniczym? Po tym jak ją już ruszysz to powinna zejść bez większych problemów. U mnie przed samym końcem dała jeszcze opór, ale nie było to nic wielkiego.

Zdejmij gumę z naby i obadaj czy gwint na drążku nie jest zjechany.

Co to znaczy klucz z mega siłą?
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jakis taki w warsztacie mieli z metrową dzwignią pneumatem to nawet minimalnie nie szlo tym kluczem to predzej samochod sie wyginal niz szla sruba:)
F*** JDM be a ricer. :]
Russel555
Coś już wiem
Coś już wiem

Przykro mi panowie ale wczoraj nie dalem rady za dobrze bawilem sie z przyszlymi tesciami dzis umieralem ale jutro lapie sie za te wasze sposoby pozdro 8).
Awatar użytkownika
Vaer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Nie chciałem zakładać nowego topicu. Jakiś czas temu zmieniałem kierę, na początku zamontowałem short huba odwrotnie i przez to odbijało kierunki trochę gorzej.
Za to, teraz, gdy odbijają świetnie, bo jest wszystko dobrze ustawione, to by jechać prosto muszę mieć kierownicę lekko skręconą w lewo.
Próbowałem wymontowywać i zakładać jeszcze raz, o jeden ząbek dalej, to ... wtedy mam przekrzywioną w drugą stronę xD By było prosto potrzebowałbym ją zamontować dokładnie między tymi dwoma ząbkami, co oczywiście nie jest możliwe.
W serwisówce znalazłem takie coś: ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mam znaleźć ten "tie-rod lock nut" i "tie-rod"? Albo może da się jakoś to ustawić innym sposobem? Gdzieś przy kołach czy cuś?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dasiek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jedna z opcji jest napewno jazda na zbieznosc.
Kiedys mi sie rypneli i ustawili mi zbieznosc, niestety na krzywa kierowncie i byla lekko skrecona. Zeby jechac prosto musiala byc skrecona w lewo.

Ustawia Ci kiere na prosto i pod to ustawia zbieznosc
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Przełóż kierownice do góry nogami , tzn samą nabe , a kierownice obróc spowrotem. Byc moze wieloklin nie jest symetryczny i obrócona o 180 stopni bedzie "na wprost"
Obrazek
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

pobaw się tym przegubem co idzie do przekładni kierowniczej,
nie do przeoczenia praktycznie koliduje z Down Pipem i jest to chyba Tie rod :wink:
Rice is nice
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”