Strona Główna
Home  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT W DZIALE SPRZEDAM, ZAŁÓŻ TEMAT W DZIALE OPINIE >> UNIKNIESZ WARN'A

Poprzedni temat «» Następny temat
ACTA
Autor Wiadomość
domino 

4303 TurboCash
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012 19:17   

Suseł napisał/a:
Najpierw musi ustawa przez sejm przejść. Wicemarszałek sejmu podała ACTA do trybunału konstytucyjnego, aby sprawdzili, czy wszystko się zgadza.

a nie senat??
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

HouK 

545 TurboCash

Wysłany: Czw 26 Sty, 2012 21:26   

Pan premierr Obiecał darmowy internet by dzieci miały dostęp. Mieliśmy się kształcić,teraz do paki za internet.
Premier ma pojechane przy następnych Wyborach :evil:
Ostatnio zmieniony przez HouK Czw 26 Sty, 2012 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

Litwinow 
Stały gość

1199 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 10:24   ACTA przeciw NAM! Kierowcom. Koniec świata.

W ogólnym zamieszaniu związanym z ACTA utarło się przekonanie. że umowa ta dotyczy wyłącznie internetu oraz praw autorskich artystów wszelkiej maści. Zupełnie pomijaną kwestią jest natomiast wpływ tych przepisów na branżę motoryzacyjną. Jak się okazuje po wprowadzeniu ich w życie to właśnie kierowcy mogą jako pierwsi odczuć działanie ACTA.

Aktualne przepisy dają nam ogromną swobodę przy dobieraniu części zamiennych do naszych samochodów. W obecnej formie są one na tyle liberalne, że nawet serwisując w ASO samochód posiadający gwarancję, wiele autoryzowanych serwisów uznaje tzw. zamienniki. Oczywiście muszą mieć one wszystkie parametry identyczne z częściami oryginalnymi, ale i tak ich cena pozostaje często sporo niższa niż tych, które sygnowane są logo producenta.

W tym momencie pojawia się pierwsze pole do działania dla ACTA. Jak wiemy już chyba wszyscy, jest to umowa handlowa, która w założeniu ma zwalczać obrót podrobionymi towarami. Postanowienia w niej zawarte są na tyle nieprecyzyjnie sformułowane, że dają one bardzo szerokie możliwości ich interpretacji na korzyść producenta oryginalnych towarów, w tym przypadku części samochodowych.

Kluczowy w tym miejscu wydaje się być Artykuł 16 ACTA, który omawia środki stosowane przy kontroli granicznej. Służby celne będą uprawnione do tego, by z własnej inicjatywy zatrzymać towary, które uznane zostaną za nieoryginalne. Również sam producent, a nawet osoby prywatne będą mogły wystąpić o zatrzymanie produktów, które mogą naruszać umowę.

W praktyce oznacza to, że przedsiębiorcy zajmujący się handlem częściami, z obawy o utratę towaru nie będą podejmować ryzyka związanego ze sprowadzaniem nieoryginalnych części. Każdy transport wyłącznie na podstawie donosu będzie mógł zostać zatrzymany na granicy co dla importerów oznaczać będzie milionowe straty. Interes w tym mają przede wszystkim koncerny samochodowe, które pozbyłyby się konkurencji w postaci tańszych, co wcale nie znaczy gorszych producentów części zamiennych.

W odniesieniu do samych samochodów ACTA może wpływać na wygląd pojazdów. Zakwestionowanie przez któregoś z projektantów oryginalności stylistycznej zastosowanej w nowo pojawiającej się konstrukcji teoretycznie może poskutkować wstrzymaniem produkcji czy wycofanie z rynku.

Argumentem zwolenników ACTA może być stwierdzenie, że nie dopuści ona do kopiowania samochodów przez inne firmy. Oczywiście jesteśmy za oryginalnością samochodów i otwarcie krytykujemy motoryzacyjne plagiaty. Naszym zdaniem obecnie obowiązujące przepisy spełniają swoją rolę, co widzimy choćby przez to, że po naszych drogach nie poruszają się niezwykle tanie kopie europejskich, amerykańskich i japońskich samochodów z Chin.

