200 Sx do jazda codzinnej ... pomoc w wyborze auta

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
steveo
Coś już wiem
Coś już wiem

Wracając do wskaźników itp.Na co dzień starczy egt i ciśnienie oleju,wskaźnik boostu oraz turbotimer.Reszta będzie raczej zbędna.
Obowiązkowo skrzynka z narzędziami,zapasowe cybanty,trytytki i można jeździć po Europie :)
Nie zaszkodzi wozić w samochodzie parę zapasowych części typu przepływomierz,cas,czujnik temperatury wody,power transistor,panewki :D .
pozdro
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

steveo pisze: Obowiązkowo skrzynka z narzędziami,zapasowe cybanty,trytytki i można jeździć po Europie :)
Nie zaszkodzi wozić w samochodzie parę zapasowych części typu przepływomierz,cas,czujnik temperatury wody,power transistor,panewki :D .
tudziez caly silnik :mrgreen:
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

ja tam niczego nigdy zabardzo nie woziłem i wozic nie bede.
Fura wie ze jak mnie zawiedzie dostanie taki wpierd.... ze sie jej odechce :D
pozatym to japonski samochod a japonskie fury u mnie sie odpukac nie psuja i jeszcze nigdy mnie nie zawiodly.
Awatar użytkownika
gucioq
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

co do wzkaznikow:egt,afr tez potrzebny jak podkrecamy troche turbo:P, no i cinienie oleju i temp tez istotne dla bezpieczenstwa silnika no i boost :)
czylli w sumie 5 dodatkowych wskaznikow .... :roll:
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Nie ma sprawy, jak dam radę to dziś go dokładniej obejrzę i zobaczę co i jak :)
Awatar użytkownika
gucioq
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Majkelll :D :D :D DZIEKUJE :)
Awatar użytkownika
steveo
Coś już wiem
Coś już wiem

prosze cie,nie masz jeszcze fury ,wiec sluchaj sie starszych.Boost ,egt i cisnienie oleju.Jak ganiasz duzo po torze to mozesz dac temperature oleju
pozdro
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: busole i barometr jeszcze :lol:

Po co tyle wskaźników? zegar boosta ma być i wsio. Temp. oleju kontrolujesz prawa stopą-o ile nie nie jeździsz na tor i nie zapeirdalasz po autostradach v max non stop to go nie przegrzejesz. Ciśnienie? Puki olej jest to ciśneinie też jest. Jak jest olej i nie ma cisnienia to silnik i tak do remontu.

Ewentualnie egt może się przydać bo tego nie wyczujesz a możesz zajebąc zdrowy silnik chociaż w serii to też przerost formy nad treścią...
Awatar użytkownika
gucioq
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

moc bedzie podniesiona do okolo 250-290 kucy!! na seryjnym silniku bedzie inne turbo,wiekszy ic, wtryski, pompa paliwa, wydech i strojonko tego przeznaczenie 51% street (drift) :P i 49% tor :)
i dlatego myslalem o dodatkowych wskaznikach ..... i po konsultacjiach wiem ze napewno beda na pokładzie.
projekt niedlugo bedzie na forum :D g:(\
Ostatnio zmieniony sob 07 maja, 2011 16:04 przez gucioq, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
steveo
Coś już wiem
Coś już wiem

Jeśli masz zamiar mieć taką moc i regularnie upalać furę,oraz jeździć tym do pracy ,to leć jak najprędzej do Częstochowy :)

Jest jedna opcja.Nazywa się swap na v8 z bmw.Będzie 290km,silnik nie do zajebania.Duży wolnossący silnik można spokojnie potraktować lpg,więc będzie tanio ,szybko i bezawaryjnie

Jednak najrozsądniej było by kupić po prostu daily drivera i mieć wyjebane.Najlepiej z hakiem,żeby ciągnąc lawetę z nissanem.
Ostatnio zmieniony sob 07 maja, 2011 17:54 przez steveo, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdro
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Ja proponuje kupic auto i zaczac je modyfikowac a zycie szybko zweryfikuje kazde plany :mrgreen:
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

najważniejsze to boost i ciśnienie oleju, ale więcej nie przeszkadza :)
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

najwazniejsze moim zdaniem wg kolejności to:

1. EGT
2. Boost
3. Temp wody !

Reszta opcjonalnie jak ma sie kaske i za dużo miejsca na zegary :D
4.Temp oleju
5. Ciśnienie oleju

EGT - zawsze jest potrzebne , weryfikuje zle ustawiony zapłon i inne problemy w silniku, zapobiega upaleniu tłoka , świecy , wypaleniu uszczelki.
Boost - wiadomo , by nie przegiąć bawiąc sie mbc
Temp wody - seryjny wskaznik czesto daje ciała i ma słabą skale , tak więc przydaje sie by nie ugotowac silnika. Po tym często też mozna poznać ze olej również sie grzeje
Temp oleju - potrzebne dopiero jak sie pałuje auto by nie przegiąć , majac tylko temp oleju mozna domyśleć sie jakie będzie ćiśnienie oleju
Ciśnienie oleju - jak wszysto jest OK to niby niepotrzebne , ale zdarza sie ze coś sie może stac nieoczekiwanie i szybko zareagujemy. Po ciśnieniu można domyślećsie temperatury jeśli jej nie mamy

pozostałe:
AFR - ma sens tylko z szerokopasmową sondą , po strojeniu niezmiennie powinno byc ok wiec jeśli nie bawisz sie w ciagle dostrajanie i zabawy z softem to niepotrzebne
Ciśnienie paliwa - może zdarzyć sie ze pompa przestanie domagać i zobaczymy ze spada nam ciśnienie paliwka na listwie
Napięcie - czasem przydatne bo jak jest za niskie to cewki słabo podają :P
Podciśnienie - zbedne majac zegar boosta
Motogodziny - przydatne by wiedzieć ze po 15h jazdy zajechaliśmy panew :lol:

Przy podstawowych modach starczą pierwsze 3 zegary ewentualnie zamienic temp wody z temp oleju
Przy grubszych modach i wysilonych jednostkach mozna pokusić sie o większy pogląd parametrów pracy
Poźniej dochodzimy do wniosku ze zwykle zegary mają słabą jakość i nie są dokładne i trzeba kupić coś lepszego a taki komplecik to kilka klocków :D

Dziekuje za uwage , pozdrawiam :o
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

tak jak Binio pisze te piec wskaznikow jest wazne

1. temp wody - korek w Poznaniu jeszcze orginalny wskaznik nie poszedł do góry a dodatkowy juz wył ze za wysoka temp płynu

2. temp oleju - zapindalam 170 autostrada i patrze sobie a tu olej na 115 stopni wiec temp do kabiny na max i zwolniłem

3. cisnienie oleju - jak kreciłem sie wokół pachołków a mam seryjna miska i smoka to mi zajeczało i cisnienie spadło wiec odpusciłem

4. temp spalin potrzebna gdy mocno wariujesz - widziałem jak sie auto zjarało od wydechu...

5. doładowanie tez potrzebne zeby moc kontrolowac chyba ze lubisz krecic w MBC tak na pałe

mam jeszcze szerokopasmowke do strojenia na nistune

to takie przykłady z życia i kazdy wskaźnik sie do czegos przydaje i sa potrzebne
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
lukasz412
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

czytam wasze odpowiedzi i jedno mnie ciekawi. czy dla zwyklego zjadacza chleba zarabiajacego 2tys nissan na jazde codzienna sie nadaje ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”