Debata na temat klimy w s13 (wydzielony)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Posty zostały przeniesione z giełdy, gdzie zaczeła się dyskusja o montowaniu klimy do s13
Tu kontynułujemy debate na temat klimy w s13 ( Wszelkie za i przeciw)

_________________________________________________________________________________

Moze maly OT ale napisze to

Do tej pory mialem klime i to nawet dzialającą , jednak przy obecnych modach auta i planach wywalilem ją. Chlodnica klimy zjada sporo zimnego powietrza lecącego dalej , obciazenie paskiem i kompresorem oraz masa , okolo 20kg caly zestaw wyjdzie

zastanow sie czy napewno chcesz to zrobic swojemu autu :P
Ostatnio zmieniony sob 04 lip, 2009 21:02 przez Binio_, łącznie zmieniany 3 razy.
ppp
Stały gość
Stały gość

A jechałeś kiedyś s13 w upał na dodatek w korku?Duża powierzchnia szyb i wydech pod dupą też nie pomagają w chłodzenie wnętrza.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Jak ktos uzywa auta na codzien to nie kupuje twoich argumentow binio :) Ta masa i obciazenie paskiem to przy wylaczonej klimie ile ci zjada tych osiagow?0,1s do 100 heheh

Ja jezdze sx na codzien w dodatku mam jesny kolor i nie wyobrarzam sobie aktualnie jazdy jak to napisal ppp w koru w pelnym sloncu w srodku dnia bez klimy nawet jakby mi to zabieralo 20km co i tak nie robi mi roznicy jak stoje w korku :mrgreen:

Co innego sx jak drugie auto tylko do upalania wtedy to moze i klima zbedna chodz jesli mialby miec sx do upalania ale nie jakiegos wyczynowego to tez bym klime zostawil :)

Z tego co robacek pisal pare razy autem jezdzi na codzien i czesto stoi w korkach.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
Vaer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Ja podzielam Wasze zdanie, to już zamiast wyjmować klimę lepiej schudnąć/wywalić dojazdówkę/obciąć sobie rękę czy jakieś inne pierdoły. Dopiero niedawno nabiłem swoją klimę i wymieniłem oringi i po prostu nie wyobrażam sobie jazdy bez tego.
No ale to nie temat o wyższości klimatyzacji, Robacek szuka jakiegoś zestawu do kupienia. EOT
Awatar użytkownika
robacek
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

codziennie stoje w warszawskich korkach po 30km w jedna strone przewaznie nissanem a przy terazniejszych upalach to jest jakas paranoja.. auto mimo ze teraz coraz bardziej do driftu nie jest tylko sportowym autem wiec 20kg wole zmienic maske i klape na laminat wywalic na trening wszystko ze srodka i bedzie lzej i chłoooodno.. 8) zobacze moze niedlugo kupie jakis dupowoz cabrio albo cos wtedy oleje klime.
F*** JDM be a ricer. :]
Awatar użytkownika
hemi02
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nieno jazda w korku bez klimy to samobujstwo jeszcze jak sie ma skore tak jak ja to sobie idzie cztery litery popazyc :D , a tak jak mowil poprzednik nawet jak dolozymy 20kg to w korku niema ruznicy ile auto wazy i jaka mam moc, a miec lekkie auto i duzo koni i sie gotowac w aucie to nie za fajna sprawa troche konfortu musi byc :D
bmw e36 320 było:)
nissan 200sx CA18DET jest:D
nissan 200sx V8 bedzie^^
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ja jezdze bez klimy i nie palcze :P
ale jesli auto ma byc uzywane nie do jazdy na codzien to po co klima ??
niby 20 kg ale do tego dochodzi ABS+zapas z tylu+i wile innych gratow=z 50kg napewno :P oraz wiecej powietrza dla IC i lepsze chodzenia dla auto i efekt jest wielki.
jesli ktos jezdzi codziennie jakies 2godziny w korkach to nie ma co wywalac klimy ale jesli ma byc to auto do sportu to po co klima :P
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Mam troche za zle rtuberowi iz przerzucil ten tamat tutaj nie piszac o co chodzilo.....

Jezeli ktos kombinuje by wyciskac jakies czastki mocy czy wydajnosci niekoniecznie malym kosztem nakladu pracy i kasy i do tego chce DOLOZYC klime do auta gdzie nie bylo to troche dziwnie... to tak jak by jezdzic seryjnie na szperze i przejsc na bezszperowy most.

Owszem jezdzilem w korkach, w upał zarowno S13 jak i innymi autami i uwazam ze pokolenia dawaly rade bez klimy ktora w przypadku SPORTOWEGO auta jakim jest s13 jest troche zbednym gadzetem.

