Witam, jestem tutaj świeży i chciałbym sie od Was drodzy użytkownicy nissanów dowiedzieć kilku rzeczy o s14 w automacie. Zapewne temat wielu z Was od razu wyda sie śmieszny, ale niestety życie zmusiło mnie do kupna auta z automatem (miałem wypadek motocyklowy i mam niesprawną prawą ręke...). W tej sytuacji auto z manualem mógłbym jeżdzić ale to niezbyt bezpieczne.. Mniejsza o większość, przejdźmy do konkretów, mianowicie
1 czy z automatem da sie choć troszke podriftować i jak bardzo w ten sposób niszczy sie skrzynia (czy ktos tego próbował?)
2 ile biegów ma nissanowski automat
3 czy w ogóle drift automatem nie jest śmieszny?:)
Pozdrawiam i z góry dzieki za odp
Kilka pytań odnośnie Nissana 200sx s14 w automacie...
Moderator: Moderator
- Nurek200SX
- Stały gość

Kup w manualu i zagadaj z ODDINEM o takie coś tylko że do S14
http://moto.allegro.pl/item513070785_ni ... ifter.html
Przeczytaj aukcje i zobacz filmiki jak to działa i w ogóle.
Żeby nie było OT to skrzynia automat ma 4 biegi.
http://moto.allegro.pl/item513070785_ni ... ifter.html
Przeczytaj aukcje i zobacz filmiki jak to działa i w ogóle.
Żeby nie było OT to skrzynia automat ma 4 biegi.
...:::200SX S13:::...
Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
- Nurek200SX
- Stały gość

No to pozostał Ci automat. Do driftu to chyba nie za ciekawe rozwiązanie automat.....
...:::200SX S13:::...
Sam bok to nie problem w automacie. Ja miałem i małe poślizgi zawsze były możliwe z tym że nie ma możliwości kontrolowania gazem. Potrzebujesz ująć gazu to zredukuje ci bieg i tyle było, chcesz żeby zerwał przyczepność dodajesz gazu ile masz pod nogą to czasem Cię obróci... nie ma opcji jakiejś płynnej regulacji gazem. Ja próbowałem takich rzeczy w automacie serii i auto zachowywało się tak jak piszę. Jedyną opcją jest dodanie max gazu po wejściu w zakręt, daje to trochę efekt shift locka, bo auto ci zredukuje i zerwie przyczepność, ale w większości po prostu obraca samochód
Można też się pobawić z ręcznym, ale to to już chyba niebezpieczne dla sprzęgła i skrzyni, sam nie wiem trochę się tak bawiłem ale mimo wszystko automat nie nadaje się do jeżdżenia bokami. Teraz mam manuala i postawienie samochodu bokiem jest dziecinnie proste, można z ręcznym, power over, czy shift lock`iem nawet bez treningu jest dużo łatwiej niż w automacie. Także driftowanie automatem z jedną sprawną ręką? Niezłe wyzwanie...
Jest dokładnie jak pisze Michael, najgorszy jest brak możliwości dozowania gazu. A co do ręcznego to nic sie nie dzieje
Musisz szybko jechać, puszczasz gaz ciągniesz klame i otwierasz spowrotem przepustnice 
- rusek300zx
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
co do biegow to na wlaczonym over drive masz 4 biegi typowo na autostrade,na wlaczonym ovedrivie masz 3 biegi i tu juz fajnie sie robi bo sa krotsze i autko jest zywsze
A powiedzcie mi chłopaki jak z awaryjnością automatu podczas takiej jazdy?? A i znalazłem jakieś takie urzadzenie do nożnej zmiany przełozen ale nie mam pojecia jakby sie z tym jexdzilo... Moze to by było jakies rozwiazanie???
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 14:00 ]
http://www.inwalida.auto.pl/nozna%20zmiana%20biegow.htm
coś takiego.
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 14:00 ]
http://www.inwalida.auto.pl/nozna%20zmiana%20biegow.htm
coś takiego.
W sumie w drifcie to tylko 1,2 czasami 3 ale to bardzo rzadko. Dlatego to już jakieś konkretne rozwiązanie problemu 
Co do automatu to raczej do driftu to on nie jest stworzony, chociaż te nowsze jak i starsze amerykańce w automacie mają po +300 kucy i skrzynie to wytrzymują. Jednak o automat to trzeba strasznie dbać jeśli ma długo służyć.
ps.
Wielki podziw z mojej strony dla Ciebie
Co do automatu to raczej do driftu to on nie jest stworzony, chociaż te nowsze jak i starsze amerykańce w automacie mają po +300 kucy i skrzynie to wytrzymują. Jednak o automat to trzeba strasznie dbać jeśli ma długo służyć.
ps.
Wielki podziw z mojej strony dla Ciebie

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Na jedynce to gruby drift 
Panowie, nie ma co podziwiać. Gość który zajechał mi droge zrobił mnie inwalidą, ale nie mam zamiaru sie załamywać. Moją największą pasją są motocykle, pracowałem przy nich i na nich jeździłem. Teraz bez prawej ręki nie dam rady jeździć motocyklami, a i zrobić niewiele zrobie. Samochody to druga bajka którą kocham i z nich nie zamierzam rezygnować, a przynajmniej z jazdy. Pytania kieruje do Was, z myślą o podpowiedzi ludzi, którzy niekiedy znają Nissana od podszewki... A no właśnie, silnik SR20DET jest na łańcuchu???
Lancuch.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
hmm moze taki nowatorski pomysl ale jakby do skrzyni ikeya zasosowac hudrauliczne dzwignie sterowane lapatka za kierownica? tzn impuls z lopatki powodowalby przesuniecie ramienia trzymajacego dziwgnie odpowiednio w gore i w dol? mysle ze nie jest to takie ciezkie do wcielenia w zycie kwestia dobrego pomyslu i dobrania odpowiednich urzadzen.
Ciekawy pomysł, trzeba by poszukać jakiś siłowników, ale do tego jeszcze pompa jest potrzebna, cała wężownia i jakiś układ sterujący... Chyba żeby jakieś elektryczne siłowniki. Albo do tego ikeya zastosować ten patent dla inwalidów. Wtedy stopa by chodziła tylko w góre i w dół, jak w motocyklu. Ale ciekaw jestem jak w tym ikeyu rozwiązali wsteczny... Korzystał ktoś kiedyś z tego patentu czy nie bardzo???