tablica rejestracyjna-przod

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

chlopaki mam taki problem bo nie wiem gdzie umiesci tablice rejestracyjna z przodu. seryjne miejsce mnie dobija na maxa.
wywalilem ja na dol i po jakies 50 km juz nie mialem polowy obramowki wiec znowu ja musialem zdjac :(
jak mozecie zapodajcie jakies foty gdzie macie rejestracje :)
zderzak oczywiscie po lifcie ;)
Załączniki
IMG_5810.JPG
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja mam umieszczona tak

Obrazek

ogolnie fajnie wyglada mam obnizony przod o 35mm... ale trzeba uwazac przy podjezdzaniu przodem do kraweznika bo mozna zachaczyc. pol biedy jest jak zachyczymy przy najezdzaniu gorzej jest jak juz cofamy bo mozna ja zostawic. u mnie problem rozwizalo kilka wkretow w tablice w roznych miejscach. ogolnie jest juz troszke zniszczona ale nie zamierzam przykrecac ja w inne miejsce tak mi sie podoba.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

tyle że taki układ jest wbrew przepisom i psiarnia może się (w sposób uzasadniony) przyczepić..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Wrzuc ja spowrotem na dół tylko przykrec na dobrych wkretach :D
Terminator
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Zderzak po lifcie :D
Załączniki
P1110176.jpg
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

p.g. mialem tak samo jak ty tylko po srodku wiec lipa straszna dla mnie bo wlasnie boje sie o policje
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Zamiast wkrętów spróbuj przynitować. Ja mam swoją tablicę przynitowaną i nawet nie drgnie :D
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Obrazek

z tak przymocowaną tabilcą przegląd przeszedł bez problemu
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Raptor pisze:Obrazek

z tak przymocowaną tabilcą przegląd przeszedł bez problemu

no wlasnie w taki sposob mialem zamontowane to i po 50 km nie mialem juz pol ramki :P i tak troche nie bardzo mi sie to podobalo moze przez przyzwyczajenie do starego wygladu
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

mój przegląd przeszedł z niesprawną lambą, bez kata i na dzień dobry włączyłem czujnik CO na ścianie (przy wjeździe na kanał) - więc przegląd to jedno a czepiająca się psiarnia to drugie :)
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

mialem juz kilka przpadkowych kontroli i narazie nie bylo problemu ani za tablice, ani za pustynie z tylu, ani za brak naklejki z numerem rejestracyjnym na szybie, ani za przelot. tablica jest widoczna moim zdaniem... nie wiem jak zdaniem fotoradarow ale ja zawsze jezdze przepisowo :D chociaz teraz fura sie sypnela i sobie troche postoi pozdro

[ Dodano: Pon 25 Maj, 2009 21:22 ]
aha tablica jest przykrecona bez ramki
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Kumpel ostatnio probowal wjechac z tak umieszczona tablica na jedna z stacji diagnostycznych no i niestety cofli go zaraz przy wjezdzie (na innej stacji przeglad zrobiono normalnie) :P
Czyli jak chca to moga sie do tego przyczepic ;)
Mocno przykrec zeby nie odpadła i smigaj do pierwszej kontroli-jak sie nie bedzie podobac to przekrecisz ja na miejscu na orginalne miejsce-to sie nazywa usuniecie usterki na miejscu ;)
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Tylko o ile się nie mylę to w przepisach jest określona minimalna wysokość tablicy nad jezdnią. Nie jest to na pewno 10 cm :P
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Wprzepisach nie jest okreslona wysokosc tablicy ani gdzie ma byc umieszczona bo rozmawialem z jednym smerfem jak mnie zatrzymali kiedys do kontroli. Jest powiedziane zema byc z przodu i dobrze widoczna 8) . Tak wiec ja mam ja umieszczona tak ze wisi sobie pod spodem (wyzej od Raptora) na zawiasach. Ramke przykrecilem do zawiasow, które otwieraja sie max 90 stopni i sprezynce tak wiec jak jade normalnie po miescie nic sie niedzieje a przy wiekszych predkosciach ramka chowa sie corazbardziej do tylu, tak, ze jest płasko...plus to wieksze chlodzenie und jak ja gdzieso chodnik przychaczysz to sie i tak nic nie stanie.

Opatentowane By mnie. ;p

Pozdrawiam i polecam.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Też myślałem o takim patencie w ramach walki z fotoradarami :D

Wczytałem się w przepisy i faktycznie interpretacja jest jasna - bardzo precyzyjnie określono położenie tylnej tablicy (byłem przekonany że chodzi o obie, bo tylko w punkcie 1 użyte jest słowo "tylnej"):
§ 1.

1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:
1. dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół:
1. szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo
2. szerokość 340 mm i wysokość 240 mm;
2. dla motocykli i czterokołowych pojazdów samochodowych o maksymalnej mocy silnika do 15 kW - szerokość 280 mm i wysokość 210 mm;
3. dla motorowerów i czterokołowych pojazdów samochodowych o masie własnej do 350 kg i maksymalnej mocy netto silnika nieprzekraczającej 4kW:
1. szerokość 100 mm i wysokość 175 mm albo
2. szerokość 145 mm i wysokość 210 mm;
4. dla ciągników rolniczych - szerokość 240 mm i wysokość 165 mm.
2. Miejsce to powinno być takie, aby po zamocowaniu tablice spełniały następujące wymagania:
1. położenie tablicy względem osi podłużnej pojazdu:
1. środek tablicy nie może być położony na prawo od wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu,
2. lewa krawędź tablicy nie może być położona na lewo od pionowej płaszczyzny równoległej do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu i przechodzącej przez jego lewy obrys;
3. tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu;
4. tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5°; jeżeli jednak jest to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być odchylona od pionu:
1. nie więcej niż o 30°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest nie wyżej niż 1,20 m nad ziemią, a dla ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
2. nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest powyżej 1,20 m nad ziemią, a w przypadku ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3;
5. wysokość położenia tablicy nad ziemią:
1. wysokość położenia dolnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być mniejsza niż 0,30 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być mniejsza niż 0,73 m oraz 0,20 m dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
2. wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być większa niż 1,20 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być większa niż 1,72 m; jeżeli jednak wymóg ten nie może być spełniony w praktyce, wysokość położenia może przekraczać 1,20 m, lecz powinna być tak zbliżona do tego wymagania, jak to jest możliwe ze względu na konstrukcję pojazdu, i nie może w żadnym przypadku przekraczać 2 m, a dla ciągnika rolniczego 2,75 m; w przypadku pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, wysokość ta nie może przekraczać 1,50 m;
6. wymagania widoczności geometrycznej:
1. tablica powinna być widoczna z przestrzeni zawartej wewnątrz następujących czterech płaszczyzn:
1. dwóch płaszczyzn pionowych stycznych do bocznych krawędzi tablicy i tworzących kąty 30° na zewnątrz ze środkową wzdłużną płaszczyzną pojazdu,
2. płaszczyzny stycznej do górnej krawędzi tablicy i tworzącej kąt 15° do góry od poziomu oraz 30° dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
3. płaszczyzny poziomej przechodzącej przez dolną krawędź tablicy (5° do dołu od poziomu dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3); jeżeli jednak wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią jest większa niż 1,20 m, to ta płaszczyzna powinna tworzyć kąt 15° do dołu od poziomu;
7. wysokości położenia podawane w pkt 3-5 należy określać na pojeździe w stanie nieobciążonym.
ale to rozwiewa wątpliwości:
§ 2.
1. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
nie ma ani słowa na temat tego że tablica ma być widoczna..., równie dobrze można ją przykręcić odwrotnie albo na płasko..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”