Jedni mowia ze kochaja to auto i nigdy nei zamienia na inne bo to bozyszcze , inni maja bo maja ale trzeba by sie zastanowic do czego chcemy go uzyc.
Chcecie ( mowie ogolnikowo ) zakladac bajery odchudzajace auto a dodajecie tyle masy do auta bajerem bez ktorego da sie zyc ?
Lubie czuc komfort podczas jazdy ale to auto dla mnie nie jest i nie bedzie autem do DUPOWOZENIA

[ Dodano: Sob 04 Lip, 2009 21:54 ]
Jeszcze dopisze jedno bo az mi sie ciśnie na usta , aczkolwiek po piwie jestem :P

Skoro stoicie dzien w dzien w korkach i potrzeba wam auta komfortowego choc troche, z klima etc to czemy jezdzicie nissanem ? Jest jak by na to nie patrzec wiele innych aut bardziej komfortowych , tanszych i mniej zawodnych nawet o podobnej mocy ( mocy nie osiagach )

Owszem zejde z kola zapasowego , zejde na lekkich elementach , wywale wnetrze i co dalej ?
Odchudzenie auta na lekkich elementach bedzie kosztowalo troche wiecej niz wywalenie klimy.

Do niedawna mialem dylemat czy zostawic czy wywalić ją bo dzialała ale zalezy wywalenia byly wieksze niz pozostawienie jej
-masa
-przeplyw zimnego powietrza na IC i chlodnice !!

Ale fakt , stojąc w korku po co mi przeplyw powietrza na IC :lol:
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Binio_ pisze:Mam troche za zle rtuberowi iz przerzucil ten tamat tutaj nie piszac o co chodzilo.....
Już dopisałem mniej więcej o so chodzi :)
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
ppp
Stały gość
Stały gość

Owszem jezdzilem w korkach, w upał zarowno S13 jak i innymi autami i uwazam ze pokolenia dawaly rade bez klimy ktora w przypadku SPORTOWEGO auta jakim jest s13 jest troche zbednym gadzetem.
no naprawde s13 to auto mega sportowe
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

a wedlug Ciebie jakie to auto ? SUV ? ;)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

ppp pisze:
no naprawde s13 to auto mega sportowe
jeżeli to ironia to jesteś w głębokim błędzie..
s13 to auto na wskroś sportowe - nie chodzi o wygląd czy agresywną charakterystykę silnika ale o:
- fakt że zostało zaprojektowane od podstaw a nie posadzone na płycie innego auta (Calibra, Probe)
- wielowahaczowe zawieszenia które daje taką a nie inną kontrolę nad autem
- wyważenie bliskie 50/50
- środek ciężkości położony na wysokości odbytu kierowcy (małe przeciążenia boczne działające na kierowcę)
- podwójne synchronizatory 2 i 3 biegu
- tylni napęd który jest droższym rozwiązaniem (170KM spokojnie można przenieść na przód)

Z drugiej strony S13 została dozbrojona w wyposażenie luksusowe (prawie wszystko jak na tamte czasy) - co jest zupełnie naturalne, trzeba było diabła ubrać w garnitur żeby napędzić sprzedaż.

Nie ma żadnych wątpliwości że np. Misiek EVO czy subka Impra są autami w 100% sportowymi (grupa N), tymczasem wypas cywilny również mają..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Binio_ pisze:
Jezeli ktos kombinuje by wyciskac jakies czastki mocy czy wydajnosci niekoniecznie malym kosztem nakladu pracy i kasy i do tego chce DOLOZYC klime do auta gdzie nie bylo to troche dziwnie...
Dla Ciebie może jest dla innych nie

Binio_ pisze:to tak jak by jezdzic seryjnie na szperze i przejsc na bezszperowy most.
Bzdurne porównanie. Klima może zmniejszyć osiągi a nie spowodować totalną zmianę zachowania auta.
Binio_ pisze:Owszem jezdzilem w korkach, w upał zarowno S13 jak i innymi autami i uwazam ze pokolenia dawaly rade bez klimy ktora w przypadku SPORTOWEGO auta jakim jest s13 jest troche zbednym gadzetem.
Zależy od czego auto jest używane i od tego jaki kaprys ma właściciel
Binio_ pisze:Lubie czuc komfort podczas jazdy ale to auto dla mnie nie jest i nie bedzie autem do DUPOWOZENIA
A inni się lansują, a jeszcze inni ......................
Binio_ pisze:Skoro stoicie dzien w dzien w korkach i potrzeba wam auta komfortowego choc troche, z klima etc to czemy jezdzicie nissanem ?
Bo lubią ??
Binio_ pisze:Jest jak by na to nie patrzec wiele innych aut bardziej komfortowych , tanszych i mniej zawodnych nawet o podobnej mocy ( mocy nie osiagach )
Ale wolą nissana, bo jest ładniejszy i ma lepsze osiągi
Binio_ pisze:Odchudzenie auta na lekkich elementach bedzie kosztowalo troche wiecej niz wywalenie klimy.
Jakie to ma znaczenie
Binio_ pisze:Do niedawna mialem dylemat czy zostawic czy wywalić ją bo dzialała ale zalezy wywalenia byly wieksze niz pozostawienie jej
-masa
-przeplyw zimnego powietrza na IC i chlodnice !!

Ale fakt , stojąc w korku po co mi przeplyw powietrza na IC :lol:
Ale to jest Twój dylemat i Twój wybór.

Konkluzja:
Każdy robi to co lubi.
Jedni mają klatke, inni wyprute wnętrze, kolejni klimę a na samym szczycie są Ci z niebieskimi diodami.
A gadka o tym kto ma rację jest bezsensowne.
Każdy jest inny i ma swój pogląd na sprawę i niech tak pozostanie.
EMWU is dead
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”