Andy 
Coś już wiem

301 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 10:45   

no smiechu warte...

mysza 

4533 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 10:56   

nie przesadzajmy... bo dojdziemy do sytuacji, gdzie każde auto będzie podróbką Forda T ;)
Rozumiem zakaz tych gratów typu firma-style (greddy-style, takata-style itp itd). Ale nie sądzę, żeby mi ktoś zabronił kupić Roty czy inne felgi do auta bo to będzie "podróbka koła". Tak samo jak chociażby z wydechem. Ma być jeden wydech na świecie, bo każdy inny będzie podróbką?
Poza tym jak zablokować zamiennik, który ja kupuję do Astry a on mi w katalogach w sklepach figuruje pod częścią do Espero (pewnie nawet jako oryginał do espero)? Pasuje przecież i tu i tu. Czy część od espero jest w takim razie nielegalna jak ją założę do Astry, a ta sama część będzie legalna jako część do Espero?

Edit - połączyłem w jeden. po co wylewać, żale w dwóch tematach, z których jeden to kopia(legalna lub nie) drugiego ;)

ODINN 

4712 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 11:06   

http://www.examiner.com/a...osition-to-acta

scooter 

11313 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 16:51   

Ciekawe jak to się będzie miało do mnie jako producenta części tuningowych.

Potrzebujesz części samochodowych, akcesoriów do tuningu?
W sklepie
SilverProject znajdziesz ich masę!

ODINN 

4712 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 17:44   

dopuki nie podrabiasz org, to raczej jestes "safe"

scooter 

11313 TurboCash
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 17:58   

ja mam swoje produkty robione od zera tyle że pasują w miejsce ori i sygnuję to własną marką ;)

W sklepie

Binio_ 
Sponsor

4335 TurboCash

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 18:32   

Dlatego nasze lotki DT-style od wczoraj podrożały o 500% :D

HouK 

545 TurboCash

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 19:14   

Ha jedna Premierr się Poddal :D

mysza 

4533 TurboCash
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 19:23   

wierzysz w to?? :)

Wybielanie wizerunku i nic więcej...
Procesu ratyfikacji na półke odłożyć nie można - już mówili w TV. Gośc tylko plecie farmazony, żeby sondaże poprawić. Poza tym NIKT nie powiedział, że po konsultacjach społecznych nie ratyfikują... Nikt nie dał na to ŻADNEJ gwarancji - masz tylko powiedziane, że wstrzymują na czas konsultacji - a po konsultacjach i tak do tego wrócą! Tyle w temacie ;) Jest to pic na wodę, lelum polelum... Ja w paplanine premiera nie wierzę a na pewno nie w to, że zatrzymał ratyfikacje w trosce o dobro internautów, których jeszcze tydzień temu nazwał szantażystami, przed którymi władza nie ulegnie.

scooter 

11313 TurboCash
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 23:09   

co by nie mówił w następnych wyborach mają nikłe szanse

W sklepie

borimichal 

2371 TurboCash
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 11:59   

mysza napisał/a:
wierzysz w to?? :)

Wybielanie wizerunku i nic więcej...
Procesu ratyfikacji na półke odłożyć nie można - już mówili w TV. Gośc tylko plecie farmazony, żeby sondaże poprawić. Poza tym NIKT nie powiedział, że po konsultacjach społecznych nie ratyfikują... Nikt nie dał na to ŻADNEJ gwarancji - masz tylko powiedziane, że wstrzymują na czas konsultacji - a po konsultacjach i tak do tego wrócą! Tyle w temacie ;) Jest to pic na wodę, lelum polelum... Ja w paplanine premiera nie wierzę a na pewno nie w to, że zatrzymał ratyfikacje w trosce o dobro internautów, których jeszcze tydzień temu nazwał szantażystami, przed którymi władza nie ulegnie.

premier siknal w gacie ;)
miętki sie zrobił i to go zgubi podejrzewam
ja bym nie ulegl :P

BUGALUS 
Stary Wyjadacz

1102 TurboCash
Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 19:31   

http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu

Odpowiedz do tematu