Ile da sie wycisnac

Moderator: Moderator

Russel555
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam mam pytanko jak powymieniam wszystkie oleje , filtry i rozrzad w nysce chcialbym sie zajac jej konikami zeby bylo troche wiecej.Jak wymienie intercooler , zaloze dolot ze stozkiem wydech i remap komputera to na jaki przyrost mocy moge liczyc.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 09:30 ]
I jaki byl by kosz takiej modyfikacji jesli mozna byc prosic ,to zeby rozpisac co ile dokladnie bedzie kosztowac, nie musza byc to najlepsze firmy na swiecie ale zeby tez nie wpieprzyc sie w jakies gowno z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

koszty powinny wygladac cos kolo tego:
wydech 3" ~1000-1500(ceny odinnowe chyba)
fmic ~1100
stożek ~firmowe od 250-300 na allegro. tez chce teraz go kupic ale nie wiem co potrzebne jest jeszcze zeby go zamontowac czy sam stozek mozna wsadzic czy trzeba caly dolot kombinowac..
remap to rozumiem ze czip nie zadne swinki itp? na allegro od 200zl:/ ale mysle ze ok 1000zł trzeba liczyc z wystrojeniem zreszta z czipowaniem to najlepiej do jarkowego z tego forum sie zglosic nie wiem kto jest wiekszym specem;)

Niestety nie wiem jaki to przyrost mocy bedzie poza tym ostatnio czytalem troche i sam sie zastanawiam czy jest sens montowac fmic wiekszy przy t25 bo do 200KM z malym hakiem seryjny chyba starcza..
JoKeR
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jeśli chcesz zastac przy t25 do wiecej niz 210koni chyba nie wyciagniej tak zeby troche na tym pojeździć.
wystarczy zmienić wydech na jakis przelot 2.5 i zalożyć jakiś mbc
ja u siebie mam przelot 2.7 i mbc wynik to 205 koni

za niedługo jak sie ciepło zrobi bede zakładał odinowy wydech wiec mój będzie do skalenia
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a na jakim cisnieniu masz 205? bo opcja wydaje sie kusząca:] i jakie masz spalanie przy normalnej jezdzie na takim setupie?
Awatar użytkownika
sebamoto
Coś już wiem
Coś już wiem

A ja proponuje T28(żadnego gównianego barana nie zakładać!),mbc,walbro255,wydech 2.75.cala(robiłem sam za 300 a nie 1500zł)platynówki NGK,stożek najlepiej gąbkowy pipercross(duży)Jeśli silnik jest zdrowy!!!doładowanie na 1bara(ja miałem 1.1)duży FMIC i proponuje stand alone od Xree.Wszystko wystroic i poustawiać.Ja w takim setupie jeżdziłem ok 7 miesięcy na zawodach i treningach na kołach 17-kach szerokie 235 i 225.Spytajcie Xree jak to chodziło;)Zmieniłem na sr bo moment większy iwięcej modów idzie zrobić.
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

tyle ze t28 podnosi bardzo znacznie koszty w podnoszeniu mocy ale przy 200+ raczej by sie przydala. seba jak zrobiles sam wydech? bo 300zl brzmi naprawde neizle:) czy stozek mozna zamontowac tak poprostu czy trzeba oprocz stozka kupic jakas rure czy cos?
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

200-210 a nawet widzialem wieksze wyniki na sxoc na seryjnym turbo spokojnie mozna ogarnac i wcale nie trzeba kupowac wydechow za 1,5klocka czy fmic za 1k+ bo mozna to zrobic to taniej przy odrobinie wlasnej inwencji tworczej

glownymi modami w tym przypadku jest "uwolnienie" wydechu i zwiekszenie cisnienia doladowania

przy 200hp+ juz raczej musowo musi wjechac chip stage 1

robacek jesli montujesz stozek w orginalnym miejscu to zadnych dodatkowych diwajsow nie trzeba oprucz stozka i adaptera na przeplywke,wypadaloby rowniez zrobic dla niego oslone od cieplego powietrza
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Mło0dy
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

robacek pisze:tyle ze t28 podnosi bardzo znacznie koszty w podnoszeniu mocy ale przy 200+ raczej by sie przydala. [...]
moim zdaniem zależy czy się chcę na 'pałe' mieć te 200+ na T25 ,czy moze bezpieczniej T28, konkretne przewody [olej,płyn chłodniczy] i pociagnąc luźniejszy wydech itp..

Pozdro
Załączniki
dla szybkiego porównania.Po Lewej T28
dla szybkiego porównania.Po Lewej T28
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja chce zrobic sobie ~200KM na t25 rozumiem ze odtykam wydech bo to podstawa ale jest potrzebny wiekszy ic? thx ige za info bo stozek to to od czego zaczne zapewne:) fajne pipercrosy widzialem ostatnio na allegro. a gdzie moge kupic adapter taki bo tego akurat nie widzialem nigdzie.. czy chip stage 1 poprostu sie wstawia czy trzeba stroic samochod?
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

UNIWERSALNY ADAPTER DO STOŻKA Ten mogę sam polecić. Cena niewygórowana, a lepiej mieć alu a nie plastik.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
GRAQ
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Zależy jaki stożek kupisz z jakim wylotem ze stożka. Ja mam wylot 77mm i założyłem go bez adaptera dodatkowego. Po prostu zaadoptowałem łącznik przepływki z oryginalnym filtrem powietrza. Trzeba tylko zeszlifować kołnierz i pozdejmować ze szlifu wszystkie zadziory i graty. Opaską ścisnąć i już. U mnie pląsa bez zastrzeżeń.
Chociaż za 30zeta....żebym widział to coś jak montowałem u siebie to bym nie rzeźbił.
Mło0dy
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

robacek pisze: ale jest potrzebny wiekszy ic?
roball pisze: seryjny IC teoretycznie starcza do 300KM - co jest możliwe jeśli to nówka, czyściutka etc. [...]
Znam* S13 co ma +/- 210 KM na seryjnym IC i T28 . Co prawda temp. powietrza z turbo nie znam, ale jeździ i jest git :)

* - stoi pod domem
nissans13
Coś już wiem
Coś już wiem

TiGRA, a do tego adaptera z allegro jest jakaś uszczelka?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

nissans13 pisze:TiGRA, a do tego adaptera z allegro jest jakaś uszczelka?
Jest w komplecie plastikowa podkładka pod adapter. Zaleca się położenie cieniutkiej warstwy silikonu na obu stronach. Z tym, że plastikowa podkładka nie sprawdzi się u nasz z racji prostokątnego otworu na środku, który zmniejszy skutecznie prześwit adaptera. Polecam własnoręcznie wykonaną uszczelkę z papieru piaskowego+silikon.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”