sr20 vs rb25 [ padło na 1JZ ]

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Konrad
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

dokładnie jak mówisz kremat0r, dłubanym CA o mocy większej niż 250km to strach jechać dalej niż 30km od domu, generalnie jak CA wystroisz na więcej niż 250km to się psuje jak tylko mape robisz.

Ja z takim silnikiem to bym nie planował żadnych dalszych wypraw.

Tak poważnie to jak nie masz pojęcia o obsłudze silnika i o tym co powoduje że działa to każdy będzie problemem, minusy które wypisałeś to trochę mity z innych for, generalnie większość problemów z SR i RB jest już opanowana.
Obrazek
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Konrad dobrze zauwazył ze plusy i minusy wywnioskowane przez Ciebie nie sa dokonca poprawne.

W srz`e poki nie robisz nic z głowica problem spadajacych ygrekow nie istnieje.
Skrzynia z sr`a nie wysra Ci sie odrazu,powiedzmy do tych 300,350 koni zniesie(chyba ze bedziesz go kopał z sprzegła na slickach 19).

Lag przy wiekszym turbo?zalezy co rozumiemy przez wieksze,na takiej RS`ce jedynie mozesz poczuc roznice na +

Jak Twoje VTC jest sprawne i cisnienie oleju w silniku jest ok to nie bedziesz miał wiekszych problemow z vtc.

Co do RB to na dzien dobry trzeba zmienic turbo zeby ten rb`k był szybszy od SR`a(z seryjnymi gratami)=koszty,a jak juz zmieniac turbo to i cała reszte-duze koszty

pozatym temat nadaje sie do smietnika,dlatego ze taki juz istnieje
Ostatnio zmieniony czw 27 gru, 2012 11:13 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kremat0r
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

to jak mozesz, scal te tematy zeby nie robic balaganu

troche zaczyna mi sie wszystko wyjasniac, posty sa pomocne mimo ze niby takowe juz gdzies sa :) . caly czas za tym sr kusi dostepnosc i szybkosc swapu.
Awatar użytkownika
Konrad
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

kremat0r pisze: caly czas za tym sr kusi dostepnosc i szybkosc swapu.
co do rb to jest kilka swap`ów na allegro, galo ma cały czas dostępne, łapy i wał napędowy to żaden problem, a wiązkę w obu przypadkach musisz robić ;)

dla mnie nie ma tu co kusić na plus dla SR
Obrazek
Awatar użytkownika
kremat0r
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dostępność Sr-a, chodzi mi raczej że używanych czy nowych gratów na forach jest zdecydowanie więcej do SR niż do RB, w końcu więcej jeździ dłubanych s14 niż skylinów i to fakt nie podważalny.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

problem w tym ze nie da sie scalac dwoch tematow w jeden.
poczekam chwile,najwyzej najwazniejsze info przekopiuje do starego tematu.
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ale jak od razu zwróciłem na to uwagę to oczywiście że ja zły i niedobry...

hehe a jak teraz każdy Ci mówi żebyś wkładał rb to Ty będziesz promował sr... :wink: mówiłem że nie ma złotego środka i każdy sam musi zdecydować po przeczytaniu masy info jakie jest na ten temat..
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ile Rb musi miec mocy zeby jezdzil tak jak 350 konny Sr?
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wiecej ;)
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
Awatar użytkownika
kremat0r
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dlaczego więcej ?
hehe a jak teraz każdy Ci mówi żebyś wkładał rb to Ty będziesz promował sr... :wink: mówiłem że nie ma złotego środka i każdy sam musi zdecydować po przeczytaniu masy info jakie jest na ten temat..
Bo to nie jest tak łatwo wydać 10-15k na swap, muszę ciężko zap.... na te pieniądzę, manna z nieba nie leci.
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Dlaczego więcej ?
bo jest ciezszy
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Sam pisałeś że nie masz nawet jeszcze tej kasy.. zanim ją uzbierasz to Ci się jeszcze decyzja 10 razy zmieni.. ale nie.. Ty już za wczasu przeżywasz jak mrówka...

jak ktoś jest mocny to niech dalej próbuje kremat0r'a przekonać że patrząc przyszłościowo rb będzie lepszy...

ja kończę swój OT bo to nie ma sensu.
Awatar użytkownika
kremat0r
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To raczej wiadomo, ale czy przebieg momentu, jego ilość, wstawanie turbo tego nie rekompensują ?

Sory, że chce porządnie przemyśleć tę decyzję, po wrzuceniu w błoto hmm 50k w poprzednie samochody, nie chce popełniać po raz kolejny tego samego błędu.
Rozumiem, że temat do końca nie jest konkretny, ale dowiedziałem się paru rzeczy, których nie znalazłem nigdzie indziej.

Bast wyluzuj trochę ;)
Ostatnio zmieniony czw 27 gru, 2012 23:31 przez kremat0r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

ale ktorych rzeczy sie dowiedziales z tego tematu nowych?

nie no wszystko zalezy na jakich gratach bedzie rb`k a na jakich sr.
nie mozemy tak sobie porownywac co bedzie lepsze przy 350koniach,za wiele czynnikow ma na to wpływ.

prawda natomiast jest taka ze od seryjnego rb`ka wrzuconego do s13`stki to CA na t28 moze byc szybsze(nie bedzie moze tak wstawac,nie bedzie mialo takiej elastycznosci)
Awatar użytkownika
kremat0r
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czyli jako tako podsumowując seryjny RB to kupa i jego przewagą jest jedynie większa pojemność, trochę większa wytrzymałość seryjnego słupka.

Chciałem się rozeznać przed zakupem gratów, bo jeżeli trafi się coś w fajnej kasie niedługo to kupię silnik, więc wolałem się przygotować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”