remont budy
Moderator: Moderator
Mam takie ogólne pytania na temat dziurawych bud
Jak na przykład łataliście dziury, robiliście progi, pozbywaliście się rdzy (Wiadomo że ruda to wyjątkowo perfidna bestia, która wiecznie jest nienażarta) itd? Do blacharza odwieść każdy umie
cały widz polega na tym, żeby uporać się z tym samemu
Trochę chcę nazbierać informacji przed kupnem Niśka. druga sprawa, jak odnowić stary lakier, bez konieczności przemalowywania autka?
Jak też należy najlepiej i najtaniej zakonserwować podwozie? (Wiem że taki temat był ale cóż, może nie poleci w śmietnik). Można wyharatać syf karcherem a potem szczotka druciana i unikor a na to baranek? czy jak?Pozdrowionka dla uzależnionych od jednostki bar 
hehe wycinasz fleksem to co się już nie nadaje i bierzesz migomat kawał blachy i spawasz! Tym sposobem nie masz dziur. Najlepiej te miejsca wypiaskować i pomalować farba podkładowa i zasmarkać biteksem, barankiem itp. Co do lakieru to nissany są malowane lakierem- dwu warstwowym (baza i clar) pierwsza to kolor, a druga to bezbarwny. Bezbarwny można polerować i szlifować dopóki jest co. Więc jak zwykła polerka nie da rady to papier ścierny 2000 i później polerka jeszcze raz i jest git. O ile nie ma rys, aż do podkładu. 
problem z s13 polega na tym że wszystkie rdzewieją w tych samych miejscach
Jak bedziesz oglądał auto to patrz na podłużnice w miejscu ściany grodziowej gdzie przechodzą pod kątem w komorę silnika, drugie miejsce to łączenie między podłogą a ścianą grodziową trzeci punkt to podłużnice nad tylnym wózkiem.
na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich
spawanie jak wyżej wymieniono migomatem na spaw kładziemy pastę polecam APP potem podkład, twardy lakier i na koniec baranek. wszystko musi być dobrze oczyszczone i po każdym zabiegu dokładnie wyschnięte w przeciwnym razie jak na mokry baranek (lakier) pójdzie woda to robota głupiego
lakier odświeżamy polerką elektryczną (czytaj ręcznie słaby efekt) pastą polerską polecam farecle na mokro i uwaga na prąd
z wyżej wymienionych czynności wymagane jest doświadczenie w fachu minimum 2-3 lata bądż ktoś do pomocy kto cię dopilnuje
Jak bedziesz oglądał auto to patrz na podłużnice w miejscu ściany grodziowej gdzie przechodzą pod kątem w komorę silnika, drugie miejsce to łączenie między podłogą a ścianą grodziową trzeci punkt to podłużnice nad tylnym wózkiem.
na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich
spawanie jak wyżej wymieniono migomatem na spaw kładziemy pastę polecam APP potem podkład, twardy lakier i na koniec baranek. wszystko musi być dobrze oczyszczone i po każdym zabiegu dokładnie wyschnięte w przeciwnym razie jak na mokry baranek (lakier) pójdzie woda to robota głupiego
lakier odświeżamy polerką elektryczną (czytaj ręcznie słaby efekt) pastą polerską polecam farecle na mokro i uwaga na prąd
z wyżej wymienionych czynności wymagane jest doświadczenie w fachu minimum 2-3 lata bądż ktoś do pomocy kto cię dopilnuje
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje 
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
I TU SIĘ MYLISZvibe pisze: na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich![]()
ale co do pozostałych wymienionych miejsc to najczesciej w różnych budach własnie tam widzialem że leciało...
no chyba że auto w ocynkuBinio_ pisze:I TU SIĘ MYLISZvibe pisze: na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich![]()
tutaj jest pokazane jak gość robi podłużnice przy nadkolach
http://www.youtube.com/watch?v=T04uYsnx ... re=related
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje 
jak z ciepłego klimatu to blacharka będzie git poza tym w s13 też gniją błotniki ale ta czesc za kołem z tyłu gdzie mocowany jest zderzak dołem.
Ostatnio zmieniony ndz 13 cze, 2010 17:44 przez SZAFA, łącznie zmieniany 1 raz.