remont budy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ruki
Coś już wiem
Coś już wiem

Mam takie ogólne pytania na temat dziurawych bud :D Jak na przykład łataliście dziury, robiliście progi, pozbywaliście się rdzy (Wiadomo że ruda to wyjątkowo perfidna bestia, która wiecznie jest nienażarta) itd? Do blacharza odwieść każdy umie :D cały widz polega na tym, żeby uporać się z tym samemu :) :alien: Trochę chcę nazbierać informacji przed kupnem Niśka. druga sprawa, jak odnowić stary lakier, bez konieczności przemalowywania autka? :) Jak też należy najlepiej i najtaniej zakonserwować podwozie? (Wiem że taki temat był ale cóż, może nie poleci w śmietnik). Można wyharatać syf karcherem a potem szczotka druciana i unikor a na to baranek? czy jak?Pozdrowionka dla uzależnionych od jednostki bar :twisted:
gh
Stały gość
Stały gość

hehe wycinasz fleksem to co się już nie nadaje i bierzesz migomat kawał blachy i spawasz! Tym sposobem nie masz dziur. Najlepiej te miejsca wypiaskować i pomalować farba podkładowa i zasmarkać biteksem, barankiem itp. Co do lakieru to nissany są malowane lakierem- dwu warstwowym (baza i clar) pierwsza to kolor, a druga to bezbarwny. Bezbarwny można polerować i szlifować dopóki jest co. Więc jak zwykła polerka nie da rady to papier ścierny 2000 i później polerka jeszcze raz i jest git. O ile nie ma rys, aż do podkładu. :D
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

problem z s13 polega na tym że wszystkie rdzewieją w tych samych miejscach
Jak bedziesz oglądał auto to patrz na podłużnice w miejscu ściany grodziowej gdzie przechodzą pod kątem w komorę silnika, drugie miejsce to łączenie między podłogą a ścianą grodziową trzeci punkt to podłużnice nad tylnym wózkiem.
na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich :)

spawanie jak wyżej wymieniono migomatem na spaw kładziemy pastę polecam APP potem podkład, twardy lakier i na koniec baranek. wszystko musi być dobrze oczyszczone i po każdym zabiegu dokładnie wyschnięte w przeciwnym razie jak na mokry baranek (lakier) pójdzie woda to robota głupiego :?

lakier odświeżamy polerką elektryczną (czytaj ręcznie słaby efekt) pastą polerską polecam farecle na mokro i uwaga na prąd :)

z wyżej wymienionych czynności wymagane jest doświadczenie w fachu minimum 2-3 lata bądż ktoś do pomocy kto cię dopilnuje :D
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

vibe pisze: na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich :)
I TU SIĘ MYLISZ :P

ale co do pozostałych wymienionych miejsc to najczesciej w różnych budach własnie tam widzialem że leciało...
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

Binio_ pisze:
vibe pisze: na progi nawet nie patrz bo każde auto 20 letnie ma je wróć nie ma ich :)
I TU SIĘ MYLISZ :P
no chyba że auto w ocynku :lol:

tutaj jest pokazane jak gość robi podłużnice przy nadkolach

http://www.youtube.com/watch?v=T04uYsnx ... re=related
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

jak z ciepłego klimatu to blacharka będzie git poza tym w s13 też gniją błotniki ale ta czesc za kołem z tyłu gdzie mocowany jest zderzak dołem.
Ostatnio zmieniony ndz 13 cze, 2010 17:44 przez SZAFA, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”