|
afr a stand alone |
| Autor |
Wiadomość |
zab3r5polska
Proszę nie bić nowego

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 07:01 afr a stand alone
|
|
|
Witam.
czy jeśli mamy kompa stand alone np aem czy haltech czy inny to czy opróccz sondy szerokopasmowej jest nam potrzebna "seryjna sonda"??? jeśli nie jest potrzebna seria to czy w miejsce serii można zamontować afr , a jeśli seria zostaje na swoim miejscu to gdzię zamontować szerokopasmówkę?? z góry dziękuje za pomoc i złośliwości też:) |
|
|
|
|
 |
|
|
kamilp1908

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 07:12
|
|
|
| Sonda szerokopasmowa zazwyczaj mam możliwość symulacji sondy seryjnej, więc nie ma problemu. Przynajmniej zestawy dobrych firm (AEM, Innovate). |
|
_________________ Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować |
|
|
|
 |
zab3r5polska
Proszę nie bić nowego

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 07:18
|
|
|
no właśnie mam aem'a i nie wiem czy wywaliś sonde serie i tam wstawić szerokopasmową. bo nie wiem czy stand alone nie bedzie potrzebna ori sonda.
bo chyba aem jako czujnik i zegar to "samowystarczalny" zestaw. |
|
|
|
|
 |
kamilp1908

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 08:16
|
|
|
www.schnitzracing.com/manuals/AEMWBK.pdf
Strona numer 4 (BLUE - serial output)
| Cytat: | AEM's Wideband UEGO Controller is available in single and dual-channel modes, and is the most affordable UEGO controller available. The AEM Wideband UEGO controller has a very low current draw, and features both 0-5v calibrated output and 0-1v calibrated output to mimic the factory narrow-band sensor, eliminating the chance of a factory computer issuing a trouble code.
Key Features:
Ideal for use with ANY aftermarket standalone engine managament system
Accurate to 0.1 AFR (Bosch UEGO conditioning)
Available in single- or dual-channel modes
Bosch sensor(s) included
0-5v calibrated output with 0-1v secondary output to eliminate trouble codes
Extruded enclosure features titanium anodizing for enhanced durability
|
|
|
|
|
|
 |
SnowBizz
Sponsor

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 13:45
|
|
|
| AFR w miejscu zwykłej sondy może dostawać ostro po dupie i szybko paść od temperatury, dlatego najlepiej zamontować ją gdzieś dalej. |
|
_________________ SR13 na ukończeniu
 |
|
|
|
 |
bybs
Sponsor

|
|
|
|
 |
|
|
kamilp1908

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 14:53
|
|
|
Nie ma za co Marku Nie chciałem tego zrobić specjalnie to czysty przypadek. |
|
|
|
|
 |
Binio_
Sponsor

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 16:09
|
|
|
| bybs napisał/a: | kamil dzieki za linka
teraz wiem dokladnie pod jakim kontem mam wspawac tulejke pod szerokopasmowke u SnowBizziego |
To ciekawe , innovate podaje by montować w pionie lub nie wiecej niż 45' odchyłu na boki...
A Ty Bybsie ogarniaj auto snowa bo trzeba cos poupalać niebawem, za długo to już trwa |
|
_________________ Rpm shop |
|
|
|
 |
borimichal

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 17:14
|
|
|
ciekawe jak to faktycznie jest z ta pozycja montazu tej sondy.
Szczerze nie przywiazywalem do tego wiekszej wagi nigdy,wspawywalem tujeke tam gdzie bylo prosciej |
|
_________________ "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego,że osiągnięcie go wymaga czasu...."
668107694 |
|
|
|
 |
SnowBizz
Sponsor

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 20:26
|
|
|
Powinna być jak najbardziej w pionie.. Tak na logikę to nie widuję sond lambda ułożonych w poziomie.. Zresztą od początku mówiłem Markowi, że ma być 45 stopni a nie jakieś 10.. 10 to jest minimalny odchył od poziomu Zapewne są tam jakieś luźne elementy które nie działają prawidłowo w poziomie lub do góry nogami..
P.S. bybs garnij się za robotę, a nie na forum siedzisz |
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez SnowBizz Pią 25 Lis, 2011 20:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
borimichal

|
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011 21:24
|
|
|
| SnowBizz napisał/a: | Powinna być jak najbardziej w pionie.. Tak na logikę to nie widuję sond lambda ułożonych w poziomie.. Zresztą od początku mówiłem Markowi, że ma być 45 stopni a nie jakieś 10.. 10 to jest minimalny odchył od poziomu Zapewne są tam jakieś luźne elementy które nie działają prawidłowo w poziomie lub do góry nogami..
P.S. bybs garnij się za robotę, a nie na forum siedzisz |
to chyba mało samochodow widujesz
dobra polowa wozow ma sondy w poziomie.
moze ktos ma inne wytlumaczenie?
jak dla mnie niewazne jak zamontowana,mierzy dobrze. |
|
_________________ "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego,że osiągnięcie go wymaga czasu...."
668107694 |
| Ostatnio zmieniony przez borimichal Pią 25 Lis, 2011 21:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bybs
Sponsor

|
|
|
|
 |
|
|
SnowBizz
Sponsor

|
Wysłany: Sob 26 Lis, 2011 15:27
|
|
|
No nie każde auto ma AFR żebym aż tyle tych sond widywał..
Chyba, że mówisz o zwykłych lambdach a nie szerokopasmówkach, to wtedy owszem są w różnych pozycjach..
Co do samego montażu sondy w innej pozycji niż te minimum 10 stopni do góry, to chodzi po prostu o wilgoć czy wręcz wodę, która tam się zbiera (kondensacja) i może uszkodzić sondę.. |
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez SnowBizz Sob 26 Lis, 2011 15:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zab3r5polska
Proszę nie bić nowego

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2011 22:49
|
|
|
no wszystko niby git ale na dal nie wiem czy seryjna sonda bedzie mi przy takim kompie potrzebna:)
czyli wychodzi na to że jeśli ktoś ma miejsce na wspawanie w pionie to bedzie rewelacja tak?? |
|
|
|
|
 |
SnowBizz
Sponsor

|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 08:03
|
|
|
1) Odpowiedz na to pytanie już padła. Sondy AFR mają możliwość symulacji zwykłej sondy.. U siebie też ostatnio przechodziłem dylemat czy montować dwie sondy czy tylko AFR + emulacja.. Zostałem przy dwóch ponieważ AFR nie lubi wysokiej temperatury, a jak mniemam w DP chcesz ją wkręcić.
2) Tak AFR najlepiej montować jak najbardziej w pionie. |
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez SnowBizz Pon 28 Lis, 2011 08:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|