Problem z kierownica
Moderator: Moderator
Witam mam problem znowu
zdjalem stara kierownice ale nie ustawilem na wprost kol zalozylem nabe zrobilem jazde probna i co sie okazalo zeby jechac na wprost musze miec pod katem 25 stopni w lewo skierowana.Kierunek w lewo odbija i wraca ale w prawo juz nie wiec chcialem zdjac nabe i poprawic moze znaczek top nie bylo idealnie na kierunku i co sie okazuje nie moge zdjac naby za chiny odkrecilem wszystkie sruby i ciagnalem kierownica na boki zeby tak jak stara zeszla nawet nie drgnie co robic ??
Sprawdź jeszcze raz czy wszystko poodkręcałeś 
Może wystarczy użyć troszkę więcej siły.
Może wystarczy użyć troszkę więcej siły.

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
- borimichal
- -#Moderator

Na kierownice mam taki sposob ze nakrecam lekko nakretke(na tyle by nie uszkodzic gwintu) na kolumne kierownicza-bije w nia przez jakis klucz/rurke a druga osoba ciagnie kierownice do siebie.
pozdro
pozdro
Spoko jeszcze dzis postaram sie zabrac do tego tylko pozniej po na 14 mam oficjalny obiad z tesciami w sprawie zareczyn wiec trzymajcie kciuki jak przyjade i nie bede za bardzo zalany to sie wezme a jak odmowia to pewnie sciagne ja golymi rekoma hehe
.
- robacek
- Stały gość

- Kontakt:
ja za to mam nie do ruszenia srube ktora jest w nabie w srodku. znaczy odkreca sie z 2-3obroty i koniec. tak ma byc? potem trzeba cos wyszarpac? bo na 100% nie da sie tego odkrecic probowalismy kluczem ktory ma mega siłę i przestalismy zeby kiery nie złamać czy cos..
F*** JDM be a ricer. :]
Rozumiem, że chodzi Tobie o śrubę główną, tą na drążku kierowniczym? Po tym jak ją już ruszysz to powinna zejść bez większych problemów. U mnie przed samym końcem dała jeszcze opór, ale nie było to nic wielkiego.robacek pisze:ja za to mam nie do ruszenia srube ktora jest w nabie w srodku. znaczy odkreca sie z 2-3obroty i koniec. tak ma byc? potem trzeba cos wyszarpac? bo na 100% nie da sie tego odkrecic probowalismy kluczem ktory ma mega siłę i przestalismy zeby kiery nie złamać czy cos..
Zdejmij gumę z naby i obadaj czy gwint na drążku nie jest zjechany.
Co to znaczy klucz z mega siłą?
Nie chciałem zakładać nowego topicu. Jakiś czas temu zmieniałem kierę, na początku zamontowałem short huba odwrotnie i przez to odbijało kierunki trochę gorzej.
Za to, teraz, gdy odbijają świetnie, bo jest wszystko dobrze ustawione, to by jechać prosto muszę mieć kierownicę lekko skręconą w lewo.
Próbowałem wymontowywać i zakładać jeszcze raz, o jeden ząbek dalej, to ... wtedy mam przekrzywioną w drugą stronę xD By było prosto potrzebowałbym ją zamontować dokładnie między tymi dwoma ząbkami, co oczywiście nie jest możliwe.
W serwisówce znalazłem takie coś: ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mam znaleźć ten "tie-rod lock nut" i "tie-rod"? Albo może da się jakoś to ustawić innym sposobem? Gdzieś przy kołach czy cuś?

Za to, teraz, gdy odbijają świetnie, bo jest wszystko dobrze ustawione, to by jechać prosto muszę mieć kierownicę lekko skręconą w lewo.
Próbowałem wymontowywać i zakładać jeszcze raz, o jeden ząbek dalej, to ... wtedy mam przekrzywioną w drugą stronę xD By było prosto potrzebowałbym ją zamontować dokładnie między tymi dwoma ząbkami, co oczywiście nie jest możliwe.
W serwisówce znalazłem takie coś: ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mam znaleźć ten "tie-rod lock nut" i "tie-rod"? Albo może da się jakoś to ustawić innym sposobem? Gdzieś przy kołach czy cuś?

jedna z opcji jest napewno jazda na zbieznosc.
Kiedys mi sie rypneli i ustawili mi zbieznosc, niestety na krzywa kierowncie i byla lekko skrecona. Zeby jechac prosto musiala byc skrecona w lewo.
Ustawia Ci kiere na prosto i pod to ustawia zbieznosc
Kiedys mi sie rypneli i ustawili mi zbieznosc, niestety na krzywa kierowncie i byla lekko skrecona. Zeby jechac prosto musiala byc skrecona w lewo.
Ustawia Ci kiere na prosto i pod to ustawia zbieznosc