Strona Główna
Home  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT W DZIALE SPRZEDAM, ZAŁÓŻ TEMAT W DZIALE OPINIE >> UNIKNIESZ WARN'A

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: scooter
Sro 24 Mar, 2010 11:51
Czujniki EGT
Autor Wiadomość
ToM 
Postojebca

110 TurboCash
  Wysłany: Sro 16 Sie, 2006 13:50   Czujniki EGT

Rozmawiam wlasnie z producentem czujnikow (chodzi o termopary typu "K") i mam kilka pytan zwlaszcza do osob ktore montuja czujniki. Chodzi tutaj oczywiscie bardziej o kwestje techniczne mocowania.

Aktualnie moge miec czujniki srednicy 3mm (normalnie przy EGT stosowane sa grubsze).
Jednak ma to zwiazek z ciagla temperatura pracy czujnika. W przypadku tych 3mm stosowany bedzie dodatkowy plaszcz ochronny (Pyrosil-D) pozwalajacy na ciagla prace czujnika o tak malej srednicy do temperatury 1250C oraz krotkotrwala do 1350C.

Ceny beda atrakcyjne - jednak narazie nie podaje ze wzgledu na to ze nie wiem jaki bedzie docelowy.

Chodzi teraz co lepiej fi 3mm czy moze wieksza oraz jaka dlugosc czujnika tak by mozna bylo w wmiare bezproblemowy sposob mocowac w kolektorku wydechowym. Kolejna sprawa za jaka przemawia te 3mm to moim zdaniem mniejsze blokowanie przeplywu spalin w kolektorku. Jednak nigdy nie montowalem wiec mam jeszcze dylemat, natomiast szkoda kasy zamawiac kilka rodzajow i eksperymentowac.

Kolejna sprawa to jaka dlugosc przewodu kompensacyjnego tak by mozna bylo przeciagnac do auta bez wiekszych problemow.

Skunio
Proszę nie bić nowego

0 TurboCash
Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 01:41   

Termopary maja jedden zasadniczny problem i tu kieruje swoje pytanie .

Czy ten Pan co ma je robic - sprzedawac , to zdaje soebie sprawe ze w aucie nie pracuja one w idealnie czystym srodowisku i sa niszczone mechanicznie ? ... Juz od dluzszego czasu rozmwaiwm o ym z jeden z Doktorow Politechniki Warszawskiej razem z ktorym miedzy innymi wykonuje pomiary termoparami. Jest to proste do kupna , ale najlepszym rozwiazaniem jest wyjac/pokazac takie EGT jakiejs znanej dobrej firmy i dobrac do tego termopare polskiego producenta , wtedy bedzie wiadomo co to ma byc .... dlugosc i grubosc jest bardzo istotna , trzeba pamietac ze termopara mierzy samym koncem ...
Oficjalny diler Ksport, BuddyClub, Ultralite oraz Apex Performance
sprzedawca Koni, EBC, Bilstein itp.
Import na zamownie

ToM 
Postojebca

110 TurboCash
Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 11:23   

Powiem tak nie robi to amator tylko firma robiaca roznego rodzaju czujniki dla przemyslu. Z tego co wiem od znajomego z KGHM czujniki sa bardzo dobrej jakosci. Odnosnie srodowiska pracy wszystko wyjasnilem dlatego zaproponowano mi dodatkowy plaszcz ochronny. Odnosnie dlugosci to masz po czesci racje. Termopara mierzy wlasnie koncem, a reszta to plaszcz ktory mozna nawet spokojnie wyginac. Co do oryginalnych czujnikow to trudno stwierdzic tak na oko z czego sa wykonane. A co do rozmiarow to wlasnie zadalem pytanie ludzia montujacym jaki byl by najwygodniejszy w zamontowaniu.

jarkowy 
Założyciel Klubu

8625 TurboCash
Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 19:33   

powinien mieć min 2 cm a może mieć nawet i 5 (chodzi o długość całkowitą tzn od początku do końca gwintu)
Musi być osadzone w jakimś gwincie (lepiej metrycznym bo wszystkie są w calowym i cieżko zdobyć nakrętki mocujące)
Grubość normalnych wynosi własńie miedzy 3 a 4 mm.

Przewód kompensacyjny misi mieć minimum 2 szerokości auta czyli 3m.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
automatyka www.horyzont.co
600-961-666

cziko
[Usunięty]

0 TurboCash
Wysłany: Sob 19 Sie, 2006 22:13   

i ja odrazu pisze sie na sam czujnik bo mam wskaźnik greddy bez czujnika 8)

Odpowiedz do tematu